Remulada

Opublikowano: 12.03.2023 r., 12:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Remulada podany w kwadratowym, bialym naczyniu.
Remulada
Remulada to sos przygotowany na bazie jogurtu greckiego, majonezu, cebuli oraz ogórków konserwowych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny dodatek do potraw.
Przygotowanie 15 min
65 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jogurt grecki pełnotłusty (40 g)
  • Majonez 2 płaskie łyżki (40 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Ogórki konserwowe 2 małe sztuki (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na remuladę krok po kroku

Cebul obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Ogórki pokrój w drobną kostkę.

Koper umyj, osusz i posiekaj.

Do miseczki włóż cebulę, ogórki, koperek, jogurt grecki, majonez, 3 płaskie łyżeczki curry, odrobinę soli oraz pieprzu.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Sos odstaw na minimum godzinę do lodówki.

Sos remulada podawaj jako dodatek do dań.

Jak oceniasz przepis na remuladę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat remulady

Sos remulada to inaczej zwany sos duński. Przypomina on dobrze znany w kuchni polskiej sos tatarski. Pyszny, domowy sos duński to doskonały pomysł na dodatek do hamburgerów oraz innych dań mięsnych. Pyszna alternatywa sosu tatarskiego świetnie komponować się będzie z różnymi fast-foodami. Sprawdzony przepis na remuladę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jogurt grecki pełnotłusty, majonez, cebula, ogórki konserwowe, koper, sól, pieprz oraz curry.

A jak zrobić remuladę? Cebul obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Ogórki pokrój w drobną kostkę. Do miseczki włóż cebulę, ogórki, posiekany koperek, jogurt grecki, majonez, 3 płaskie łyżeczki curry, odrobinę soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos odstaw na minimum godzinę do lodówki. Sos remulada podawaj jako dodatek do dań.

Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K. Cebula wykazuje właściwości przeciwbakteryjne.

Majonez stanowi gęstą emulsję, która najczęściej wykonywana jest z oleju, żółtek jaj oraz dodatków smakowych. Aby wykonać majonez potrzebne są również składniki emulgujące, do których możemy zaliczyć ocet winny oraz sok ze świeżej cytryny. Częsty dodatek do majonezu stanowi również musztarda, która spełnia rolę stabilizującą oraz smakową.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczny sos duński. Najlepszy sos jest gotowy do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Sos remulada to dobra alternatywa dla sosu tatarskiego.

Alergeny w remuladzie

Lista alergenów dla remulady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Ogórki konserwowe

Wartości odżywcze remulady

na 100g gotowej potrawy

Remulada to duński sos. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jajek gotowanych na twardo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
146.12
65.76
Białko (g)
1.96
0.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
5.21
2.35
Węglowodany przyswajalne (g)
4.35
1.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
0.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
13.22
5.95
Tłuszcze nasycone (g)
2.62
1.18
Tłuszcze nienasycone (g)
10.60
4.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.06
1.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.54
3.39
Cholesterol (mg)
7.00
3.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A (µg (mcg))
28.08
12.64
Witamina B6 (mg)
0.06
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.05
Witamina C (mg)
5.96
2.68
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.01
Witamina E (mg)
0.72
0.32
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.00
4.50
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Ryboflawina (mg)
0.09
0.04
Niacyna (mg)
0.17
0.08
Foliany (µg (mcg))
15.21
6.84
Beta karoten (µg (mcg))
21.12
9.51
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
452.04
203.42
Potas (mg)
130.00
58.50
Wapń (mg)
53.96
24.28
Fosfor (mg)
32.96
14.83
Magnez (mg)
9.12
4.11
Żelazo (mg)
0.45
0.20
Cynk (mg)
0.21
0.10
Miedź (mg)
0.03
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny remulady 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania remulady

Koszt składników
19.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
40 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Majonez
40 g
2 płaskie łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ogórki konserwowe
100 g
2 małe sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Koszt składników
19.10