Bułka grahamka - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w grahamce oraz jakie alergie mogą powodować.
Bułka grahamka - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
bułka grahamka 56 23
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego bułki grahamki

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak bułka grahamka indeks glikemiczny wynosi 56, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z grahamką
Chleb graham, Bułka pszenna, Bułka brioszka

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla bułki grahamki

bułka grahamka
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 56
(średni)

Przepisy z grahamką

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z grahamką

burger drwala kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto