Jak zrobić kotlety mielone?

Jak zrobić kotlety mielone
Jak zrobić kotlety mielone
ikona podziel się
Opublikowano: 31.10.2022 r., 22:50 | Autor: Magda Panek
  1. Na początek przygotuj bułkę, mleko lub wodę, mięso mielone, cebulę, jajko, sól, pieprz, bułkę tartą oraz olej do smażenia.
  2. Bułkę namocz w wodzie lub mleku i odstaw na około 15 minut.
  3. Do miski włóż mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko, bułkę odciśniętą z wody lub mleka oraz przyprawy.
  4. Masę wyrabiaj ręcznie, do momentu aż nie będzie przywierać do dłoni.
  5. W trakcie wyrabiania do masy dolewaj odrobinę wody.
  6. Z masy uformuj podłużne kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  7. Następnie kotlety smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron lub piecz w piekarniku.

Jak zrobić kotlety mielone? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kotlet mielony to potrawa, którą wykonuje się z mięsa mielonego z dodatkiem jajka oraz bułki tartej lub bułki namoczonej w wodzie, lub mleku. Masę na kotlety doprawia się do smaku solą oraz pieprzem. Jako dodatek do kotletów można również dodać przesmażona cebulkę lub cebulę startą na tarce. Najlepsze kotlety można przygotować z mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowego lub z dziczyzny. Dodatkowo kotlety mielone można wzbogacić w posiekaną natkę pietruszki. Pyszne kotlety najczęściej podaje się na obiad z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką. Sprawdzony przepis na kotlety mielone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki niezbędne do wykonania kotletów dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić kotlety mielone? Na początek przygotuj bułkę, mleko lub wodę, mięso mielone, cebulę, jajko, sól, pieprz, bułkę tartą oraz olej do smażenia. Bułkę namocz w wodzie lub mleku i odstaw na około 15 minut. Do miski włóż mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko, bułkę odciśniętą z wody lub mleka oraz przyprawy. Masę wyrabiaj ręcznie, do momentu aż nie będzie przywierać do dłoni. W trakcie wyrabiania do masy dolewaj odrobinę wody. Z masy uformuj podłużne kotlety i obtocz je w bułce tartej. Następnie kotlety smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron lub piecz w piekarniku.

Najczęściej do przygotowania kotletów mielonych wykorzystuje się łopatkę wieprzową. Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Żelazo w organizmie człowieka odpowiada za transport tlenu do mięśni oraz wszystkich narządów. Dodatkowo żelazo wykorzystywane jest do produkcji erytrocytów. Niedobór żelaza może objawiać się bladością skóry, osłabieniem oraz wypadaniem włosów. Dodatkowo niedobór żelaza w diecie może powodować rozwój anemii. Magnez natomiast wzmacnia układ odpornościowy, bierze udział w procesach budowy kości oraz zębów, wpływa na poprawę pamięci oraz myślenia, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz choroby niedokrwiennej serca.

Podsumowując wiesz już jak smażyć smaczne kotlety mielone. Stanowią one doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Dobre kotlety mielone często podawane są jako danie obiadowe w wielu restauracjach. Tradycyjny kotlet mielony doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz mizerii. Kotlety można również podać z dodatkiem kaszy czy ryżu. Jako surówkę można również podać kapustę kiszoną lub surówkę z kapusty białej, świetnie sprawdzą się również buraczki zasmażane. Kotlety mielone można usmażyć na rozgrzanym tłuszczu lub upiec w piekarniku — jeśli zależy nam na mniej kalorycznej wersji kotletów, warto je upiec. Przygotowanie kotletów jest dość proste, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Dodatkowo produkty niezbędne do ich przygotowania dostępne są większości sklepów spożywczych. W sklepach dostępne jest gotowe mięso mielone, dlatego przygotowanie kotletów jest również mniej czasochłonne.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto