Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na bryzol wołowy krok po kroku

Mięso umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj (opcjonalnie użyj mięsa zmielonego przez maszynkę). Ma wyjść konsystencja mięsa mielonego.

Do mięsa dodaj jajko, pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu (opcjonalnie ilości wg uznania).

Wszystko dobrze wymieszaj, aż masa będzie dobrze ze sobą połączona.

Rozgrzej olej na patelni (podziel na części - kotlety będą duże, więc będą smażone w kilku partiach).

Masę mięsną podziel na 10 równych części. Zrób kulki.

Papier do pieczenia podsyp mąką i następnie połóż na nim kulkę z mięsa.

Posyp kulkę mięsną mąką także od góry i następnie rozpłaszcz ją na bardzo cienki, równy, okrągły kotlet. Kotlet powinien być gruby na maksymalnie 1 cm. Zrób tak z resztą mięsa.

Na bardzo rozgrzaną patelnię przełóż kotlet (w zależności od wielkości patelni smaż odpowiednią ilość kotletów).

Smaż po maksymalnie 1 minucie z każdej strony na wysokiej mocy palnika.

Usmażone kotlety odłóż na bok i przygotuj warzywa. By kotlety nie przestygły, możesz je przykryć talerzem, bądź podgrzać w piekarniku.

Na dużej patelni rozgrzej masło.

Obraną i umytą cebulę oraz umyte pieczarki pokrój (cebulę w piórka, pieczarki w pół plastry) duś z połową łyżeczki soli do miękkości (około 10 minut) pod przykryciem.

Gotowe kotlety najlepiej smakują z ziemniakami. Obok ziemniaków wyłóż cebulę z pieczarkami, a na niej połóż kotlety.

Dobre będą też ogórki kiszone.

Bryzol wołowy
Bryzol wołowy - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - bryzol wołowy

W skrócie
Kalorii w porcji
382 kcal
Wielkość
jednej porcji
270 g
Indeks glikemiczny
46

Wartości odżywcze bryzolu wołowego

na 100g gotowej potrawy

Jeżeli chcesz otrzymać potrawę bezglutenową, zamiast mąki pszennej, wykorzystaj wersję bezglutenową (na przykład specjalną mieszankę).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
141.78
382.80
Białko (g)
10.67
28.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
4.12
11.13
Węglowodany przyswajalne (g)
3.50
9.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
1.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
9.09
24.53
Tłuszcze nasycone (g)
3.57
9.63
Tłuszcze nienasycone (g)
5.52
14.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.21
11.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
3.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
46.61
125.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
25.13
67.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.81
4.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.30
6.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.77
66.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.83
7.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.21
41.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.54
12.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
33.98
91.76
Potas (mg)
254.46
687.03
Wapń (mg)
11.18
30.18
Fosfor (mg)
122.03
329.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.47
41.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
3.22
Cynk (mg)
1.97
5.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bryzolu wołowego 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bryzolu wołowym

Lista alergenów dla bryzolu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Więcej informacji na temat bryzolu wołowego

Cienki, soczysty kotlet mielony z siekanej wołowiny (bryzol wołowy) podany z cebulką oraz pieczarkami, a do tego ziemniaki – skusisz się na ten zestaw na obiad? Taki smaczny pomysł na pyszne danie jest znany już z czasów PRL. Przepis na bryzol wołowy to proste składniki i szybkie przygotowanie. Ten dobry obiad musisz koniecznie poznać, jeśli jeszcze go nie znasz. Zobacz, jak zrobić bryzol wołowy – pyszny kotlet z siekanej wołowiny jest znakomitym pomysłem na przygotowanie czegoś smacznego do obiadu.

Bryzol wołowy jest to mięso siekane wołowe w formie bardzo cienkiego kotleta mielonego. Tradycyjnie podaje się go w towarzystwie duszonej na maśle cebuli oraz pieczarek. By pomysł na pyszny zestaw na obiad był idealny pod każdym względem, dodaje się do niego także ziemniaki. Mogą one być w formie puree, najlepiej z masełkiem i koperkiem. Dobry dodatek do obiadu z bryzolem to ogórek kiszony.

Przepis na bryzol wołowy robi się w prosty sposób i nie zajmuje dużo czasu. Taki smaczny kotlet z wołowiny najlepszy jest z dobrej jakości mięsa. Dobry będzie z takich części mięsa jak: łopatka, ligawa lub pręga.

Bryzol wołowy różni się od tradycyjnego kotleta mielonego tym, że nie dodaje się do masy mięsnej bułki tartej, a także nie obtacza się bryzola w niej. Zamiast bułki tartej do obtoczenia używa się mąki. Ponadto bryzol jest o wiele cieńszy niż kotlet mielony. Poza tym większych różnic nie ma.

Jak zrobić bryzol wołowy z cebulką i pieczarkami? Najlepsza do przepisu na bryzol wołowy jest siekana wołowina (kupiona w kawałku i siekana ręcznie nożem). By było szybciej, mięso można kupić od razu mielone. Do posiekanego wołowego mięsa dodaj jajko oraz przyprawy i bardzo dobrze wymieszaj. Podziel masę na równej wielkości porcje i następnie zrób cieniutkie kotlety. Najlepszy będzie do tego papier do pieczenia (na papierze z mąką umieść kulkę mięsa, posyp znów mąką i rozpłaszcz dłonią). Papier do pieczenia zapobiegnie przyklejeniu się mięsa do deski czy blatu. Bryzol wołowy powinien być duży, cienki, a przy tym równy i okrągły. Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z olejem smaż bryzol wołowy. Wystarczy smażyć maksymalnie 1 minutę z każdej strony. Siekana wołowina nie powinna być poddawana zbyt długiej obróbce termicznej. Usmażone kotlety odłóż i przygotuj warzywa. Pokrój je i uduś z przyprawami na maśle.

Jak zrobisz bryzol wołowy, na talerz wyłóż najpierw duszone pieczarki z cebulą, a następnie na nich połóż kotlet. Dodaj do tego pysznego obiadu to, co lubisz najbardziej i delektuj się smakiem.

Szacunkowy koszt przygotowania bryzolu wołowego

Koszt składników
105.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło klarowane
30 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Cebula
350 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Łopatka wołowa
600 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
42.00
Za 600 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki (do obtoczenia)
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Olej rzepakowy
48 ml
6 łyżek, do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Koszt składników
105.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na bryzol wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób