Kotlety mielone

Opublikowano: 29.04.2021 r., 18:00 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
4 kotlety mielone na białym talerzu z liściem sałaty i plasterkami ogórka
Kotlety mielone
Najsmaczniejsze kotlety mielone przyrządzisz na obiad z tego przepisu. Kluczem do smacznych kotletów mielonych jest świeże mięso mielone i odpowiednie przyprawy.
Przygotowanie 30 min
241 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe Możesz użyć tylko mięsa wieprzowego lub wymieszać je z drobiem (400 g)
  • Bułka pszenna 1 sztuka (60 g)
  • Cebula 1 sztuka (105 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Bułka tarta Do obtoczenia kotletów (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia

Przepis na kotlety mielone krok po kroku

Bułkę namocz w wodzie.

Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na 0,5 łyżki oleju

Mięso wymieszaj z jajkiem, namoczoną i odciśnięta bułką, cebulą, 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu, 0,25 łyżeczki imbiru i 0,5 łyżeczki papryki.

Do mięsa stopniowo dolewaj wody (łącznie około 1/4 szklanki) i wyrabiaj masę (najlepiej ręką), aby wchłonęła wodę.

Z gotowej masy mięsnej uformuj kotlety.

Obtocz kotlety w bułce tartej.

Gotowe kotlety kładź na rozgrzaną patelnię z olejem i obsmaż z każdej strony.

Gdy kotlety będą już obsmażone zmniejsz moc kuchenki i dosmażaj je jeszcze około 3-5 minut z każdej strony (zależnie od wielkości kotletów).

Jak oceniasz przepis na kotlety mielone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat kotletów mielonych

Kotlety mielone to bardzo popularne danie w polskich domach. Najczęściej podawane są na obiad z gotowanymi ziemniakami i surówką, ale można też użyć ich do zrobienia burgerów.

Najlepsze kotlety mielone to zawsze te robione przez mamę lub babcie w domu. Ten przepis na kotlety mielone jest przepisem mojej mamy, która robi najsmaczniejsze kotlety z mięsa mielonego.

Najważniejsze w takich kotletach oczywiście jest mięso mielone, które musi być świeże. Nie ważne z jak dobrego przepisu będziesz korzystać, jeżeli mięso na kotlety mielone będzie słabej jakości. U mnie w domu kotlety robione są z mieszanki różnych mięs. Najczęściej z mięsa wieprzowego z drobiowym, w stosunku 2:1, czyli na przykład 200 g mięsa wieprzowego i 100 g mięsa drobiowego.

Kolejnym ważnym elementem przygotowywania kotletów jest podsmażenie cebulki, co sprawi, że będzie ona smaczniejsza. Aby mięso na kotlety było smaczne najlepiej dobrze przyprawić je solą, pieprzem, odrobiną imbiru i ostrą papryką, co doda im pikanterii. Ja lubię je w takiej trochę ostrzejszej wersji, ale jeżeli wolisz delikatne kotlety, to pomiń paprykę.

Żeby wiedzieć, jak zrobić dobre kotlety mielone, musisz pamiętać, aby zadbać też o ich wyrabianie i smażenie. Pyszne kotlety mielone to takie, które są soczyste w środku. Do uzyskania takich kotletów, należy do mięsa dolać wody, ale w odpowiedni sposób. Woda powinna być chłodna, a dolewać należy ją stopniowo, cały czas wyrabiając, aby mięso było wstanie dobrze połączyć się z płynem. Jeżeli wlejesz całą wodę na raz i tylko z grubsza wymieszasz, to woda wypłynie z mięsa, zanim jeszcze uformujesz kotlety, a zdecydowanie nie tego chcemy. Gdy masz już dobrze wyrobione mięso na kotlety mielone, to możesz przejść do formowania, panierowania i smażenia kotletów. Żeby zachować tę soczystość, należy kłaść kotlety na rozgrzaną patelnię, aby obsmażyć je i zamknąć w ich środku wodę. Dopiero po obsmażeniu z każdej strony zmniejszamy moc kuchenki i pozwalamy kotletom dosmażyć się w środku.

Tak przygotowane kotlety mielone są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku, co sprawia, że są bardzo smaczne

Alergeny w kotletach mielonych

Lista alergenów dla kotletów mielonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotletów mielonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
241.73
241.73
Białko (g)
12.65
12.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
7.91
7.91
Węglowodany przyswajalne (g)
7.16
7.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
17.42
17.42
Tłuszcze nasycone (g)
6.78
6.78
Tłuszcze nienasycone (g)
10.64
10.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.34
8.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.30
2.30
Cholesterol (mg)
74.64
74.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
14.55
14.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.60
1.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.55
14.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.52
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.23
3.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.67
18.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.40
4.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
116.23
116.23
Potas (mg)
225.06
225.06
Wapń (mg)
38.36
38.36
Fosfor (mg)
141.63
141.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.68
18.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
1.18
Cynk (mg)
1.59
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów mielonych 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów mielonych

Koszt składników
27.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
400 g
Możesz użyć tylko mięsa wieprzowego lub wymieszać je z drobiem
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Bułka pszenna
60 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bułka tarta
20 g
Do obtoczenia kotletów
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
27.40