Przepis na cacyki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska

Ogórek obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.

Zalej całość jogurtem greckim, wymieszaj do połączenia się składników.

Na końcu posyp sos drobno posiekanym koperkiem.

cacyki
Cacyki
Koszt przygotowania dania
4.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
8 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
40

Cacyki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cacyki

Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na cacyki, sprawdzi się on do wielu innych dań np. z tofu czy do mięsa.

Cacyki lub tzatzyki, bo wielu z nas zna go w takiej formie, powstaje tylko z kilku podstawowych składników, będzie to jogurt grecki, ogórek, czosnek i koperek. Opcjonalnie najprostsze przyprawy, czyli sól i pieprz.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci ogórki, nie ma znaczenia czy skorzystasz z długich zielonych, czy z gruntowych, oba rodzaje będą smaczne. W moim przepisie skorzystałam z jogurtu pełnotłustego, jeśli jednak masz ochotę przygotować sos w nieco odchudzonej i bardziej delikatnej wersji postaw na jogurt grecki w wersji 0% tłuszczu.

Wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie składniki i delikatnie doprawisz ziołami lub solą i pieprzem. Na samym końcu porządnie go wymieszaj i polej przygotowane danie. Twój pyszny sos z czosnkiem gotowy.

Jeśli nie masz pomysłu na danie, do którego ten pyszny sos będzie nadawał się idealnie, rozłóż roszponkę lub inny rodzaj sałaty do miseczki, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odrobinę czerwonej cebuli i grillowaną pierś z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Do sałatki warto dodawać ugotowane jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Jak widzisz, możliwości na dania jest bardzo wiele, wystarczy, że wybierzesz odpowiednią dla siebie i przygotujesz do niej sos według mojego przepisu. W ten sposób w krótkim czasie masz pyszny i pożywny lunch czy obiad. Dzięki takiemu małemu dodatkowi Twoja sałatka lub danie będzie nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też pyszne w smaku.

Skoro już wiesz, jak zrobić sos z jogurtu greckiego wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaki jest smaczny. Będzie to najlepszy pomysł na dobry dodatek do Twoich dań. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze cacyki

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w cacyki

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany przyswajalne
1.49 g
1.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcze nasycone
0.03 g
0.03 g
Tłuszcze nienasycone
0.06 g
0.06 g
Szacunkowy indeks glikemiczny cacyki 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cacyki

Lista alergenów dla cacyki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na cacyki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania cacyki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
400 g
2 opakowania
Ogórek
120 g
2 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
3 łyżki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Jak oceniasz przepis na cacyki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób