Przepis na klopsy mielone krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Bułkę przełóż do miski i zalej wodą, odstaw do napęcznienia.

Mięso mielone przełóż do miski, dopraw do smaku, dodaj rozmoczoną bułkę i wymieszaj.

Wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę.

Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.

Usmaż klopsy na rozgrzanym oleju rzepakowym.

klopsy mielone
Klopsy mielone
Koszt przygotowania dania
12.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
211 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Klopsy mielone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o klopsach mielonych

Pyszne klopsy mielone to świetny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny, który przygotujesz w krótkiej chwili.

Koniecznie poznaj mój przepis na klopsy mielone. Będzie to idealny pomysł na posiłek. Poznaj mój przepis i przygotuj szybkie i smaczne kotlety mielone na obiad.

Przygotuj podstawowe składniki takie jak: mięso mielone, ja wykorzystałam wieprzowo - wołowe, cebula, czosnek, jajko, bułka pszenna i bułka tarta, olej rzepakowy i wyraziste przyprawy.

Zatem jak zrobić klopsy mielone?

W pierwszej kolejności namocz bułkę pszenną w misce z wodą, powinna się niemal cała rozpuścić. Następnie przełóż mięso do dużej miski, rozgnieć je w rękach, dodaj jajko i przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszaj w rękach, dodaj rozmoczoną bułkę i uformuj kulki w wielkości pięści.

Mięso obtocz w bułce tartej i usmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.

Smaż kotlety mielone do uzyskania charakterystycznej brązowej barwy, po około 15 minutach będą dobre do spożycia.

Jeśli chcesz, aby potrawa była nieco delikatniejsza postaw na chude mięso takie jak drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Skoro już wiesz, jak zrobić smaczne mielone pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie dobrym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność, co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych. Postaw na domowy sos do mięsa. Szybko przygotujesz go z jogurtu naturalnego i czosnku lub koperku. Wystarczy, że drobno posiekasz te charakterystyczne dodatki i wymieszasz.

Sam zadecyduj o dodatkach i postaw na smaczne klopsy z mięsa mielonego.

Wartości odżywcze klopsów mielonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
264.09 kcal
211.27 kcal
Białko
13.30 g
10.64 g

Węglowodany w klopsach mielonych

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
14.81 g
11.85 g
Węglowodany przyswajalne
13.69 g
10.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
0.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
16.48 g
13.18 g
Tłuszcze nasycone
6.62 g
5.29 g
Tłuszcze nienasycone
9.86 g
7.89 g
Tłuszcze jednonasycone
7.62 g
6.10 g
Tłuszcze wielonasycone
2.24 g
1.79 g
Cholesterol
65.65 mg
52.52 mg

Witaminy w przepisie na klopsy mielone

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
11.40 µg (mcg)
9.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.27 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.27 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
11.40 µg (mcg)
9.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.60 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.79 mg
3.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.86 µg (mcg)
22.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
4.19 µg (mcg)
3.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na klopsy mielone

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
185.06 mg
148.05 mg
Potas
229.17 mg
183.34 mg
Wapń
53.27 mg
42.62 mg
Fosfor
149.02 mg
119.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.74 mg
17.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.60 mg
1.28 mg
Cynk
1.65 mg
1.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów mielonych 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klopsach mielonych

Lista alergenów dla klopsów mielonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klopsów mielonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka pszenna
60 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Koszt składników
35.40
Jak oceniasz przepis na klopsy mielone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób