Co zrobić na obiad z mięsa mielonego?

Na obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego możemy przygotować następujące dania:

- kotlety mielone;

- klopsiki/pulpety w sosie;

- kotlet pożarski;

- pyzy oraz kartacze z mięsem mielonym;

- gołąbki;

- sos z mięsem mielonym do makaronu;

- zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane z dodatkiem mięsa;

- naleśniki, pierogi lub krokiety z farszem mięsnym;

- warzywa faszerowane mięsem (np. cukinia lub papryka faszerowana mięsem mielonym oraz ryżem).

Zobacz pytania podobne do co zrobić na obiad z mięsa mielonego?

To może wydać Ci się interesujące

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Co jeszcze warto wiedzieć?

Potrawy przygotowane na bazie mięsa mielonego stanowią doskonały pomysł na smaczne obiady dla całej rodziny. Potrawy przygotowane na bazie mięsa mielonego są proste w przygotowaniu i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Smaczne i szybkie w przygotowaniu postawy możemy podać z różnymi dodatkami. Tradycyjną potrawą w kuchni polskiej przygotowywaną z mięsa mielonego są kotlety mielone, które świetnie smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z buraczków lub z mizerią. Produkty do przygotowania dań na bazie mięsa mielonego, są przeważnie przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych. Mięso mielone możemy kupić już w sklepie lub samodzielnie zmielić kawałki mięsa w domu. Mielić możemy praktycznie każdy kawałek mięsa, jednak najbardziej popularna do przygotowania mięsa mielonego jest łopatka. Do przygotowania obiadu na bazie mięsa mielonego możemy wykorzystać mięso wołowe, wieprzowe lub drobiowe.

A więc co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Na obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego możemy przygotować następujące dania:

- kotlety mielone;

- klopsiki/pulpety w sosie;

- kotlet pożarski;

- pyzy oraz kartacze z mięsem mielonym;

- gołąbki;

- sos z mięsem mielonym do makaronu;

- zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane z dodatkiem mięsa;

- naleśniki, pierogi lub krokiety z farszem mięsnym;

- warzywa faszerowane mięsem (np. cukinia lub papryka faszerowana mięsem mielonym oraz ryżem).

Dodatkowo mięso mielone wykorzystywane jest również do przygotowania kiełbas. Kiełbasa to mielone mięso lub podroby wymieszane z dodatkami (przyprawami lub ziołami) umieszczone w osłonce. W zależności od stopnia rozdrobnienia kiełbasy możemy podzielić na kiełbasy homogenizowane, drobno rozdrobnione, średnio rozdrobnione oraz grubo rozdrobnione. Kiełbasy chętnie wykorzystywane są w kuchni jako dodatek do wielu dań obiadowych lub jako dodatek na kanapki.

Kotlet mielony to potrawa, którą wykonuje się najczęściej ze zmielonej karkówki wieprzowej, surowego jajka oraz bułki tartej (bułkę tartą można zastąpić również bułką świeżą uprzednio namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą z nadmiaru płynu). Masę na kotlety doprawia się do smaku solą, pieprzem, a także wykorzystuje się dodatek podsmażonej cebuli oraz czosnku. Do kotletów można dodać również świeżo posiekaną natkę pietruszki, a także suszone zioła. Usmażone kotlety najczęściej podaje się z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki. Kotlety mielone możemy podać również z różnymi dodatkami w bułce jako hamburger.

Podsumowując: wiesz już jakie dania można przygotować na bazie mięsa mielonego. Na stronie znajdziesz sprawdzony przepis na kotlety mielone i nie tylko. Dowiesz się również jak zrobić sos do przygotowania lasagne lub do podania z makaronem. Dobre danie przygotowane z mięsa mielonego świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Istnieje wiele możliwości na wykorzystanie mięsa mielonego w kuchni. Najbardziej popularną potrawą z mięsa mielonego są kotlety mielone, które możemy usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto