Kotlety mielone

kotlety mielone

Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. Kotlety są charakterystycznie uformowanym i usmażonym na patelni mięsem mielonym, które zawiera wiele różnych ciekawych dodatków. Mielone, jak potocznie nazywa się to danie, zgodnie z tradycyjnym przepisem powinno się obtoczyć bułką tartą i usmażyć na oleju, smalcu lub na maśle. Najczęściej spożywamy kotlety mielone w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Kotlety mielone - polecane przepisy

Kotlety mielone - pozostałe przepisy

Kotlety mielone – sprawdzone przepisy na mielone w różnych odsłonach

Kotlety mielone to jedno z najsłynniejszych dań na obiad w Polsce. Pyszne kotlety to po prostu mielone mięso, które smaży się na patelni obtoczone w bułce tartej i przyprawach. Czy mielone to najlepsze danie obiadowe dla całej rodziny? Jak zrobić dobre kotlety, które zachwycą domowników? Który przepis zaskoczy niespodziewanych gości? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!

Przepis na najlepsze kotlety mielone, czyli doskonały pomysł na obiad!

Czym są kotlety mielone? Z jakiego mięsa najlepiej robić potrawę?

Kotlety mielone zwykle robi się z mięsa mielonego, które należy połączyć jajkami, namoczoną w wodzie lub mleku bułką pszenną, posiekaną cebulką oraz przyprawami do smaku. Wiele osób decyduje się również podawać mięso doprawione przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Kotlety należy formować w owalne, ale też trochę płaskie kształty. Następnie obtacza się je w bułce tartej i smaży na patelni – koniecznie w rozgrzanym na niej uprzednio oleju. Kotlety mielone powinno się smażyć do momentu, aż się zrumienią. Jeden kotlet jest w stanie dostarczyć do organizmu niezbędne właściwości odżywcze – nie tylko kalorie, ale też białka, tłuszcze i węglowodany.

Wiele osób zastanawia się, jakie mięso sprawdzi się najlepiej na kotlety mielone? W sklepach mamy mnóstwo różnych rodzajów mięs i ciężko zdecydować się na konkretny rodzaj – zwłaszcza podczas przyrządzania kotletów mielonych. Przyjęło się, że mięso na kotlety nie może być ani chude (danie wyjdzie zbyt suche i zbyt twarde), ani bardzo tłuste. W mięsie mielonym musi zostać zrównoważony zarówno tłuszcz, jak i białko. Aby tak się jednak stało, część ludzi do przyrządzenia kotletów mielonych wykorzystuje dwa rodzaje mięsa. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje drób z łopatką, szynka z łopatką i wołowina (koniecznie chuda!) z łopatką. Wołowina na sznycle czy mielone nie zawsze sprawdzi się dobrze, ponieważ należy szczególnie uważać przy niej na twardość mięsa.

Warto pamiętać również o tym, że mięso mielone można robić samemu w domu, korzystając z zakupionych w sklepie kawałków mięsa. Można również poprosić w markecie o jego zmielenie. Zawsze można też kupić je gotowe na tacce lub w próżniowym opakowaniu. Jeśli jednak naprawdę zależy nam na jakości mięsa, ponieważ wyprawiamy przyjęcie dla dużej ilości osób lub zwyczajnie chcemy jeść zdrowo i świadomie, zmiel je w domu własnoręcznie. Wówczas istnieje ogromna szansa, że danie będzie aromatyczne, delikatne i pyszne.

Kupowanie mięsa na kotlety mielone – najważniejsze wskazówki podczas zakupów

Mięso mielone powinno być w sklepie ułożone w specyficzne kształty, kojarzące się z warkoczami albo grubymi wstążkami. Nie może być tak, że stanowić będzie ono jedną zbitą masę. Mielone nie może puszczać wody, być wysuszone lub rozmyte. Jego prawidłowy kolor to różowy. Jeśli mięso będzie mienić się na odcień tęczowy albo będzie całkiem szare, najprawdopodobniej świadczy to o jego nieświeżości. Gdy kupujesz w markecie mięso mielone, zawsze bądź bardzo ostrożny. Patrz na nazwę – nie zawsze bowiem oznaczać będzie ona, że mięso mielone jest najlepsze jakościowo. Czasami zdarza się, że producenci wcale nie dbają o to, co zostanie umieszczone na tackach. Oczywiście powinni oni zobligować się do sprzedawania mięsa mielonego w 99% składającego się z czystego mięsa i maksymalnie 1% soli, gdy na opakowaniu zamieszczą informację o „mięsie mielonym” – takie powinni sprzedawać. Tego też zatem powinniśmy spodziewać się w paczce.

Co, gdy jednak kupujesz mięso przeznaczone teoretycznie do innej obróbki termicznej, mimo że nadal jest ono opisywane jako mięso mielone? Wtedy producent nie musi już tak bardzo trzymać się norm i do mięsa dorzuca zwykle wiele wypełniaczy (np. kolagen, białko roślinne czy konserwanty). Takie składy często zdarzają się w mielonkach, mięsie na klopsy i tatara, a także w mięsie garmażeryjnym – każde jest mielone, ale już jednak nie jest czyste. W marketach spożywczych naprawdę zdarzają się produkty, gdzie mięsa nie ma nawet w 50% całego składu produktu! Znajdziesz w nich za to zwiększającą masę mięsa mączkę ziemniaczaną albo błonnik sojowy. Jeśli możesz, wystrzegaj się takich mięs, ponieważ nie zawierają one zbyt wiele cennych dla organizmu substancji odżywczych, minerałów lub witamin. Czytaj etykiety i kupuj świadomie!

Kilka słów na temat kotletów mielonych na świecie

W naszym kraju kotlety mielone to po prostu sznycle. Często też nazywa się je zwyczajnie „mielonymi”, będącymi uformowanym mięsem z przyprawami i cebulą, które smaży się z obu stron na rozgrzanej patelni. Na świecie istnieje wiele rodzajów kotletów mielonych. Dla przykładu w Ameryce zwykle jada się hamburgery. Są one robione z mielonej wołowiny bez jajka i bułki, które formuje się w płaskie i okrągłe kotlety. Smaży się je na patelni grillowej, ale też często wrzuca na grill. Nie można nie wspomnieć również o chorwackich cevapcici, które są podłużne – zwykle podaje się je w Chorwacji na patyku, doprawione przyprawami i dużą ilością cebuli. Cevapcici powinno się piec w piekarniku albo w piecu.

Kotlety mielone popularne są także w Grecji. Tam nazywa się je bifteki, które powstają na bazie mięsa wołowego i nadziewane są serem feta, zanim wrzuci się je do piekarnika. W Grecji mamy także keftedes z mięsa wołowego połączonego z jagnięcym – doprawia się je miętą, obtacza w mące i wrzuca na patelnię. Pyszne są kotlety libańskie kafty i kebbes, które najczęściej robi się z mielonego mięsa baraniego. Zamiast z bułką tartą, przygotowuje się je jednak z bulgurem (zwłaszcza kebbes). Na koniec nie sposób nie napomknąć o tureckiej kefcie, a więc kotlecikach z wołowiny, wieprzowiny albo jagnięciny podawanej w towarzystwie cebuli oraz imbiru.

Wiele osób na pewno zastanawia się w tym momencie, co zrobić, aby jeść kotleciki na diecie. Czy jest to możliwe? Jak najbardziej! Wystarczy przyrządzać kotlety z chudego mięsa (np. indyczego). Do mięsa dodaje się przyprawy do smaku, a także cebulę. Mięso wymieszane z wodą uzupełnia się o wybrane, pokrojone warzywa, a także posiekane drobno zioła. Następnie z takiej masy formuje się kotlety mielone i smaży lub piecze na patelni teflonowej (bez tłuszczu) z obu stron na złoto. Można również upiec kotlety w piekarniku. Niektórzy decydują się gotować kotlety mielone w parowarze, aby danie nie było zbyt tłuste, a mięso zachowało jak najwięcej cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów.

Przepisy na kotlety mielone – jak smażyć dobre kotlety dla całej rodziny?

Kotlety mielone – prosty pomysł na niedzielny obiad dla rodziny

Kotlety mielone to jedno z najstarszych, a także najbardziej popularnych dań obiadowych w Polsce. Wiele osób uważa mielone za ważną potrawę, którą powinno się spożywać przynajmniej raz w tygodniu. Najważniejsze w przygotowaniu kotletów jest oczywiście mięso mielone, które musi być bezwzględnie świeże. Poza mięsem mielonym z wieprzowiny należy również zaopatrzyć się w bułkę pszenną, bułkę tartą, olej rzepakowy, cebulę, jajko i przyprawy do smaku – imbir mielony, paprykę ostrą, pieprz i sól.

Najpierw namocz bułkę w wodzie, a następnie obierz cebulę i pokrój ją w równą kostkę. Smaż na oleju. Wymieszaj mięso wieprzowe z jajkiem, a także namoczoną i odciśniętą bułką, solą, pieprzem, imbirem, cebulą i papryką. Dolewaj do mięsa wody i wyrób ze składników masę, uważając, żeby wchłonęła całą wodę. Tak przygotowaną masę należy uformować na kotlety, po czym obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzej patelnię olejem rzepakowym i połóż na niej kotlety mielone. Smaż je z każdej strony po kilka minut, aż nabiorą rumianego odcienia. Obsmażone kotlety należy podawać z gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz dowolną surówką (np. buraczkową lub z kapusty kiszonej).

Kotlety mielone od lat goszczą na polskich stołach. Nasze babcie i mamy robiły je bardzo często i na każdą okazję – zarówno na niedzielny obiad, jak i na urodziny, imieniny, rocznice czy inne rodzinne święta. Podstawą kotletów jest oczywiście umiejętnie dobrane mięso mielone – to warunek konieczny, bez którego nawet najlepiej usmażone kotlety nie będą dobre. Smak kotletów doskonale podkreśla cebulka, która dodaje mięsu wyrazistości. Aby ten smak jednak w pełni wydobyć, należy nauczyć się wyrabiania formy z masy mięsnej i smażenia kotletów na patelni. Idealny mielony musi być z wierzchu rumiany, a w środku miękki i soczysty. Aby uzyskać takie właśnie kotlety, trzeba stopniowo dolewać do mięsa chłodną wodę – wlana na raz będzie wypływać, zanim uda się uformować z masy kotlety. Soczystość kotletów zachować można z kolei, gdy kotlety będą kładzione zawsze na rozgrzaną patelnię. W ten sposób woda zostanie w nich zamknięta, a kotlety mielone pozostaną soczyste.

Pomysł na kotlety mielone z indyka – sprawdź, jakie to proste!

Kotlety mielone z indyka to proste danie, z którym bez problemu poradzi sobie nawet największy amator kuchni. Danie idealnie sprawdzi się zarówno jako pożywny obiad dla całej rodziny, jak i poczęstunek dla niespodziewanych gości. Aby zrobić kotlety, należy zaopatrzyć się w mięso mielone z indyka, bułkę tartą, bułkę pszenną, mleko 2%, jajko, cebulę, czosnek, olej rzepakowy, przyprawę do mięsa mielonego, pieprz i sól. Z kilku tych składników wyczarujesz najpyszniejsze kotleciki, jakie do tej pory jadłeś! Wystarczy, że będziesz po kolei wykonywał kolejne kroki w przepisie.

Najpierw włóż do miski mięso mielone. Do osobnego naczynia włóż bułkę pszenną i zalej ją mlekiem. Po napęcznieniu odciśnij nadmiar mleka i przełóż bułkę do miski, w której znajduje się mięso. Wbij jajko do mięsa, po czym dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku i wymieszaj całość rękoma. Z powstałej masy uformuj równe kotlety – każdy z nich obtocz w bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i wrzuć na nią kilka kotlecików, zależnie od powstałej z masy ilości. Smaż kotlety mielone z obu stron, aż się zarumienią. Podawaj z ziemniaczkami lub kluseczkami i dowolną surówką.

Kotlety mielone z indyka to smaczne i łatwe do przyrządzenia danie. Nie ma więc specjalnego zaskoczenia, iż pojawia się ono bardzo często w polskich rodzinach. Kotlety z indyka lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Warto dodać, że potrawę robi się dość szybko, bo całość przygotowań zajmuje maksymalne 35 minut. Właśnie dlatego obiad w formie kotletów mielonych można spokojnie przyszykować dla niespodziewanych gości. Warto pamiętać jedynie o tym, że bułkę pszenną w mleku moczy się od 5 do nawet 20 minut – wszystko zależy od twardości pieczywa.

Kotlety mielone z bułką tartą – przepis na smaczny obiad dla bliskich

Kotlety mielone z bułką tartą to jedna z najłatwiejszych propozycji, jeśli chodzi o wszelakie dania obiadowe. Nawet największy laik w kuchni doskonale poradzi sobie z tym daniem, postępując zgodnie ze wskazówkami. W celu przygotowania kotletów należy przyszykować kilka składników: mięso mielone wieprzowe, bułkę pszenną, mleko 3,2%, jajko, bułkę tartą, cebulę, olej rzepakowy i przyprawy do smaku. Na początku porządnie namocz w mleku bułkę pszenną. Cebulę należy obrać z łupiny i zetrzeć ją na tarce. W misce powinno się połączyć ze sobą mięso, jajka i cebulę, a także przyprawy do smaku – najlepiej sprawdzi się pieprz ziołowy, pieprz czarny i sól. Składniki należy ze sobą zblendować, po czym ręcznie wyrobić z nich masę. Mięsną masę należy formować w pojedyncze kotleciki – każdy z ich obtaczaj w bułce tartej i po kolei wrzucaj na rozgrzaną olejem patelnię. Smaż na rumiano po kilka minut z każdej strony.

Kotlety mielone z bułką tartą to pyszny i prosty przepis na pożywny posiłek dla całej rodziny. Jeśli zrobisz ich więcej, będziesz mieć obiad z głowy na 2 lub nawet 3 dni! Możesz też jednak potraktować kotlety jako dodatek do bułki czy kanapki, zupełnie jak wędlina – wiele osób zajada bowiem mielone jako dodatek na zimno do pieczywa. Warto od czasu do czasu zjeść kotlety mielone, oczywiście pod warunkiem, że na co dzień jesz mięso. Wieprzowina to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a także ogromna skarbnica potasu, żelaza i witamin z grupy B. Witaminy z tej grupy są niezwykle ważne dla każdego z nas, ponieważ właśnie one wzmacniają układ immunologiczny i wspierają prawidłową pracę układu nerwowego. Kotlety mielone z bułką tartą idealnie sprawdzą się na każdą okazję – będą zarówno częścią pełnowartościowego posiłku, jak i poczęstunkiem dla gości. Koniecznie zanotuj sobie ten przepis, ponieważ wiele razy może się on przydać. Gdy nie będziesz mieć pomysłu, czym ugościć niespodziewanych gości, szybko zrób dla nich kotlety mielone z bułką tartą. Będą nimi zachwyceni!

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto