Sos tatarski

Opublikowano: 22.05.2021 r., 1:57 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos tatarski znajduje się w kwadratowej miseczce. Sos ozdobiony jest koperkiem.
Sos tatarski
Sos tatarski nadaje się do jajek ugotowanych na twardo lub po prostu na kanapki. Ten prosty przepis wymaga niewiele składników. Sprawdź, jak zrobić sos tatarski!
Przygotowanie 15 min
155 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
11
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórki kiszone 3 większe sztuki (150 g)
  • Pieczarki marynowane 2 garście (140 g)
  • Majonez 9 łyżek (225 g)
  • Cebula 1/4 cebuli (25 g)
  • Musztarda 1 łyżka (20 g)
  • Koperek 2 łyżeczki (8 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sos tatarski krok po kroku

Koperek drobno posiekaj.

Ogórki kiszone i marynowane pieczarki pokrój na drobną kostkę, a potem posiekaj. Przełóż do miski.

Cebulę obierz. 1/4 cebuli drobno posiekaj i dodaj do ogórków i pieczarek, a następnie wymieszaj.

Do miski dodaj majonez, musztardę i koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i schowaj do lodówki.

Podawaj schłodzony.

Jak oceniasz przepis na sos tatarski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu tatarskiego

Domowy sos tatarski jest bardzo prosty do przygotowania, a smakuje zdecydowanie lepiej, niż ten gotowy. Robiąc własny sos, możesz dodać do niego takie składniki, na jakie masz akurat ochotę. Proporcje również sam ustalasz. Jeśli chcesz, aby sos był bardziej majonezowy, dodajesz więcej majonezu itd., więc jest to kolejny argument za tym, aby samemu go przygotować. Sos tatarski pasuje zarówno do jajek, jak i do mięsa.

Jak zrobić sos tatarski? Wybrane składniki do sosu wystarczy drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Do sosu tatarskiego warto dać tyle samo pieczarek i ogórków. Gdy już wszystko doprawisz i wymieszasz, sos umieść w lodówce. Ten pyszny sos powinien chwilę odleżeć, aby smaki się ze sobą przegryzły. Sos podawaj schłodzony.

Choć tradycyjny sos tatarski jest z grzybami, ogórkiem, majonezem i musztardą, to ten przepis na sos tatarski możesz dowolnie modyfikować. Możesz zrezygnować z dodania marynowanych pieczarek, jeśli ich nie lubisz. Możesz je też zamienić na coś innego. Koperek możesz zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki. Możesz np. łyżkę szczypiorku dodać do reszty składników i wymieszać, a drugą łyżkę posypać z wierzchu.

Odpowiednim dodatkiem do sosu tatarskiego będzie przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek. W zależności od tego, jak intensywny chcesz uzyskać smak, możesz go dodać więcej (np. 3 ząbki) lub mniej (1 ząbek). Możesz pokusić się też na czosnek granulowany. Ten sos można przygotować z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę jajkami. Ogórki kiszone możesz zamienić też na ogórki konserwowe, a czarny pieprz mielony na pieprz ziołowy. Sos tatarski możesz przygotować z musztardy, majonezu i jogurtu, ale do tego możesz dodać także gęstą śmietanę. Ciekawym dodatkiem będą drobno pokrojone suszone pomidory.

Ten prosty przepis nie zajmie ci dużo czasu. Wykonanie tego sosu to maksymalnie 15 minut, a taki domowy sos jest bardzo dobry. Sos tatarski nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Dobrze komponuje się zarówno z rybami, jak i mięsem. Można go także dodać do ugotowanych na twardo jajek lub po prostu posmarować nim kromki chleba.

Alergeny w sosie tatarskim

Lista alergenów dla sosu tatarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze sosu tatarskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
282.21
155.21
Białko (g)
1.48
0.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
2.32
1.28
Węglowodany przyswajalne (g)
1.50
0.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
29.93
16.46
Tłuszcze nasycone (g)
5.48
3.01
Tłuszcze nienasycone (g)
24.45
13.45
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.68
3.68
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
17.77
9.77
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.08
0.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.64
9.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
14.56
8.01
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.03
Witamina C (mg)
2.32
1.28
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.05
Witamina E (mg)
1.34
0.74
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.94
3.27
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Ryboflawina (mg)
0.12
0.06
Niacyna (mg)
0.94
0.52
Foliany (µg (mcg))
9.63
5.30
Beta karoten (µg (mcg))
24.90
13.70
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
612.08
336.65
Potas (mg)
114.48
62.96
Wapń (mg)
9.82
5.40
Fosfor (mg)
39.22
21.57
Magnez (mg)
6.58
3.62
Żelazo (mg)
0.47
0.26
Cynk (mg)
0.24
0.13
Miedź (mg)
0.12
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu tatarskiego 11
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu tatarskiego

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórki kiszone
150 g
3 większe sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Pieczarki marynowane
140 g
2 garście
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Majonez
225 g
9 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 225 g
Cebula
25 g
1/4 cebuli
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Musztarda
20 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koperek
8 g
2 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Koszt składników
22.00