Sos czosnkowy

Opublikowano: 22.05.2021 r., 1:56 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos czosnkowy znajduje się w miseczce. Obok leżą obrane ząbki czosnku, natka pietruszki oraz nieobrany czosnek.
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy nadaje się zarówno do pizzy, jak i frytek czy wędlin. Ten sos można przygotować z różnych składników. Sprawdź, jak zrobić sos czosnkowy!
Przygotowanie 5 min
76 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Czosnek 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Majonez 3 łyżki (75 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 7 łyżek (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na sos czosnkowy krok po kroku

Czosnek obierz i zetrzyj na tarce.

W misce wymieszaj majonez i jogurt grecki.

Dodaj czosnek, a potem sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Całość dobrze wymieszaj.

Sos odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Jak oceniasz przepis na sos czosnkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat sosu czosnkowego

Sos czosnkowy pasuje do różnych dań. Można go m.in. podać do frytek i pizzy. Jest to bardzo uniwersalny sos, który smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Jak zrobić sos czosnkowy? Wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać. Czosnek możesz zetrzeć na tarce, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Odpowiednim dodatkiem do tego sosu są zioła. Jeżeli lubisz czosnkowo-ziołowy sos, to możesz dodać bazylię, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, koperek, pieprz ziołowy lub jakieś inne ulubione zioła.

Ten dobry sos czosnkowy tak naprawdę można zrobić z różnych składników. Może to być jogurt naturalny i majonezem, ale bardzo dobrze będzie smakować także śmietana wymieszana z majonezem. Sos będzie pyszny także z jogurtem greckim. Jak przygotować sos czosnkowy w wersji fit? Zrezygnuj całkowicie z majonezu i zrób go tylko z jogurtem naturalnym.

Sos czosnkowy, który ma pasować do wędlin, można przygotować z musztardą (zazwyczaj wystarczy 1 łyżka). Musztardę możesz połączyć z jogurtem naturalnym lub majonezem. Ciekawym dodatkiem będzie pokruszony ser feta. W takim wypadku nie trzeba już dodawać soli, ponieważ ten ser sam w sobie jest słony.

Od tego, ile czosnku dodasz, zależy jego intensywność. Jeśli chcesz uzyskać tylko delikatny posmak czosnku, to dodaj go mniej. Wystarczy 1 ząbek. Z kolei, gdy lubisz ostre smaki, możesz pokusić się na 4-5 ząbki.

Bardzo ważne jest to, aby sos odłożyć do lodówki. Jego właściwy smak będzie wtedy, gdy składniki się przegryzą. Jeżeli spróbujesz go wcześniej, może się okazać, że jest za mało słony. Warto wstrzymać się z doprawieniem go, bo już po kilkunastu minutach w lodówce jego smak się zmieni i bardzo możliwe, że nie będzie to już konieczne. Sos najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin.

Przepis na sos czosnkowy jest bardzo prosty. W zależności od tego, na co masz ochotę i co czego chcesz podać ten domowy sos, możesz go przygotować z innych składników. Do wędlin pasuje sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego z musztardą, a do pizzy lepiej sprawdzi się ten na bazie majonezu i jogurt naturalnego z dodatkiem ziół.

Alergeny w sosie czosnkowym

Lista alergenów dla sosu czosnkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze sosu czosnkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
255.56
76.67
Białko (g)
6.65
2.00
Fenyloalanina (mg)
0.37
0.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
4.39
1.32
Węglowodany przyswajalne (g)
4.13
1.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
23.57
7.07
Tłuszcze nasycone (g)
4.30
1.29
Tłuszcze nienasycone (g)
19.28
5.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.29
1.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
13.98
4.19
Tłuszcze trans (g)
0.07
0.02
Cholesterol (mg)
16.88
5.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
5.00
1.50
Retinol (µg (mcg))
4.69
1.41
Beta karoten (µg (mcg))
2.19
0.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
222.62
66.79
Wapń (mg)
83.81
25.14
Żelazo (mg)
0.19
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu czosnkowego 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu czosnkowego

Koszt składników
9.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
150 ml
7 łyżek
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 ml
Koszt składników
9.20