Przepis na sos do burgera krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
miska

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Majonez wymieszaj z ketchupem i musztardą.

Całość wymieszaj z czosnkiem i podawaj z burgerami.

sos do burgera
Sos do burgera
Koszt przygotowania dania
2.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Sos do burgera - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie do burgera

Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na sos do burgerów, sprawdzi się on także do wielu innych dań np. sałatki.

Sos do burgera powstaje tylko z kilku podstawowych składników, będzie to majonez, ketchup, musztarda i czosnek.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie składniki i delikatnie doprawisz ziołami lub solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i porządnie go wymieszaj.

Jeśli nie masz pomysłu na danie, do którego ten pyszny sos będzie nadawał się idealnie, rozłóż roszponkę lub inny rodzaj sałaty do miseczki, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odrobinę czerwonej cebuli i grillowaną pierś z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Do sałatki warto dodawać ugotowane jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Jak widzisz, możliwości na dania jest bardzo wiele, wystarczy, że wybierzesz odpowiednią dla siebie i przygotujesz do niej sos według mojego przepisu. W ten sposób w krótkim czasie masz pyszny i pożywny lunch czy obiad. Dzięki takiemu małemu dodatkowi Twoja sałatka będzie nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale też pyszna w smaku.

Skoro już wiesz, jak zrobić sos do burgerów wykorzystaj go i przekonaj się, jaki jest smaczny. Będzie to najlepszy pomysł na pyszny dodatek do Twoich dań. Do burgerów sprawdzi się też sos majonezowy lub musztardowy. Nie ważne, na jaki domowy sos się zdecydujesz, każdy będzie dobry.

Wartości odżywcze sosu do burgera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
321.23 kcal
321.23 kcal
Białko
1.91 g
1.91 g

Węglowodany w sosie do burgera

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
14.12 g
14.12 g
Węglowodany przyswajalne
13.18 g
13.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.94 g
0.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
29.39 g
29.39 g
Tłuszcze nasycone
5.16 g
5.16 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
23.71 g
23.71 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.49 g
6.49 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
17.22 g
17.22 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
16.15 mg
16.15 mg

Witaminy w przepisie na sos do burgera

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
16.77 µg (mcg)
16.77 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.17 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina C
4.04 mg
4.04 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina E
1.32 mg
1.32 mg
Retinol
5.77 µg (mcg)
5.77 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.09 mg
Niacyna
0.69 mg
0.69 mg
Foliany
6.69 µg (mcg)
6.69 µg (mcg)
Beta karoten
129.00 µg (mcg)
129.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos do burgera

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
763.62 mg
763.62 mg
Potas
169.69 mg
169.69 mg
Wapń
32.46 mg
32.46 mg
Fosfor
46.46 mg
46.46 mg
Magnez
14.69 mg
14.69 mg
Żelazo
0.59 mg
0.59 mg
Cynk
0.31 mg
0.31 mg
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do burgera 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do burgera

Lista alergenów dla sosu do burgera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Cena przygotowania sosu do burgera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Majonez
50 g
5 łyżek
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Ketchup
50 g
5 łyżek
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
14.00
Jak oceniasz przepis na sos do burgera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób