Pulpety w sosie grzybowym

Opublikowano: 29.03.2022 r., 8:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pulpety w sosie grzybowym
Pulpety w sosie grzybowym
Delikatne połączenie mięsa z wyrazistym sosem grzybowym to najlepszy weekendowy obiad. Poznaj mój przepis i przenieśmy się do czasów dzieciństwa.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
316 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka pszenna 1 sztuka (60 g)
  • Świeże leśne grzyby 1 szklanka (200 g)
  • Masło 1/4 kostki (50 g)
  • Śmietana 18% 1 opakowanie (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na pulpety w sosie grzybowym krok po kroku

Bułkę namocz w misce z wodą.

Mięso rozgnieć widelcem, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Wbij jajko, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Uformuj niewielkie pulpety i krótko obsmaż na patelni z olejem rzepakowym.

Usmażone pulpety odłóż na bok.

Na patelni rozpuść masło, wrzuć grzyby i przesmaż.

Dodaj cebulę pokrojoną w większe kawałki, najlepiej w ćwiartki.

Następnie wlej śmietankę i wymieszaj sos, dopraw całość do smaku, pulpety podawaj z sosem grzybowym i ziemniaczanym puree.

Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie grzybowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat pulpetów w sosie grzybowym

Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do jednych z ulubionych przepisów najmłodszych dzieci. Koniecznie poznaj mój przepis na pulpety drobiowe w sosie grzybowym z mięsa mielonego.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, jajko, cebula, czosnek, bułka pszenna, masło, śmietanka oraz grzyby. Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, wykorzystaj grzyby świeże. Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.

Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je. Śmiało możesz też przygotować sos z grzybów suszonych.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.

Pulpety w sosie grzybowym możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też mięso z indyka.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze.

Kurczak podobnie jak indyk należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.

Skoro już wiesz jak zrobić pulpety w sosie grzybowym, wykorzystaj mój przepis i koniecznie przygotuj go na obiad dla całej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w pulpetach w sosie grzybowym

Lista alergenów dla pulpetów w sosie grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze pulpetów w sosie grzybowym

na 100g gotowej potrawy

Możesz skorzystać też z grzybów suszonych, pamiętaj jednak, aby je mocno namoczyć.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
158.28
316.57
Białko (g)
8.51
17.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.29
10.57
Węglowodany przyswajalne (g)
4.69
9.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.76
23.53
Tłuszcze nasycone (g)
6.09
12.18
Tłuszcze nienasycone (g)
5.68
11.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.30
8.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.37
2.74
Cholesterol (mg)
65.65
131.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
54.61
109.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.03
4.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.58
107.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.82
5.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.51
23.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.66
21.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
58.81
117.62
Potas (mg)
301.67
603.34
Wapń (mg)
38.31
76.62
Fosfor (mg)
112.46
224.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.92
29.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
1.35
Cynk (mg)
0.82
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie grzybowym 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów w sosie grzybowym

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka pszenna
60 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Świeże leśne grzyby
200 g
1 szklanka
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Śmietana 18%
250 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Koszt składników
66.00