Przepis na kotleciki rybne krok po kroku
- Szczupak filet 1200 g lub cały
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Bułka tarta 100 g
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Jajko 4 szt.
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Pietruszka 200 g 1 duża sztuka
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
Rybę pokrój w dzwonko.
Umieść w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie.
Obierz marchew i pietruszkę, pokrój na mniejsze kawałki.
Dodaj warzywa do garnka.
Gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut.
Rybę i warzywa odcedź z bulionu.
Bulion możesz wykorzystać do przygotowania zupy.
Wystudzoną rybę oddziel od kości.
Zmiel rybę i marchew oraz pietruszkę.
Do masy rybnej dodaj jajko, bułkę tartą oraz posiekany koper.
Dopraw masę solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
Formuj kotlety lekko zwilżonymi dłońmi.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety po 4-5 minut z obydwu stron.
Kotlety podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.
Często zadawane pytania
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Sos koperkowy do pulpetów
-
Mielony z kurczaka
-
Kotlety mielone

(liczba kalorii)
Kotleciki rybne - cechy przepisu
Więcej o kotleciki rybne
Kotleciki rybne to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety można przygotować z prawie każdej ryby słodkowodnej i ryb morskich. Przepis na kotleciki rybne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szczupak, cebula, koper, bułka tarta, jajko, marchew, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić kotleciki rybne? Rybę pokrój w dzwonko. Umieść w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj warzywa do garnka. Gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut. Rybę i warzywa odcedź z bulionu. Bulion możesz wykorzystać do przygotowania zupy. Wystudzoną rybę oddziel od kości. Zmiel rybę i marchew oraz pietruszkę. Do masy rybnej dodaj jajko, bułkę tartą oraz posiekany koper. Dopraw masę solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Formuj kotlety lekko zwilżonymi dłońmi. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety po 4-5 minut z obydwu stron. Kotlety podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.
Szczupak jest drapieżną rybą żyjącą w słodkich wodach naszych jezior. Jest on rybą zawierającą małą ilość tłuszczu. Jest dobrym źródłem jodu witaminy D, selenu i cynku. Szczupak jest dobrym źródłem białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim.
Podsumowując pyszne kotlety rybne to bardzo dobry posiłek dla całej rodziny. Domowe kotlety zawierają mniej konserwantów i dodatków niż gotowe wyroby sklepowe. Prosty przepis można przygotować także z innego rodzaju ryby. Smaczne kotlety podać można z sosem pieczarkowym lub koperkowym. Kotlety rybne są dobrym pomysłem na przemycenie ryb dla dzieci. Mielone ryby nie powodują zagrożenia wbicia się ości w przełyk.
Wartości odżywcze kotleciki rybne
Energia i białka
(230g)
Węglowodany w kotleciki rybne
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy w przepisie na kotleciki rybne
(230g)
Składniki mineralne w przepisie na kotleciki rybne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotleciki rybne
Lista alergenów dla kotleciki rybne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Szczupak filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta