Przepis na klopsy z indyka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Mięso mielone przełóż do dużej miski. Dodaj do niego bułkę, przyprawy i jajko. Dokładnie wymieszaj.

Ręką uformuj małe kotleciki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej klopsy.

Klopsiki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Klopsy z indyka podane w miseczce.
klopsy z indyka
Koszt przygotowania dania
11.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
302 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Klopsy z indyka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o klopsach z indyka

Klopsy z indyka to niezwykle ciekawe danie, które doskonale smakuje, a jeszcze lepiej się prezentują. Można je zjadać zarówno z sosem, jak i bez niczego. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód.

Przepis na klopsy z indyka to doskonały pomysł na ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Kotlety z tego przepisu są tak pyszne, że ciężko jest przejść bok nich obojętnie. Mięso drobiowe, którego używa się w tym przepisie, jest naprawdę zdrowe. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość posiłku. Mięso drobiowe w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad. Ten pyszny przepis, to również dobry sposób na obiad w kilka chwil, by go dobrze zbilansować wystarczy tylko dodać do niego źródło węglowodanów złożonych, np. ryż czy ziemniaki, a także świeże warzywa. Te pulpety są nie tylko pyszne, ale również dobre dla zdrowia. Są tak smaczne, że znikają z talerza w mgnieniu oka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klopsy z indyka, by były smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia, to te przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego najlepsze kotleciki. Te drobiowe kotleciki z mięsa mielonego sprawią, że każdy obiad będzie pyszny. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie. Smakują przepysznie i robi się je niezwykle łatwo. To pomysł na danie, które choć dietetyczne, wcale nie jest mdłe czy nudne, wręcz przeciwnie, dzięki dużej ilości ziół smakuje po prostu fantastycznie. Idealnie komponują się z ziemniakami czy ryżem. Można je podawać same lub połączyć z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się pomidorowy czy koperkowy. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie.

Wartości odżywcze klopsów z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(146g)
Energia (kalorie)
207.10 kcal
302.37 kcal
Białko
24.97 g
36.45 g

Węglowodany w klopsach z indyka

Na 100g
Na porcję
(146g)
Węglowodany
4.34 g
6.33 g
Węglowodany przyswajalne
4.07 g
5.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(146g)
Tłuszcz
9.94 g
14.51 g
Tłuszcze nasycone
3.88 g
5.67 g
Tłuszcze nienasycone
6.06 g
8.84 g
Tłuszcze jednonasycone
3.31 g
4.83 g
Tłuszcze wielonasycone
2.75 g
4.01 g
Cholesterol
112.64 mg
164.46 mg

Witaminy w przepisie na klopsy z indyka

Na 100g
Na porcję
(146g)
Witamina A
35.25 µg (mcg)
51.47 µg (mcg)
Witamina B6
0.56 mg
0.81 mg
Witamina B12
1.23 µg (mcg)
1.80 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.36 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Witamina E
0.24 mg
0.35 mg
Retinol
35.25 µg (mcg)
51.47 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.36 mg
Niacyna
7.73 mg
11.29 mg
Foliany
16.66 µg (mcg)
24.33 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na klopsy z indyka

Na 100g
Na porcję
(146g)
Sód
395.64 mg
577.64 mg
Potas
271.95 mg
397.05 mg
Wapń
39.81 mg
58.12 mg
Fosfor
241.81 mg
353.04 mg
Magnez
29.09 mg
42.48 mg
Żelazo
1.73 mg
2.52 mg
Cynk
2.82 mg
4.11 mg
Miedź
0.15 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów z indyka 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klopsach z indyka

Lista alergenów dla klopsów z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klopsów z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Bułka tarta
35 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 35 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
24.80
Jak oceniasz przepis na klopsy z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób