Kotlety mielone z pieczarek

Opublikowano: 05.05.2022 r., 13:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety grzybowe na półmisku
Kotlety mielone z pieczarek
Kotlety mielone z pieczarek to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny w wersji bez dodatku mięsa. Kotlety podawać można w różnych sosach. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na obiad.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 30 min
372 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 9 porcji
  • Pieczarki (1000 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Płatki owsiane (250 g)
  • Bułka tarta (130 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy - niepełna szklanka (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kotlety mielone z pieczarek krok po kroku

Pieczarki pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę oraz pieczarki.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem.

Wystudź masę.

Zmiel pieczarki, dodaj do nich namoczone w wodzie płatki owsiane, jajko i wymieszaj do połączenia składników.

Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Smaż kotlety z obu stron przez 5-6 minut, aż się zarumienią.

Kotlety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na kotlety mielone z pieczarek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat kotletów mielonych z pieczarek

Kotlety mielone z pieczarek to bardzo dobry pomysł na pyszny jarski obiad. Kotlety bez mięsa świetnie sprawdzą się jako dodatek do domowych burgerów. Kotlety warzywne podać można dla dzieci na obiad. Dobrym pomysłem jest przygotowanie kotletów w sosie koperkowym lub musztardowym. Pieczarki są dość delikatne w smaku, kotlety należy więc dobrze doprawić. Przepis na kotlety mielone z pieczarek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, jajka, cebula, bułka tarta, płatki owsiane, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić kotlety mielone z pieczarek? Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę oraz pieczarki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wystudź masę. Zmiel pieczarki, dodaj do nich namoczone w wodzie płatki owsiane, jajko i wymieszaj do połączenia składników. Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż kotlety z obu stron przez 5-6 minut, aż się zarumienią. Kotlety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując pyszne kotlety z pieczarek to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis wykorzystać można także jako danie podczas spotkania ze znajomymi. Kotlety z pieczarek są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Świetnym pomysłem jest połączenie kotletów z pieczarek z ziemniaczanymi. Kotlety będą miały wówczas bardziej zwartą konsystencję. Łatwe do zrobienia kotlety przygotować można także w malakserze.

Alergeny w kotletach mielonych z pieczarek

Lista alergenów dla kotletów mielonych z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotletów mielonych z pieczarek

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z pieczarek to doskonała propozycja na smaczne danie bezmięsne. Stanowią one dobre źródło wielu składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
186.46
372.91
Białko (g)
5.35
10.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
15.48
30.96
Węglowodany przyswajalne (g)
13.28
26.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.20
4.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.80
23.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
3.16
Tłuszcze nienasycone (g)
10.22
20.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.97
13.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.25
6.50
Cholesterol (mg)
38.97
77.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
16.76
33.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.06
4.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.44
Witamina E (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.76
33.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.29
4.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.17
52.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.14
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
63.86
127.71
Potas (mg)
241.97
483.94
Wapń (mg)
27.61
55.23
Fosfor (mg)
124.86
249.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.06
52.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
2.51
Cynk (mg)
0.93
1.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów mielonych z pieczarek 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów mielonych z pieczarek

Koszt składników
31.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Płatki owsiane
250 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Bułka tarta
130 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.73
Za 130 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
200 ml
niepełna szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
31.80