Przepis na sos worcestershire krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
To będzie niezbędne
garnek, tarka, praska do czosnku

Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Paprykę jalapeno przekrój wzdłuż, usuń nasion i drobno posiekaj.

Skórkę cytryny dokładnie wyszoruj i cytrynę pokrój w cienkie plastry.

W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę. Podsmaż, aż cebula będzie miękka, co chwilę mieszając.

Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę jalapeno, imbir. Składniki wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Do garnka dodaj drobno pokrojone anchois, przecier pomidorowy, melasę, piwo, ocet, 2 szklanki wody, sok pomarańczowy, cytrynę i łyżkę pieprzu.

Doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz ogień do najmniejszego możliwego i gotuj przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając.

Sos powinien być lepki i dość gęsty.

Sos worcestershire podany w białej misceczce z łyżką, na ciemnym, grafitowym blacie
Sos worcestershire
Koszt przygotowania dania
24.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
58 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
57

Sos worcestershire - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie worcestershire

Sos worcestershire to angielski sos przygotowywany na bazie melasy, ciemnego piwa, octu winnego, octu słodowego, anchois i wielu, wielu innych składników. Sos ten został stworzony przez Johna Wheeleya Lei i Williama Henry'ego Perrinsa w latach 30. XIX w. i produkowany do dziś jest w Worcester w firmie Lea & Perrins. Dokładny przepis na sos worcestershire i stanowi tajemnicę firmy, jednak nastąpiło wiele prób jego odtworzenia i dzięki temu możemy przygotować w domu sos inspirowany tym oryginalnym sosem worcestershire.

Sos worcestershire najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek lub baza marynaty do mięsa. Idealnie wydobywa smak wołowiny, wieprzowiny oraz dziczyzny. Sosem tym możesz przyprawić także kurczaka. Sos ten możesz dodać do zup, sosów na ciepło oraz sosów na zimno. Idealnie pasuje do sosu do koktajlu krewetkowego. Domowy przepis na sos worcestershire jest pracochłonny i wymaga pracy oraz zaangażowania. Jednak można przygotować jednorazowo większą ilość sosu, zamknąć na ciepło w mniejszych słoikach i przechowywać go w lodówce. Dokładnie jak zrobić sos worcestershire dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Sos worcestershire to oryginalna receptura i zniewalający smak. Kompozycja smakowa tak wielu, na pozór niepasujących do siebie produktów, tworzy wyjątkowy sos, na którego punkcie oszalał cały świat.

Wartości odżywcze sosu worcestershire

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
84.06 kcal
58.84 kcal
Białko
2.49 g
1.74 g

Węglowodany w sosie worcestershire

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
11.17 g
7.82 g
Węglowodany przyswajalne
10.47 g
7.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.70 g
0.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
2.69 g
1.88 g
Tłuszcze nasycone
0.41 g
0.29 g
Tłuszcze nienasycone
2.27 g
1.59 g
Tłuszcze jednonasycone
1.55 g
1.08 g
Tłuszcze wielonasycone
0.72 g
0.51 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: anchois, cytryna, melasa.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: anchois.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos worcestershire

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
4.35 µg (mcg)
3.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
11.78 mg
8.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina E
0.44 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.78 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.62 mg
1.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.62 µg (mcg)
6.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
32.06 µg (mcg)
22.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos worcestershire

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
246.82 mg
172.77 mg
Potas
262.00 mg
183.40 mg
Wapń
45.52 mg
31.87 mg
Fosfor
36.23 mg
25.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
30.44 mg
21.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
0.64 mg
Cynk
0.27 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu worcestershire 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie worcestershire

Lista alergenów dla sosu worcestershire przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo ciemne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • anchois

Cena przygotowania sosu worcestershire

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ocet winny
250 ml
1 szklanka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 ml
Piwo ciemne
250 ml
1 szklanka
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Cebula
200 g
2 duże
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Czosnek
24 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 24 g
Imbir korzeń
5 g
1 łyżeczka startego
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Papryczka Jalapeno
30 g
1 sztuka
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Przecier pomidorowy bez soli
60 g
0,25 szklank
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Anchois
80 g
7.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 80 g
Sok pomarańczowy
125 ml
0,5 szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Cytryna
80 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 80 g
Melasa
100 g
10 łyżek
15.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Koszt składników
78.30
Jak oceniasz przepis na sos worcestershire
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób