Przepis na sos duński krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry
To będzie niezbędne
miseczka

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Ogórki posiekaj w drobną kostkę.

Do miseczki włóż cebulę, ogórki, dodaj jogurt oraz majonez.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Sos dopraw do smaku (dodaj 2 łyżeczki curry oraz odrobinę soli i pieprzu).

Sos odstaw do lodówki, aby składniki przegryzły się.

Gotowy sos podawaj jako dodatek do dań na ciepło lub na zimno.

Sos duński podany w białej kwadratowej miseczce. Dookoła niej leżą ogórki kiszone, małe cebulki oraz natka pietruszki.
Sos duński
Koszt przygotowania dania
1.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
263 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
22

Sos duński - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie duńskim

Sos duński to inaczej zwany sos remoulada. Przypomina on dobrze znany w kuchni polskiej sos tatarski. Pyszny, domowy sos duński to doskonały pomysł na dodatek do hamburgerów oraz innych dań mięsnych. Świetnie komponować się będzie z różnymi fast-foodami. Sprawdzony przepis na sos duński jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jogurt grecki, majonez, cebula, ogórki konserwowe, sól, pieprz oraz curry. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sos duński? Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Ogórki posiekaj w drobną kostkę. Do miseczki włóż cebulę, ogórki, dodaj jogurt oraz majonez. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos dopraw do smaku (dodaj 2 łyżeczki curry oraz odrobinę soli i pieprzu). Sos odstaw do lodówki, aby składniki przegryzły się. Gotowy sos podawaj jako dodatek do dań na ciepło lub na zimno.

Cebula jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Majonez stanowi gęstą emulsję, która najczęściej wykonywana jest z oleju, żółtek jaj oraz dodatków smakowych. Aby wykonać majonez potrzebne są również składniki emulgujące, do których możemy zaliczyć ocet winny oraz sok ze świeżej cytryny. Częsty dodatek do majonezu stanowi również musztarda, która spełnia rolę stabilizującą oraz smakową.

Podsumowując łatwy w przygotowaniu sos duński to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu potraw. Najlepszy sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje schłodzony.

Wartości odżywcze sosu duńskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
114.35 kcal
263.00 kcal
Białko
2.64 g
6.08 g

Węglowodany w sosie duńskim

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
3.72 g
8.55 g
Węglowodany przyswajalne
2.87 g
6.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
1.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
10.02 g
23.05 g
Tłuszcze nasycone
1.92 g
4.43 g
Tłuszcze nienasycone
8.10 g
18.63 g
Tłuszcze jednonasycone
2.21 g
5.09 g
Tłuszcze wielonasycone
5.89 g
13.54 g
Cholesterol
6.78 mg
15.60 mg

Witaminy w przepisie na sos duński

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
3.83 µg (mcg)
8.80 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
2.52 mg
5.80 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.48 mg
1.11 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
1.96 µg (mcg)
4.50 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
8.26 µg (mcg)
19.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
20.57 µg (mcg)
47.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos duński

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
443.04 mg
1019.00 mg
Potas
83.04 mg
191.00 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
53.87 mg
123.90 mg
Fosfor
11.65 mg
26.80 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
5.35 mg
12.30 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.18 mg
0.41 mg
Cynk
0.10 mg
0.24 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.06 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu duńskiego 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie duńskim

Lista alergenów dla sosu duńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Ogórki konserwowe

Cena przygotowania sosu duńskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Majonez
30 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ogórki konserwowe
100 g
2 małe sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Koszt składników
15.20
Jak oceniasz przepis na sos duński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób