Przepis na kotlety z soczewicy czerwonej krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka wędzona
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, tarka

W średnim rondlu rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę na lekko złocisty kolor. Dodaj obrane i starte marchewki. Smaż do miękkości.

W międzyczasie zalej soczewicę dwiema szklankami wody i gotuj do miękkości, około 15-20 minut. W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby soczewica była cała zanurzona. Następnie ostudź.

Dodaj mieszankę cebuli z marchewką i czerwoną soczewicą do robota kuchennego. Dosyp połowę płatków owsianych, czosnek, sok z cytryny, pozostałą oliwę i przyprawy.

Przenieś masę do dużej miski i dodaj pozostałe płatki owsiane, posiekany szczypior i kolendrę. Użyj łyżki, aby całość dobrze wymieszać.

Uformuj z masy kotleciki i przełóż na wyłożoną papierem blachę.

Piecz kotlety przez około 20-25 minut, w temperaturze 180 st. C, aż się zarumienią.

Kotlety z soczewicy czerwonej podane na papierze z ziołami.
kotlety z soczewicy czerwonej
Koszt przygotowania dania
117.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
182 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Kotlety z soczewicy czerwonej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z soczewicy czerwonej

Kotlety z soczewicy czerwonej to doskonały wybór na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej. Ma wspaniały smak, a także idealną strukturę. Ten roślinny kotlet jest niesamowicie smaczny i pełen białka. Wystarczy sparować go z kaszą czy ziemniakami i sosem, by stworzyć podstawę naprawdę niesamowitego posiłku. Całość zabiera kilka minut.

Przepis na kotlety z soczewicy czerwonej sprawdzi się idealnie dla każdego, kto szuka przepisu na ciekawy dodatek do posiłków bez mięsa, jednak wciąż wspaniale sycący. Jego podstawą jest soczewica. To warzywo, które do tej pory nie gościło zbyt często na talerzach. Jednak ze względu na rosnącą liczbę osób przechodzących na dietę roślinną, staje się coraz popularniejsze. Soczewica należy do strączków i podobnie jak inne warzywa z tego rodzaju zawiera dużo białka, które jest niezwykle cenne dla organizmu i dba o dużą sytość. Dodatkowo strączki dostarczają sporo błonnika, którego nie znajdzie się w mięsnej wersji tego dania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z soczewicy czerwonej, które będą pyszne, szybkie, dobre dla zdrowia i w dodatku całkowicie wegetariańskie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Kotlety są bardzo smaczne, głównie ze względu na spory udział przypraw, które sprawiają, że całość jest bardzo aromatyczna. Do ich przygotowania używa się tylko kilku składników, dzięki czemu nie są drogie czy zbyt skomplikowane. Oczywiście głównym składnikiem jest soczewica, która stanowi idealne źródło białka dla osób na diecie roślinnej. Poza tym zawiera także sporo żelaza i wapnia. Soczewica ma łagodny smak, który idealnie komponuje się z przyprawami. Najlepiej skorzystać z wędzonej papryki w proszku, która nada całemu daniu pyszny, dymny, lekko mięsny posmak, dzięki czemu będą bardziej przypominały tradycyjne kotlety. Z tego wspaniałego przepisu powstaje fantastyczny pomysł na wegetariański posiłek. Te kotleciki sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a są bardzo zdrowe. Składają się z małej ilości składników, pomimo braku mięsa dostarczają białka. To dobre rozwiązanie na smaczne kotleciki, które będą dobre również dla dzieci.

Wartości odżywcze kotletów z soczewicy czerwonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kalorie)
220.29 kcal
182.84 kcal
Białko
9.66 g
8.02 g

Węglowodany w kotletach z soczewicy czerwonej

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany
33.03 g
27.42 g
Węglowodany przyswajalne
27.21 g
22.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.83 g
4.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz
6.18 g
5.13 g
Tłuszcze nasycone
1.28 g
1.06 g
Tłuszcze nienasycone
4.90 g
4.07 g
Tłuszcze jednonasycone
3.73 g
3.09 g
Tłuszcze wielonasycone
1.17 g
0.97 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, płatki owsiane.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z soczewicy czerwonej

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina A
243.61 µg (mcg)
202.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.22 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
7.12 mg
5.91 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.25 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.07 mg
Niacyna
0.95 mg
0.79 mg
Foliany
79.20 µg (mcg)
65.74 µg (mcg)
Beta karoten
2450.02 µg (mcg)
2033.52 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z soczewicy czerwonej

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód
24.04 mg
19.95 mg
Potas
391.44 mg
324.89 mg
Wapń
41.55 mg
34.49 mg
Fosfor
163.41 mg
135.63 mg
Magnez
43.73 mg
36.30 mg
Żelazo
3.06 mg
2.54 mg
Cynk
1.72 mg
1.42 mg
Miedź
0.48 mg
0.40 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z soczewicy czerwonej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z soczewicy czerwonej

Lista alergenów dla kotletów z soczewicy czerwonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane

Cena przygotowania kotletów z soczewicy czerwonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Marchewka
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Płatki owsiane
90 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sok cytrynowy
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Kolendra świeża
20 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 g
Koszt składników
148.00
Jak oceniasz przepis na kotlety z soczewicy czerwonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób