Kotlety mielone bez bułki
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy 4 łyżki (40 ml)
Przepis na kotlety mielone bez bułki krok po kroku
Mięso przełóż do miski.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj do mięsa.
Do mięsa wbij jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Ręcznie uformuj kotlety
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety obustronnie.
Przed podaniem papierowym ręcznikiem odsącz nadmiar tłuszczu.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Burger domowy
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Mielony z kurczaka
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat kotletów mielonych bez bułki
Kotlety mielone bez bułki to świetny pomysł na pyszne, szybkie kotlety. Mimo że podczas ich przygotowania nie wykorzystasz bułki – ani namoczonej w wodzie lub mleku, jako składnika masy mięsnej, ani bułki tartej do obtaczania kotletów, które są obowiązkowym elementem tradycyjnych kotletów mielonych, te przygotowane według naszego przepisu będą równie dobre w smaku. Jest to naprawdę prosty przepis, z którym z pewnością poradzisz sobie, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Co więcej, do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie czterech składników – mięso mielone, jajko, cebula oraz olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia to wszystko, co będzie Ci potrzebne. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kotlety mielone bez bułki jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Kotlety mielone przygotowane według naszego przepisu są w pełni bezglutenowe – bez obaw mogą wiec spożywać je osoby z celiakią, czy nietolerancją glutenu. Dodatkowo mają niższy, praktycznie zerowy indeks glikemiczny, ponieważ pozbawione są produktów węglowodanowych. Kolejnym argumentem przemawiającym za przygotowaniem kotletów mielonych metodą bez bułki jest ich niższa kaloryczność. Jeśli dodatkowo zależy Ci na przygotowaniu ich w wersji fit, wybierz mięso drobiowe, które jest chudsze i mniej tłuste niż mięso wieprzowe, czy wołowe, a także zrezygnuj z obsmażania kotletów na rzecz ich upieczenia w piekarniku. Pamiętaj też, aby przed podaniem, smażone kotlety mielone bez bułki odcisnąć z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Kotlety mielone świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków, kaszy, czy ryżu. Nie zapomnij też o dodatku warzyw – w formie surówki, sałatki, czy warzyw gotowanych lub pieczonych. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz szczegółowy przepis na kotlety mielone bez bułki tartej, z pewnością zostanie on w Twojej kuchni na długo.
Alergeny w kotletach mielonych bez bułki
Lista alergenów dla kotletów mielonych bez bułki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kotletów mielonych bez bułki
Kotlety mielone bez bułki są dobrą opcją dla osób z celiakią, ponieważ są całkowicie bezglutenowe.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.