Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej krok po kroku

Kaszę umieść w garnku, wsyp sól i wlej wodę.

Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Kasza powinna całkowicie wchłonąć płyn.

Kaszę wystudź.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Dodaj cebulę i czosnek do kaszy.

Dodaj także jajka, tymianek, oregano oraz posiekany koper.

Wymieszaj do połączenia składników.

Formuj kotlety.

Obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z obu stron przez 3-4 minuty.

Kotlety podawaj z dodatkiem buraków tartych lub innych warzyw.

Kotlety z kaszy jęczmiennej podane na czarnym talerzu.
Kotlety z kaszy jęczmiennej - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - kotlety z kaszy jęczmiennej

W skrócie
Kalorii w porcji
475 kcal
Wielkość
jednej porcji
200 g
Indeks glikemiczny
39

Wartości odżywcze kotletów z kaszy jęczmiennej

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z kaszy jęczmiennej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kotlety są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin. Kotlety sprawdzą się doskonale w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
237.99
475.98
Białko (g)
7.63
15.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
34.43
68.86
Węglowodany przyswajalne (g)
28.75
57.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.68
11.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.98
15.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.61
3.23
Tłuszcze nienasycone (g)
6.37
12.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.22
8.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.15
4.30
Cholesterol (mg)
80.24
160.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
46.16
92.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.68
9.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.86
Retinol (µg (mcg))
34.51
69.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.23
4.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.49
78.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
122.36
244.73
Potas (mg)
199.82
399.65
Wapń (mg)
113.84
227.69
Fosfor (mg)
137.59
275.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.44
70.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.94
3.87
Cynk (mg)
1.15
2.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z kaszy jęczmiennej 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z kaszy jęczmiennej

Lista alergenów dla kotletów z kaszy jęczmiennej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat kotletów z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej to bardzo dobry pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety jarskie świetnie sprawdzą się podane dla wegetarian podczas spotkania ze znajomymi. Kotlety można doprawić na rozmaite sposoby. Przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza jęczmienna, cebula, czosnek, jajka, koper, tymianek, oregano, bułka tarta, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić kotlety z kaszy jęczmiennej? Kaszę umieść w garnku, wsyp sól i wlej wodę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Kasza powinna całkowicie wchłonąć płyn. Kaszę wystudź. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj cebulę i czosnek do kaszy. Dodaj także jajka, tymianek, oregano oraz posiekany koper. Wymieszaj do połączenia składników. Formuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z obu stron przez 3-4 minuty. Kotlety podawaj z dodatkiem buraków tartych lub innych warzyw.

Kasza jęczmienna jest jedną z najpopularniejszych kasz w Polsce. Kasza jęczmienna bogata jest w witaminy i minerały takie jak witaminy z grupy B, witamina A, E i K. Zawiera również magnez, potas i fosfor. Potas wspomaga prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach. Jajka zawierają dużą ilość białka oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jajka są niskokaloryczne i świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej.

Podsumowując pyszne wegetariańskie kotlety sprawdzą się na obiad. Kotlety bez mięsa zaspokoją apetyt nawet zagorzałych mięsożerców. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kotlety sprawdzą się z sosem pieczarkowym lub z warzywnym sosem z dodatkiem pomidorów.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z kaszy jęczmiennej

Koszt składników
25.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jęczmienna perłowa
300 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka tarta
120 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 120 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
25.80
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób