Przepis na kotlety mielone z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia

Bułkę pszenną porwij na kawałki i zalej mlekiem.

Mięso mielone umieść w misce.

Cebulę i czosnek obierz z łupiny i zetrzyj na tarce.

Mięso dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.

Dodaj czosnek, cebulę, jajko i bułkę namoczoną w mleku.

Wyrabiaj masę na kotlety do połączenia składników.

Uformuj kotlety, lekko zwilżając dłonie wodą.

Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut.

Kotlety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mizerii.

Kotlety mielone z piekarnika podane w żeliwnym garnuszku.
Kotlety mielone z piekarnika
Koszt przygotowania dania
25.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
337 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
59

Kotlety mielone z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach mielonych z piekarnika

Kotlety mielone z piekarnika to świetny pomysł na szybkie danie z mięsa mielonego dla całej rodziny. Kotlety pieczone przygotować można bez dodatku panierki, przez co zawierają mniejszą ilość kalorii. Przepis na kotlety mielone z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek, pieprz ziołowy, jajko, bułka pszenna, mleko, sól, pieprz.

Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika? Bułkę pszenną porwij na kawałki i zalej mlekiem. Mięso mielone umieść w misce. Cebulę i czosnek obierz z łupiny i zetrzyj na tarce. Mięso dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodaj czosnek, cebulę, jajko i bułkę namoczoną w mleku. Wyrabiaj masę na kotlety do połączenia składników. Uformuj kotlety, lekko zwilżając dłonie wodą. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Kotlety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mizerii.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Witamina E odpowiada za zmniejszenie ryzyka wystąpienia zakrzepów, poprawia wzrok, ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Witamina E zwana witaminą młodości jest także niezbędna do ładnego wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Podsumowując pyszne kotlety świetnie sprawdzą się jako danie podane na obiad dla całej rodziny. Szybkie kotlety nie wymagają smażenia, więc pozwolą zachować porządek w kuchni w czasie przygotowania posiłku. Kotlety są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Dobrym pomysłem jest odgrzanie ich w sosie lub rosole. Kolety można podawać także na zimno z dodatkiem pieczywa.

Wartości odżywcze kotletów mielonych z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
192.81 kcal
337.41 kcal
Białko
11.74 g
20.55 g

Węglowodany w kotletach mielonych z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
5.48 g
9.59 g
Węglowodany przyswajalne
4.92 g
8.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.56 g
0.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
13.51 g
23.65 g
Tłuszcze nasycone
6.28 g
10.99 g
Tłuszcze nienasycone
7.23 g
12.66 g
Tłuszcze jednonasycone
5.90 g
10.32 g
Tłuszcze wielonasycone
1.34 g
2.34 g
Cholesterol
75.64 mg
132.38 mg

Witaminy w przepisie na kotlety mielone z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
19.39 µg (mcg)
33.93 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.45 mg
Witamina B12
0.53 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Witamina C
1.63 mg
2.85 mg
Retinol
19.28 µg (mcg)
33.73 µg (mcg)
Tiamina
0.46 mg
0.80 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.38 mg
Niacyna
2.75 mg
4.82 mg
Foliany
14.63 µg (mcg)
25.60 µg (mcg)
Beta karoten
4.85 µg (mcg)
8.48 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kotlety mielone z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
87.10 mg
152.43 mg
Potas
222.02 mg
388.53 mg
Wapń
43.24 mg
75.67 mg
Fosfor
139.33 mg
243.82 mg
Magnez
17.30 mg
30.28 mg
Żelazo
0.94 mg
1.65 mg
Cynk
1.48 mg
2.60 mg
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów mielonych z piekarnika 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach mielonych z piekarnika

Lista alergenów dla kotletów mielonych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania kotletów mielonych z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Bułka pszenna
130 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.97
Za 130 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
36.70
Jak oceniasz przepis na kotlety mielone z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób