Przepis na burgera domowego krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska

W misce wymieszać mieloną wołowinę z przyprawami i jajkiem. Dobrze wymieszaj. Za pomocą rąk uformuj kotleta.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso 5-6 minut z każdej strony.

W międzyczasie lekko podpiecz przepołowioną bułkę na suchej patelni lub w tosterze.

Bułki wypełnij sałatą, mięsem, cebulą i plastrami pomidora.

Podawaj z ketchupem.

Burger domowy podany na szarym blacie.
burger domowy
Koszt przygotowania dania
8.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
188 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
10

Burger domowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o burgerze domowym

Burger domowy stanowi dodatek do różnych posiłków i przekąsek. To naprawdę fantastyczne danie, które jest smaczne, proste i szybkie. Jego bazą jest dobre mięso. Najlepiej sprawdzi się w nim wołowina. To świetna opcja dla wszystkich osób, które poszukują pomysłu na ciekawe i niebanalne potrawy. Burgery smakują świetnie i pięknie się prezentują, przyciągając wzrok każdego domownika.

Przepis na domowe burgery jest prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Pozwala przygotować bazę ulubionego fast foodu wielu ludzi. Burgery, które z niego powstają, są miękkie i wspaniale doprawione. Będą idealnym dodatkiem do chrupiącej bułki wypełnionej warzywami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domowe burgery z mięsa mielonego, które będą pyszne, szybkie, a przy okazji dobre dla zdrowia, to ten prosty będzie doskonałą inspiracją. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom fast foodów, jednak w tym przypadku nie mają one nic wspólnego z ociekającymi tłuszczem i przepełnionymi solą produktami sprzedawanymi w popularnych sieciowych restauracjach. Domowe burgery są jednak równie smaczne, a znacznie bezpieczniejsze dla zdrowia. Zawierają również sporo warzyw, więc są dobrym sposobem na włączenie ich do codziennego menu. Sprawdzą się wspaniale zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Można przygotowywać je jako przekąski na imprezę, czy spotkania z przyjaciółmi. A ich stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. Te domowe burgery smakują zdecydowanie lepiej niż gotowe, które można znaleźć w sklepie. To dlatego, że wszystkie dodatki są wykonywane samodzielnie. Kotlety w takiej wersji są znacznie zdrowsze, gdyż zawierają mniej tłuszczów nasyconych, a także mniej soli, dzięki czemu są zdrowszym wyborem dla układu krwionośnego. W tej wersji nie trzeba również korzystać z gotowych sklepowych bułek, które zwykle zawierają mnóstwo dodatków do żywności i są bardzo słodkie. Bułki do hamburgerów można zrobić samodzielnie w bardzo łatwy i szybki sposób. Można też sięgnąć po pieczywo pełnoziarniste, które dostępne jest w każdym sklepie. Są one tak smaczne, że szybko znikają z talerzy. To najlepsze domowe burgery.

Wartości odżywcze burgera domowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(119g)
Energia (kalorie)
158.53 kcal
188.65 kcal
Białko
6.97 g
8.30 g

Węglowodany w burgerze domowym

Na 100g
Na porcję
(119g)
Węglowodany
10.40 g
12.37 g
Węglowodany przyswajalne
2.11 g
2.51 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.60 g
0.72 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(119g)
Tłuszcz
8.67 g
10.32 g
Tłuszcze nasycone
3.16 g
3.75 g
Tłuszcze nienasycone
5.51 g
6.56 g
Tłuszcze jednonasycone
4.47 g
5.32 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.68 g
0.81 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cholesterol
57.42 mg
68.33 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na burgera domowego

Na 100g
Na porcję
(119g)
Witamina A
102.04 µg (mcg)
121.43 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.16 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.55 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina C
4.49 mg
5.34 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina E
0.68 mg
0.80 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Retinol
19.17 µg (mcg)
22.81 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.13 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Niacyna
1.10 mg
1.31 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Foliany
18.80 µg (mcg)
22.37 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Beta karoten
987.81 µg (mcg)
1175.50 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na burgera domowego

Na 100g
Na porcję
(119g)
Sód
145.85 mg
173.57 mg
Potas
164.03 mg
195.20 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Wapń
21.45 mg
25.52 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Fosfor
68.63 mg
81.66 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Magnez
10.31 mg
12.27 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Żelazo
0.87 mg
1.04 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cynk
1.11 mg
1.32 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgera domowego 10
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burgerze domowym

Lista alergenów dla burgera domowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bułka grahamka

Cena przygotowania burgera domowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mięso mielone wołowe
100 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka grahamka
90 g
0.80
Za 65,0 g
Liczba opakowań 2
1.11
Za 90 g
Sałata
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pomidor
60 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 60 g
Keczup
10 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Koszt składników
52.60
Jak oceniasz przepis na burgera domowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób