Kotlety warzywne

kotlety warzywne

Kotlety warzywne stanowią zdrowszą alternatywę dla kotletów mięsnych. Jednocześnie są fit, niskokaloryczne, nietuczące i pozwalają wzbogacić dietę o witaminy i składniki mineralne. Wśród kotletów warzywnych mamy zarówno mięsa nadziewane warzywami, jak i kotlety bez mięsa. Kotlety wegetariańskie robimy z warzyw o zwartej strukturze, kasz i roślin strączkowych. Dla kotletów wegetariańskich spoiwem jest jajko oraz namoczona bułka. Natomiast kotlety wegańskie robimy bez jajka i spajamy składniki przy pomocy oleju roślinnego i mąki. Do kotletów warzywnych możemy zaliczyć także warzywa panierowane lub w cieście. Kotlety z warzyw przygotowujemy smażąc je na patelni lub zapiekając w piekarniku.

Kotlety warzywne - polecane przepisy

Kotlety warzywne - pozostałe przepisy

Kotlety warzywne - zbiór przepisów na kotlety z warzyw

Wszyscy chcemy odżywiać się bardziej fit, aby zachować szczupłą sylwetkę. Odpowiedzią na te potrzeby są kotlety warzywne, które są niskokaloryczne i mniej tuczące niż kotlety mięsne. Są one nieco trudniejsze do zrobienia i bardziej pracochłonne, lecz dają możliwość urozmaicenia diety i ogromne pole do popisu dla eksperymentowania w kuchni i wprowadzenia czegoś nowego na codzienny obiad. Przedstawimy najciekawsze przepisy na kotlety warzywne wegetariańskie i wege. Doradzimy z czego najłatwiej zrobić szybkie i łatwe kotlety warzywne.

Dlaczego warto jeść kotlety warzywne

Dlaczego przygotowujemy kotlety z warzyw

Nikogo nie trzeba przekonywać, że kotlety warzywne są zdrowsze niż mięsne. Przede wszystkim jest to sposób na niskokaloryczną i nietuczącą kuchnię fit. Kotlety warzywne stanowią też świetny sposób na urozmaicenie diety, wzbogacenie jej w witaminy i mikroelementy. Kotlety z warzyw to także dobry sposób na przemycenie warzyw do diety osób, które generalnie warzyw nie lubią.

Wadą kotletów z warzyw jest większa trudność wykonania. Są one również bardziej pracochłonne, gdyż wymagają większej ilości składników, obieranie, siekania, miksowania. Największą zaletą kotletów mięsnych jest sposób na szybkie dania na obiad. Dania mięsne robi się po prostu szybciej i łatwiej. Zaś wykonanie dobrych kotletów z warzyw wymaga trochę doświadczenia kuchennego.

Wśród przepisów na kotlety warzywne wyróżniamy kilka rodzajów. Do kotletów warzywnych możemy zaliczyć dania łączące mięso z warzywami, jak na przykład gołąbki, mięso nadziewane warzywami, rolady mięsne z nadzieniem warzywnym, czy też kotlety mielone nadziewane warzywami. Natomiast kotlety składające się w 100% z warzyw możemy podzielić na wegetariańskie i wege. Osobną grupę kotletów wegetariańskich stanowią warzywa i grzyby panierowane lub smażone w cieście.

Największą trudność przy robieniu kotletów jest spoiwo, którym najczęściej jest jajko. Tak więc robiąc kotlety wegetariańskie możemy użyć najróżniejszych składników i połączyć je przy pomocy jajka. Dieta wege wyklucza jakiekolwiek produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc i jajka. Dlatego też trudniej jest zrobić kotlety wege, tak aby nie rozpadły się na patelni. Najczęściej jako spoiwo stosuje się olej roślinny, mąkę lub namoczoną bułkę, zaś same kotlety robimy na bazie strączkowych, kasz lub ziemniaków, które są kleiste same w sobie.

Dosyć trudne jest wprowadzanie warzyw do diety dzieci, szczególnie jeśli dzieci nie są do nich od początku przyzwyczajane. Dzieci szczególnie nie lubią warzyw, zwłaszcza warzyw sote, z wody czy w formie surówek. Kotlety stanowią idealny sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci, które czasem nawet nie zorientują się, że nie jedzą mięsa. Aby łatwiej przemycić warzywa do diety dziecka, należy tak zrobić kotlety, aby były smaczne i zawierały trochę mięsnego smaku. Kotlety spajamy jajkiem i warto nawet dodać do nich posiekane jajka na twardo. Innym sposobem na kotlety uwielbiane przez dzieci jest dodatek majonezu do spoiwa. Do kotletów dla dzieci możemy również dodać odrobinę żółtego sera.

Jak zrobić kotlety warzywne

Kotlety warzywne możemy zrobić z prawie wszystkich warzyw. Jednak musimy użyć składnika, który będzie stanowił bazę i sprawi, że kotlety nie rozpadną się. Najprostszym spoiwem dla kotletów wegetariańskich są jajka.

