Sos worcestershire

Opublikowano: 15.02.2022 r., 13:45 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos worcestershire podany w białej misceczce z łyżką, na ciemnym, grafitowym blacie
Sos worcestershire
Sprawdź najlepszy przepis na wyśmienity sos worcestershire. Ciemny, gęsty i korzenny sos jest fajnym i oryginalnym dodatkiem do wielu dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
58 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Ocet winny 1 szklanka (250 ml)
  • Piwo ciemne 1 szklanka (250 ml)
  • Cebula 2 duże (200 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (24 ml)
  • Czosnek 4 ząbki (24 g)
  • Imbir korzeń 1 łyżeczka startego (5 g)
  • Papryczka Jalapeno 1 sztuka (30 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 0,25 szklank (60 g)
  • Anchois (80 g)
  • Sok pomarańczowy 0,5 szklanki (125 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Melasa 10 łyżek (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, praska do czosnku

Przepis na sos worcestershire krok po kroku

Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Paprykę jalapeno przekrój wzdłuż, usuń nasion i drobno posiekaj.

Skórkę cytryny dokładnie wyszoruj i cytrynę pokrój w cienkie plastry.

W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę. Podsmaż, aż cebula będzie miękka, co chwilę mieszając.

Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę jalapeno, imbir. Składniki wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Do garnka dodaj drobno pokrojone anchois, przecier pomidorowy, melasę, piwo, ocet, 2 szklanki wody, sok pomarańczowy, cytrynę i łyżkę pieprzu.

Doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz ogień do najmniejszego możliwego i gotuj przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając.

Sos powinien być lepki i dość gęsty.

Jak oceniasz przepis na sos worcestershire
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat sosu worcestershire

Sos worcestershire to angielski sos przygotowywany na bazie melasy, ciemnego piwa, octu winnego, octu słodowego, anchois i wielu, wielu innych składników. Sos ten został stworzony przez Johna Wheeleya Lei i Williama Henry'ego Perrinsa w latach 30. XIX w. i produkowany do dziś jest w Worcester w firmie Lea & Perrins. Dokładny przepis na sos worcestershire i stanowi tajemnicę firmy, jednak nastąpiło wiele prób jego odtworzenia i dzięki temu możemy przygotować w domu sos inspirowany tym oryginalnym sosem worcestershire.

Sos worcestershire najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek lub baza marynaty do mięsa. Idealnie wydobywa smak wołowiny, wieprzowiny oraz dziczyzny. Sosem tym możesz przyprawić także kurczaka. Sos ten możesz dodać do zup, sosów na ciepło oraz sosów na zimno. Idealnie pasuje do sosu do koktajlu krewetkowego. Domowy przepis na sos worcestershire jest pracochłonny i wymaga pracy oraz zaangażowania. Jednak można przygotować jednorazowo większą ilość sosu, zamknąć na ciepło w mniejszych słoikach i przechowywać go w lodówce. Dokładnie jak zrobić sos worcestershire dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Sos worcestershire to oryginalna receptura i zniewalający smak. Kompozycja smakowa tak wielu, na pozór niepasujących do siebie produktów, tworzy wyjątkowy sos, na którego punkcie oszalał cały świat.

Alergeny w sosie worcestershire

Lista alergenów dla sosu worcestershire przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo ciemne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • anchois

Wartości odżywcze sosu worcestershire

na 100g gotowej potrawy

Sos worcestershire to bogaty w smaku, ale także kaloryczny sos. Jednak przez bogaty i ciężki smak nie spożywa się go duże, dzięki temu nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
84.06
58.84
Białko (g)
2.49
1.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
11.17
7.82
Węglowodany przyswajalne (g)
10.47
7.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
2.69
1.88
Tłuszcze nasycone (g)
0.42
0.30
Tłuszcze nienasycone (g)
2.27
1.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.55
1.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
0.51
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: anchois, cytryna, melasa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: anchois.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
4.35
3.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.78
8.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.08
Witamina E (mg)
0.44
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.78
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.62
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.62
6.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
32.06
22.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
246.82
172.77
Potas (mg)
262.00
183.40
Wapń (mg)
45.52
31.87
Fosfor (mg)
36.23
25.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.44
21.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
0.64
Cynk (mg)
0.27
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu worcestershire 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu worcestershire

Koszt składników
78.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ocet winny
250 ml
1 szklanka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 ml
Piwo ciemne
250 ml
1 szklanka
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Cebula
200 g
2 duże
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Czosnek
24 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 24 g
Imbir korzeń
5 g
1 łyżeczka startego
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Papryczka Jalapeno
30 g
1 sztuka
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Przecier pomidorowy bez soli
60 g
0,25 szklank
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Anchois
80 g
7.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 80 g
Sok pomarańczowy
125 ml
0,5 szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Cytryna
80 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 80 g
Melasa
100 g
10 łyżek
15.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Koszt składników
78.30