Przepis na bryzol wołowy krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska, papier do pieczenia

Mięso umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj (opcjonalnie użyj mięsa zmielonego przez maszynkę). Ma wyjść konsystencja mięsa mielonego.

Do mięsa dodaj jajko, pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu (opcjonalnie ilości wg uznania).

Wszystko dobrze wymieszaj, aż masa będzie dobrze ze sobą połączona.

Rozgrzej olej na patelni (podziel na części - kotlety będą duże, więc będą smażone w kilku partiach).

Masę mięsną podziel na 10 równych części. Zrób kulki.

Papier do pieczenia podsyp mąką i następnie połóż na nim kulkę z mięsa.

Posyp kulkę mięsną mąką także od góry i następnie rozpłaszcz ją na bardzo cienki, równy, okrągły kotlet. Kotlet powinien być gruby na maksymalnie 1 cm. Zrób tak z resztą mięsa.

Na bardzo rozgrzaną patelnię przełóż kotlet (w zależności od wielkości patelni smaż odpowiednią ilość kotletów).

Smaż po maksymalnie 1 minucie z każdej strony na wysokiej mocy palnika.

Usmażone kotlety odłóż na bok i przygotuj warzywa. By kotlety nie przestygły, możesz je przykryć talerzem, bądź podgrzać w piekarniku.

Na dużej patelni rozgrzej masło.

Obraną i umytą cebulę oraz umyte pieczarki pokrój (cebulę w piórka, pieczarki w pół plastry) duś z połową łyżeczki soli do miękkości (około 10 minut) pod przykryciem.

Gotowe kotlety najlepiej smakują z ziemniakami. Obok ziemniaków wyłóż cebulę z pieczarkami, a na niej połóż kotlety.

Dobre będą też ogórki kiszone.

Bryzol wołowy
Bryzol wołowy
Koszt przygotowania dania
6.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
209 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
46

Bryzol wołowy - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bryzolu wołowym

Cienki, soczysty kotlet mielony z siekanej wołowiny (bryzol wołowy) podany z cebulką oraz pieczarkami, a do tego ziemniaki – skusisz się na ten zestaw na obiad? Taki smaczny pomysł na pyszne danie jest znany już z czasów PRL. Przepis na bryzol wołowy to proste składniki i szybkie przygotowanie. Ten dobry obiad musisz koniecznie poznać, jeśli jeszcze go nie znasz. Zobacz, jak zrobić bryzol wołowy – pyszny kotlet z siekanej wołowiny jest znakomitym pomysłem na przygotowanie czegoś smacznego do obiadu.

Bryzol wołowy jest to mięso siekane wołowe w formie bardzo cienkiego kotleta mielonego. Tradycyjnie podaje się go w towarzystwie duszonej na maśle cebuli oraz pieczarek. By pomysł na pyszny zestaw na obiad był idealny pod każdym względem, dodaje się do niego także ziemniaki. Mogą one być w formie puree, najlepiej z masełkiem i koperkiem. Dobry dodatek do obiadu z bryzolem to ogórek kiszony.

Przepis na bryzol wołowy robi się w prosty sposób i nie zajmuje dużo czasu. Taki smaczny kotlet z wołowiny najlepszy jest z dobrej jakości mięsa. Dobry będzie z takich części mięsa jak: łopatka, ligawa lub pręga.

Bryzol wołowy różni się od tradycyjnego kotleta mielonego tym, że nie dodaje się do masy mięsnej bułki tartej, a także nie obtacza się bryzola w niej. Zamiast bułki tartej do obtoczenia używa się mąki. Ponadto bryzol jest o wiele cieńszy niż kotlet mielony. Poza tym większych różnic nie ma.

Jak zrobić bryzol wołowy z cebulką i pieczarkami? Najlepsza do przepisu na bryzol wołowy jest siekana wołowina (kupiona w kawałku i siekana ręcznie nożem). By było szybciej, mięso można kupić od razu mielone. Do posiekanego wołowego mięsa dodaj jajko oraz przyprawy i bardzo dobrze wymieszaj. Podziel masę na równej wielkości porcje i następnie zrób cieniutkie kotlety. Najlepszy będzie do tego papier do pieczenia (na papierze z mąką umieść kulkę mięsa, posyp znów mąką i rozpłaszcz dłonią). Papier do pieczenia zapobiegnie przyklejeniu się mięsa do deski czy blatu. Bryzol wołowy powinien być duży, cienki, a przy tym równy i okrągły. Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z olejem smaż bryzol wołowy. Wystarczy smażyć maksymalnie 1 minutę z każdej strony. Siekana wołowina nie powinna być poddawana zbyt długiej obróbce termicznej. Usmażone kotlety odłóż i przygotuj warzywa. Pokrój je i uduś z przyprawami na maśle.

Jak zrobisz bryzol wołowy, na talerz wyłóż najpierw duszone pieczarki z cebulą, a następnie na nich połóż kotlet. Dodaj do tego pysznego obiadu to, co lubisz najbardziej i delektuj się smakiem.

Wartości odżywcze bryzolu wołowego

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny bryzolu wołowego 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bryzolu wołowym

Lista alergenów dla bryzolu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na bryzol wołowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • łopatka wołowa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania bryzolu wołowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło klarowane
30 g
2 łyżki
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Cebula
350 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Łopatka wołowa
600 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki (do obtoczenia)
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Olej rzepakowy
48 ml
6 łyżek, do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Jak oceniasz przepis na bryzol wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób