Sos BBQ

Opublikowano: 03.06.2021 r., 20:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos BBQ podany w małej miseczce stojącej na drewnianym blacie. Obok miseczki leży łyżeczka z sosem.
Sos BBQ
Sos BBQ jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Tradycyjnie występuje w kuchni amerykańskiej, gdzie królują dania grillowe. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na ten pyszny sos.
Przygotowanie 10 min
29 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Sos Worcestershire (100 ml)
  • Sos sojowy (25 ml)
  • Cukier trzcinowy (25 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Ketchup (50 g)
  • Mąka ziemniaczana (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na sos bbq krok po kroku

Do garnka włóż wszystkie składniki sosu poza mąką (czosnek powinien być obrany i przeciśnięty przez praskę).

Składniki wymieszaj i zagotuj, następnie gotuj sos przez 5 minut na małym ogniu.

Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami wody, następnie dodaj ją pod koniec gotowania do sosu.

Całość dokładnie wymieszaj, sos przełóż do mniejszego pojemniczka i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na sos bbq
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat sosu bbq

Sos barbecue jest bardzo popularnym sosem w kuchni amerykańskiej. Sos bbq jest używany do przyprawiania różnych potraw mięsnych takich jak żeberka, wołowina, kurczak. Jak sama nazwa wskazuje sos nadaje się idealnie jako dodatek na grilla. Przepis na sos barbecue jest łatwy w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Jest to prosty przepis i szybki z którym poradzi sobie każda osoba. Jak zrobić sos barbecue? Składniki które będą potrzebne do przygotowania sosu to sos Worcestershire, sos sojowy, cukier trzcinowy, musztarda, ocet winny, czosnek, ketchup i mąka ziemniaczana.

Jak zrobić domowy sos barbecue? Do garnka włóż wszystkie składniki oprócz mąki (czosnek przeciśnięty przez praskę). Składniki gotuj przez 5 minut na małym ogniu. W oddzielnej misce mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami wody i dodaj do sosu pod koniec gotowania. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do mniejszych pojemniczków. Sos grillowy mamy gotowy. Podawaj sos po wystygnięciu.

Ketchup używany do przygotowania sosu jest produktem, który zawiera spore ilości likopenu (większe niż pomidor surowy). Związek ten należy do grupy karotenoidów, czyli barwników roślinnych. Jest jednym z przeciwutleniaczy, który zmniejsza proces powstawania wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej. Dodatkowo jest to związek chemiczny, który spowalnia procesy starzenia się skóry.

Podsumowując sos barbecue nadawać będzie się idealnie jako dodatek na grilla ze znajomymi lub z rodziną. Sos idealnie komponuję się jako dodatek do mięs z grilla. Sos możemy wykorzystać też na co dzień w kuchni jako dodatek do tortilli lub do burgerów. Możemy w sosie marynować różne rodzaje mięsa. Sos barbecue ma bardzo charakterystyczny smak i zapach wędzonki. Jego smak jest słodko-kwaśny. Sos bbq często możemy spotkać jako dodatek w pizzeriach do pizzy. Jest to doskonały wybór, ponieważ sos poza tym, że jest smaczny to dostarcza stosunkowo mało kalorii - dlatego starowi dobry wybór jeśli lubimy dania z dodatkiem sosu.

Alergeny w sosie bbq

Lista alergenów dla sosu BBQ przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
    • Sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze sosu bbq

na 100g gotowej potrawy

Ketchup używany do przygotowania sosu jest produktem, który zawiera spore ilości likopenu (większe niż pomidor surowy). Związek ten należy do grupy karotenoidów, czyli barwników roślinnych. Jest jednym z przeciwutleniaczy, który zmniejsza proces powstawania wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
118.66
29.66
Białko (g)
1.73
0.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
28.40
7.10
Węglowodany przyswajalne (g)
27.76
6.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
0.25
0.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.02
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina A (µg (mcg))
7.36
1.84
Witamina B6 (mg)
0.13
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
3.20
0.80
Witamina C (mg)
7.44
1.86
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.06
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.40
0.10
Tiamina (mg)
0.06
0.01
Ryboflawina (mg)
0.11
0.03
Niacyna (mg)
0.99
0.25
Foliany (µg (mcg))
7.90
1.98
Beta karoten (µg (mcg))
81.84
20.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
1300.78
325.20
Potas (mg)
500.88
125.22
Wapń (mg)
70.32
17.58
Fosfor (mg)
64.00
16.00
Magnez (mg)
23.22
5.81
Żelazo (mg)
2.61
0.65
Cynk (mg)
0.30
0.07
Miedź (mg)
0.13
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu bbq 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu bbq

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sos Worcestershire
100 ml
13.00
Za 290,0 ml
Liczba opakowań 1
4.48
Za 100 ml
Sos sojowy
25 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.17
Za 25 ml
Cukier trzcinowy
25 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Ocet winny
20 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ketchup
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mąka ziemniaczana
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
46.00