Do kotletów wybieramy warzywa o zwartej strukturze. Warzywa soczyste nadają się raczej na dodatek smakowy. Z czego możemy zrobić kotlety wegetariańskie:

  • marchew,
  • buraki,
  • ziemniaki lub bataty,
  • kalafior
  • dynia,
  • cukinia,
  • pieczarki.

Jako baza do kotletów warzywnych świetnie sprawdzają się także ugotowane kasze lub rośliny strączkowe, jak:

  • fasola,
  • soczewica,
  • soja,
  • ciecierzyca,
  • kasza jaglana, jęczmienna, bulgar, gryczana.

Podstawowym składnikiem kotletów z warzyw są ugotowane warzywa, kasze lub rośliny strączkowe. Aby zrobić kotlety wegetariańskie, należy częściowo zmiksować lub posiekać składniki i dodać przyprawy. Idealnym dodatkiem do kotletów warzywnych jest podsmażona cebula i czosnek. W przypadku kotletów wegetariańskich składniki połączy jajko i namoczona bułka. Aby połączyć kotlety wege stosujemy namoczoną bułkę, mąkę i olej roślinny. Mając gotową masę, formujemy kotlety i smażymy lub pieczemy.

Kotlety możemy po prostu usmażyć na patelni lub upiec. Warto wiedzieć, że kotlety z piekarnika będą bardziej fit, gdyż możemy użyć mniej tłuszczu. Kotlety smażymy na oleju rzepakowym, kokosowym, oliwie z oliwek lub oleju ryżowym. Warzywne kotlety smaży się bardzo krótko, gdyż wystarczy tylko związać składniki i uzyskać pyszną, chrupiącą skórkę. Jeśli wybierzemy kotlety z piekarnika, to należy piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Najlepsze przepisy na pyszne i szybkie kotlety z warzyw na obiad

Najciekawsze przepisy na szybkie kotlety wegetariańskie

Pomysłów na pyszne kotlety wegetariańskie jest mnóstwo. Największą trudność stwarza takie ich połączenie, aby kotlety nie rozpadały się podczas smażenia. Ważne jest również użycie odpowiednich przypraw. Warto wybrać przyprawy lub mieszanki przypraw o zdecydowanym smaku, gdyż warzywa mają delikatny smak, a jesteśmy przyzwyczajeni do intensywnego smaku kotletów mięsnych. Obok tradycyjnej soli, pieprzu, cebuli i czosnku, dobrze sprawdza się kumin, imbir, kolendra, czy też papryka łagodna i ostra.

Szybkie i łatwe kotlety warzywne powstają na bazie roślin strączkowych, ziemniaków, batatów i kasz. Do nich zaś dodajemy inne warzywa smakowe i przyprawy. Ugotowane składniki miksujemy, zaś część tylko siekamy, aby zachować chrupką strukturę. Całość spajamy przy pomocy jajka i bułki namoczonej w wodzie lub mleku.

Przykłady dobrych połączeń smakowych, które można wykorzystać, aby zrobić pyszne kotlety z warzyw:

  • buraki i kasza kuskus lub jaglana,
  • włoszczyzna i soczewica,
  • fasola i pieczarki,
  • bataty i fasola,
  • warzywa z rosołu.

Bardzo dobrym dodatkiem do kotletów wegetariańskich są także pieczarki i jajka na twardo. Fajnym sposobem na zagospodarowanie resztek są kotlety warzywne z włoszczyzny z rosołu. Ugotowane na miękko warzywa wystarczy rozgnieść widelcem. Dodajemy do nich jajko, jogurt, mąkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość wystarczy zmieszać, uformować kotleciki i usmażyć. Kotlety warzywne obtaczamy w panierce lub smażymy bez panierki.

Dobrym pomysłem na kotlety warzywne są także warzywa panierowane. Robimy panierkę taką jak do kotletów schabowych. Warto przy tym dodać także mąkę i zrobić rodzaj ciasta. Jako panierowane kotlety świetnie sprawdzi się seler, cukinia, pieczarki, kalafior, bakłażan lub boczniaki. Panierowane warzywa możemy zarówno usmażyć na patelni, jak i zapiec w piekarniku.

Jak zrobić na obiad kotlety wege

Trudniej jest zrobić kotlety wege, gdyż nie możemy użyć jajka, które świetnie spaja masę. Dlatego też kotlety wegańskie najczęściej robi się na bazie kasz lub strączkowych, które mają w sobie odpowiednią kleistość. Ugotowaną kaszę lub strączkowe miksujemy z olejem roślinnym i uzyskujemy doskonałą bazę do kotletów. Nie mogą się one obyć bez dodatku smażonej cebuli i czosnku. Do tak stworzonej bazy możemy dodawać dowolne warzywa gotowane lub świeże. Jeśli używamy świeżych, utartych warzyw, należy pamiętać, aby bardzo dokładnie odcisnąć sok.

Smażenie kotletów wege nie jest takie trudne, szczególnie że możemy zrobić ich więcej, aby mieć obiad na 3 dni. Możemy wykorzystać wszelkiego rodzaju kasze, rośliny strączkowe, pieczarki, zaś świetnym dodatkiem jest szpinak, jarmuż, marchewka, a nawet kapusta.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto