Kotlety mielone z indyka

Opublikowano: 24.04.2021 r., 1:14 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety mielone z indyka ułożone są na ciemnym talerzu na sałacie. Obok leżą ząbki czosnku, papryka chili, pomidor, miseczka z sosem pomidorowym i drewniana deska do krojenia.
Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka nie są trudne do przygotowania. Nadają się zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Sprawdź, jak zrobić kotlety z mięsa indyczego!
Przygotowanie 40 min
413 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Bułka tarta 1 szklanka (215 g)
  • Jajko 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Bułka pszenna 1 czerstwa bułka kajzerka (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, miska

Przepis na kotlety mielone z indyka krok po kroku

Mielone mięso z indyka umieść w dużej misce.

Bułkę umieść w średniej misce i zalej mlekiem. Gdy napęcznieje, odciśnij nadmiar mleka i przełóż bułkę do miski z mięsem.

Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do dużej miski.

Do dużej miski wbij jajko. Dodaj sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Całość wymieszaj rękoma.

Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do przyrumienienia z obu stron.

Jak oceniasz przepis na kotlety mielone z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat kotletów mielonych z indyka

Kotlety mielone z indyka są bardzo pyszne, nic więc dziwnego, że często podawane są na obiad (zwłaszcza dla dzieci). Przede wszystkim są delikatniejsze od kotletów z mięsa wieprzowego, a ich wykonanie nie jest trudne i nie zajmuje bardzo dużo czasu.

Jak zrobić kotlety mielone z indyka? Tak naprawdę sposobów na to, aby te kotlety wyszły dobre, jest kilka. Jeden z nich jest opisy krok po kroku w tym przepisie. Wystarczy kupić mielone mięso, dodać do niego poszczególne składniki, a później uformować kotlety i przysmażyć je na patelni. Możesz też kupić całą pierś z indyka i zmielić ją w domu przez maszynkę do mięsa. Kotlety z mięsa indyczego mogą być podpieczone na patelni, a później pieczone w piekarniku lub ugotowane w garnku.

Do mięsa mielonego można dodać więcej rzeczy niż np. przyprawa do mięsa, cebula i czosnek. Sól i mielony pieprz są właściwe obowiązkowe, ale reszta jest całkowicie dowolna. Możesz dodać coś, co lubisz. Odpowiednie będą: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, oregano, koncentrat pomidorowy lub mielona papryka (słodka lub ostra). Kotlety mielone możesz przygotować także z ugotowanym wcześniej ryżem.

Cebulkę możesz również przyrumienić na patelni. Wystarczy rozgrzać małą patelnię, dodać 20 ml olej lub oliwy z oliwek i przesmażać cebulkę przez ok. 5 min. Następnie warto dodać przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek. Pamiętaj jednak, aby odczekać, aż cebulka z czosnkiem ostygną, inaczej mogą ściąć surowe jajko dodane do mięsa. Kotleciki otacza się w bułce tartej, ale niektórzy wolą dodawać ją od razu do środka.

W zależności od tego, jak twarda będzie bułka, trzeba ją moczyć w mleku od 5 do 20 min. Później nie należy jej bardzo mocno odciskać, ale też nie powinna ociekać mlekiem. Warto pamiętać o tym, aby kotlety z mięsa mielonego formować zwilżonymi dłońmi.

Przepis na mielone z indyka jest prosty i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Składniki z tego przepisu możesz podwoić i od razu przygotować większą liczbę kotletów. Później możesz zjeść je na zimno lub odgrzać (na patelni lub w mikrofalówce).

Alergeny w kotletach mielonych z indyka

Lista alergenów dla kotletów mielonych z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Bułka pszenna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa mielonego

Wartości odżywcze kotletów mielonych z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
258.26
413.22
Białko (g)
14.17
22.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
15.86
25.38
Węglowodany przyswajalne (g)
14.80
23.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
1.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
15.29
24.47
Tłuszcze nasycone (g)
3.08
4.92
Tłuszcze nienasycone (g)
12.22
19.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.09
12.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.13
6.61
Cholesterol (mg)
51.86
82.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
31.48
50.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.70
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.95
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.59
Witamina E (mg)
0.24
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.48
50.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.58
7.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.62
42.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.70
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
308.36
493.38
Potas (mg)
199.24
318.78
Wapń (mg)
78.41
125.45
Fosfor (mg)
158.75
254.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.82
38.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.63
2.61
Cynk (mg)
1.61
2.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów mielonych z indyka 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów mielonych z indyka

Koszt składników
40.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Bułka tarta
215 g
1 szklanka
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 215 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bułka pszenna
60 g
1 czerstwa bułka kajzerka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Koszt składników
40.90