Kuchnia tatarska – najlepsze przepisy kulinarne, charakterystyczne dania, cechy
Kuchnia tatarska jest bardzo specyficzna i niezwykle smaczna. Dania są głównie mięsne i kaloryczne, ale też mączne i ostre. Koczowniczy naród, jakim byli Tatarzy, podczas swojej wędrówki ciągle odkrywał nowe smaki – stąd też tak bardzo zróżnicowane jest tatarskie jedzenie i przepisy kulinarne. W Polsce z daniami Tatarów spotkać się można wyłącznie na Podlasiu, w miejscowości Kruszyniany. Znajduje się tam Tatarska Jurta, gdzie spróbować można wyjątkowych tatarskich potraw. Które dania tatarskie są najbardziej popularne? Przekonaj się sam!
Kuchnia tatarska – przepisy kulinarne i Tatarska Jurta w Polsce
Dania tatarskie i wszystko, co warto o nich wiedzieć
Tatarzy byli narodem koczowniczym, który swoją charakterystyczną kuchnię utworzyli dzięki częstym wędrówkom. Wymuszony tryb życia spowodował, że Tatarzy przyrządzali potrawy głównie z tego, co akurat mieli pod ręką. Hodowali oni barany oraz konie, które w trakcie wędrówki były ich głównym źródłem pożywienia. Do potraw często używali też korzeni roślin, ale i mąki, o którą nie było trudno. Z czasem, kiedy Tatarzy zaczęli stykać się z inną kulturą obcych im narodów, zamienili koninę na wołowinę i baraninę – zawsze jednak były to potrawy bardzo ostre i kaloryczne. W kuchni tatarskiej mocno widoczne są wpływy rosyjskie, ukraińskie, kaukaskie i tureckie, ponieważ Tatarzy ów ziemie odwiedzali w czasie swoich wędrówek.
Skąd Tatarzy mieli czas na przyrządzanie swoich pysznych dań? Otóż większość posiłków przygotowywali na paleniskach w środku jurt, w których pomieszkiwali. Właśnie w nich gotowali jednogarnkowe dania, którymi odżywiał się lud. Warto dodać, że Tatarzy nie mieli ani czasu, ani miejsca na podwójną obróbkę produktów, a także nie obsmażali i nie dusili mięs np. na dzień przed przyrządzeniem potrawy. W ich kuchni od zawsze królowała prostota i mało wyrafinowane dania, które nie były żadną filozofią i wielką tajemnicą kulinarną. Kuchnia tatarska bazuje na łatwo dostępnych produktach, które można szybko obrobić i ugotować. Główne produkty tatarskie, z których przygotowuje się posiłki, to zatem mięso (poza wieprzowiną – Tatarzy to wyznawcy islamu), nabiał i mąka.
Czebureki, płow i kołduny
Czebureki to tatarskie przysmaki znane głównie w Rosji. Danie jest mięsne i składa się z farszu z wołowiny oraz cebuli, który zawijany jest w ciasto – zupełnie podobnie jak na pierogi. Jednak czebureków się nie gotuje, a smaży na głębokim oleju. Najlepiej smakują podawane na gorąco. Co ciekawe, potrawę tę Tatarzy „przerzucili” z Krymu. Dziś można spotkać się też z wegetariańską odmianą czebureków, a więc z farszem warzywnym.
Płow to danie znane również w Rosji, ale też Kirgistanie i Kazachstanie. Jak przystało na Tatarów, znów mamy do czynienia z mięsem. Jednak pojawia się tu również ryż z warzywami. W celu przygotowania potrawy używa się żeberek wołowych, które się gotuje i kroi na kawałki. Na oleju smaży się marchewkę z cebulą pokrojoną w paski, a następnie miesza z ugotowanym wcześniej ryżem. Płow przyprawiony powinien zostać kminem, kurkumą i berberysem, a także niewielką ilością soli i pieprzu.
Kołuduny to przysmaki znane nie tylko fanom kuchni tatarskiej. Te popularne przekąski są niczym innym, jak malutkimi pierogami nadzianymi farszem z wołowiny albo baraniny. Czasami pojawiają się w nich też warzywa, nabiał oraz orzechy. Najważniejsze jednak, aby ugotować je w rosole wołowym. Pierożki z rosołu powinno się później odsączyć i podawać osobno – oczywiście z ugotowanym rosołem, który wylądować musi w filiżance.
Z czego słynie kuchnia tatarska? Dania tatarskie, które warto znać!
Pierekaczewnik, pierogi oraz manty
Pierekaczewnik jest wielowarstwowym ciastem makaronowym, które nadziane powinno zostać mięsem, serem bądź jabłkami z cynamonem. Pierekaczewnik dawniej Tatarzy przyrządzali w czasie bajramów (religijne święto). Makaronowe ciasto z żółtek wałkowane jest najpierw na cienkie płaty, a następnie smarowane tłuszczem i przekładane nadzieniem. Później zawija się je w rulony i formuje na kształt ślimaczej skorupy. Co ciekawe, gospodyni Tatarskiej Jurty we wsi Kruszyniany zainicjowała certyfikację pierekaczewnika. Od 2009 roku podlaskie danie chronione jest w Unii Europejskiej.
Kuchnia tatarska to oczywiście przepyszne pierogi! Mamy więc kartoflaniki – gotowane pierogi, w które wkłada się farsz z ziemniaków, cebuli oraz jajek. Takie pierogi podaje się z masłem, wlewanym prosto do kartoflanika. Są też tatarskie pierogi gotowane na parze, zwane banash. Nadzienie tych pierogów to jagnięcina i warzywa. Jeszcze innymi popularnymi pierogami tatarskimi są bielusze, które są duże i mają wewnątrz farsz z gęsiny oraz dyni.
U Tatarów na Podlasiu zjeść można także manty na słodko lub słono. Są to pierogi przygotowywane na parze, których historia sięga dawnych ludów azjatyckich. Manty na słodko podaje się zazwyczaj z sosem owocowym i jogurtem, a na ostro z farszem serowym oraz masłem. Naprawdę warto wybrać się do wsi Kruszyniany, aby skosztować tych wyjątkowych potraw, które do dziś są tam przyrządzane.
Słynne tatarskie dania jednogarnkowe
Jednym z najpopularniejszych dań jednogankowych jest kryszonka, którą często serwowano podczas tatarskich wędrówek. Danie przygotowywano na paleniskach w jutach, a składały się na nią mięso i warzywa. To kaloryczna potrawa, która miała zapewnić ludziom siłę na dalszą podróż. Dziś danie zapieka się w piecu, jednak wciąż jest tak samo pyszne. Jeszcze inną potrawą jest też babka ziemniaczana, która zazwyczaj podawana jest z mięsem. To równie treściwy posiłek, który zadowoli podniebienie każdego kulinarnego smakosza.
Jednogarnkowym daniem tatarskim jest także aromatyczna katłama, czyli rolada podawana z nadzieniem mięsnym. Mamy też tatarski pilaw, który kiedyś Tatarzy przyrządzali na obiad bądź kolację. W kociołku, gdzie bulgotał pilaw, znajdowało się mięso i mocno przyprawiony ryż. Warto pamiętać też o podobnej do gulaszu potrawie znanej jako shalva. Składa się na nią cielęcina podawana z warzywami oraz kaszą.
Kuchnia tatarska to nie tylko mięso!
Oprócz mięsnych potraw Tatarzy jadali również różnego rodzaju przekąski. Jedną z nich była ostra surówka z marchwi, która nazywa się marchwią koreańską. Ściera się ją na tarce z grubymi oczkami, a następnie zalewa mieszanką z oleju, octu, soli i pieprzu. Taka surówka dobra będzie po odleżeniu ok. 2 godzin. W kuchni tatarskiej podaje się ją również do głównych dań.
Oczywiście nie może też zabraknąć smacznych deserów! Najpopularniejszymi z nich jest chak-chak, tolkush-kaleve i baursak. Chak-chak jest tradycyjnym ciastem tatarskim smażonym na głębokim tłuszczu, które skleja się miodem. Mamy też tolkush-kaleve i baursak – kolejne smażone ciasta, które różnią się formą i składem. Prym wiedzie jednak dobrze znana większości kulinarnych smakoszy pakhleve, czyli balkawa. To ciasto półfrancuskie przekładane orzechami z cukrem bądź miodem. Palce lizać!