Sznycel ministerski

Opublikowano: 27.06.2022 r., 14:07 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sznycel ministerski podany z ziemniakami i surówką na białym talerzu
Sznycel ministerski
Sznycel ministerski to pyszny kotlet mielony przygotowany w panierce z grzanek i bułki tartej. Koniecznie sprawdźcie pomysł na najlepszy mięsny dodatek do dania głównego.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
438 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (800 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Bułka pszenna sucha, 2 sztuki (120 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku, miska, maszynka do mielenia

Przepis na sznycel ministerski krok po kroku

Połowę karkówki zmiel w maszynce do mięsa przez duże oczka, a drugą połowę przez małe oczka.

Do mięsa dodaj surowe jajka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiaj.

Z masy uformuj podłużne, cienkie kotlety.

Suche bułki pokrój w małą kostkę.

Kotlety obtaczaj w bułce tartej i kawałkach bułki. Dociskaj, by grzanki dobrze przykleiły się do mięsa.

Na patelni podgrzej olej i smaż na nim sznycle z obu stron.

Jak oceniasz przepis na sznycel ministerski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat sznycla ministerskiego

Sznycel ministerski to pyszny kotlet mielony przygotowany w panierce z grzanek i bułki tartej. Koniecznie sprawdźcie pomysł na najlepszy mięsny dodatek do dania głównego.

Sznycel ministerski to kotlet, który przygotowuje się z mielonego mięsna. Najczęściej formuje się go w kwadratowy kształt, ale nie jest to reguła. Najważniejszym składnikiem jest panierka, a dokładnie grzanki, które wciska się lekko w mięso. To powoduje, że nie odpadną one podczas smażenia.

Pewnie zastanawiacie się jak zrobić sznycel ministerski. Ten dobry kotlet z grzankami to świetny pomysł na obiad. Dlatego przygotujcie ten smaczny sznycel już dziś.

Na początku połowę karkówki zmiel w maszynce do mięsa przez duże oczka, a drugą połowę przez małe oczka. Do mięsa dodaj surowe jajka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiaj. Z masy uformuj podłużne, cienkie kotlety. Suche bułki pokrój w małą kostkę. Kotlety obtaczaj w bułce tartej i kawałkach bułki. Dociskaj, by grzanki dobrze przykleiły się do mięsa. Na patelni podgrzej olej i smaż na nim sznycle z obu stron. Uważaj jednak, ponieważ grzanki mogą szybko się przypalić. W tych kilku krokach znasz już przepis na sznycel ministerski.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Alergeny w sznyclu ministerskim

Lista alergenów dla sznycla ministerskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze sznycla ministerskiego

na 100g gotowej potrawy

Mięso wieprzowe to źródło pełnowartościowego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
219.32
438.65
Białko (g)
20.81
41.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.86
15.73
Węglowodany przyswajalne (g)
7.28
14.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.03
22.06
Tłuszcze nasycone (g)
3.23
6.46
Tłuszcze nienasycone (g)
7.80
15.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.50
11.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.29
4.59
Cholesterol (mg)
98.54
197.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
23.15
46.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.78
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.96
1.92
Witamina E (mg)
0.41
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.15
46.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.50
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.23
8.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.00
40.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
149.54
299.08
Potas (mg)
268.91
537.82
Wapń (mg)
43.16
86.31
Fosfor (mg)
214.30
428.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.81
41.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.51
3.02
Cynk (mg)
2.47
4.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycla ministerskiego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sznycla ministerskiego

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
800 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 800 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka pszenna
120 g
sucha, 2 sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.90
Za 120 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
41.00