Przepis na kotlety mielone krok po kroku

Składniki
  • Mięso mielone wieprzowe 400 g Możesz użyć tylko mięsa wieprzowego lub wymieszać je z drobiem
  • Bułka pszenna 60 g 1 sztuka
  • Cebula 105 g 1 sztuka
  • Jajko 1 szt.
  • Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
  • Bułka tarta 20 g Do obtoczenia kotletów
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra
To będzie niezbędne
miska, patelnia

Bułkę namocz w wodzie.

Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na 0,5 łyżki oleju

Mięso wymieszaj z jajkiem, namoczoną i odciśnięta bułką, cebulą, 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu, 0,25 łyżeczki imbiru i 0,5 łyżeczki papryki.

Do mięsa stopniowo dolewaj wody (łącznie około 1/4 szklanki) i wyrabiaj masę (najlepiej ręką), aby wchłonęła wodę.

Z gotowej masy mięsnej uformuj kotlety.

Obtocz kotlety w bułce tartej.

Gotowe kotlety kładź na rozgrzaną patelnię z olejem i obsmaż z każdej strony.

Gdy kotlety będą już obsmażone zmniejsz moc kuchenki i dosmażaj je jeszcze około 3-5 minut z każdej strony (zależnie od wielkości kotletów).

4 kotlety mielone na białym talerzu z liściem sałaty i plasterkami ogórka
Kotlety mielone
Koszt przygotowania dania
10.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
241 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
79

Kotlety mielone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach mielonych

Kotlety mielone to bardzo popularne danie w polskich domach. Najczęściej podawane są na obiad z gotowanymi ziemniakami i surówką, ale można też użyć ich do zrobienia burgerów.

Najlepsze kotlety mielone to zawsze te robione przez mamę lub babcie w domu. Ten przepis na kotlety mielone jest przepisem mojej mamy, która robi najsmaczniejsze kotlety z mięsa mielonego.

Najważniejsze w takich kotletach oczywiście jest mięso mielone, które musi być świeże. Nie ważne z jak dobrego przepisu będziesz korzystać, jeżeli mięso na kotlety mielone będzie słabej jakości. U mnie w domu kotlety robione są z mieszanki różnych mięs. Najczęściej z mięsa wieprzowego z drobiowym, w stosunku 2:1, czyli na przykład 200 g mięsa wieprzowego i 100 g mięsa drobiowego.

Kolejnym ważnym elementem przygotowywania kotletów jest podsmażenie cebulki, co sprawi, że będzie ona smaczniejsza. Aby mięso na kotlety było smaczne najlepiej dobrze przyprawić je solą, pieprzem, odrobiną imbiru i ostrą papryką, co doda im pikanterii. Ja lubię je w takiej trochę ostrzejszej wersji, ale jeżeli wolisz delikatne kotlety, to pomiń paprykę.

Żeby wiedzieć, jak zrobić dobre kotlety mielone, musisz pamiętać, aby zadbać też o ich wyrabianie i smażenie. Pyszne kotlety mielone to takie, które są soczyste w środku. Do uzyskania takich kotletów, należy do mięsa dolać wody, ale w odpowiedni sposób. Woda powinna być chłodna, a dolewać należy ją stopniowo, cały czas wyrabiając, aby mięso było wstanie dobrze połączyć się z płynem. Jeżeli wlejesz całą wodę na raz i tylko z grubsza wymieszasz, to woda wypłynie z mięsa, zanim jeszcze uformujesz kotlety, a zdecydowanie nie tego chcemy. Gdy masz już dobrze wyrobione mięso na kotlety mielone, to możesz przejść do formowania, panierowania i smażenia kotletów. Żeby zachować tę soczystość, należy kłaść kotlety na rozgrzaną patelnię, aby obsmażyć je i zamknąć w ich środku wodę. Dopiero po obsmażeniu z każdej strony zmniejszamy moc kuchenki i pozwalamy kotletom dosmażyć się w środku.

Tak przygotowane kotlety mielone są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku, co sprawia, że są bardzo smaczne

Wartości odżywcze kotletów mielonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
241.73 kcal
241.73 kcal
Białko
12.65 g
12.65 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
17.42 g
17.42 g
Tłuszcze nasycone
6.78 g
6.78 g
Tłuszcze nienasycone
10.64 g
10.64 g
Tłuszcze jednonasycone
8.34 g
8.34 g
Tłuszcze wielonasycone
2.30 g
2.30 g

Witaminy w przepisie na kotlety mielone

Na 100g
Na porcję (100g)
Witamina B6
0.27 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.52 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.23 mg
3.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.67 µg (mcg)
18.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety mielone

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
116.23 mg
116.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
225.06 mg
225.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
38.36 mg
38.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
141.63 mg
141.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.68 mg
18.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
1.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.59 mg
1.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów mielonych 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach mielonych

Lista alergenów dla kotletów mielonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kotletów mielonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
400 g
Możesz użyć tylko mięsa wieprzowego lub wymieszać je z drobiem
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Bułka pszenna
60 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bułka tarta
20 g
Do obtoczenia kotletów
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
27.40
Łączny koszt
10.02
Jak oceniasz przepis na kotlety mielone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób