Burgery

burgery

Burgery czy hamburgery, czyli kanapki z mięsem wołowym, stały się popularne wraz z rozwojem sieci fast food w USA. Kojarzą się z tanim, niezdrowym jedzeniem słabej jakości. Jednak hamburger domowy czy serwowany w renomowanej restauracji, nie musi być daniem niezdrowym. Wołowina stanowi jedno ze zdrowszych typów mięsa. Dlatego warto wiedzieć jak smażyć hamburgera, tak aby uzyskać zdrowe danie. Do burgera potrzebne są takie składniki jak: grubo zmielona wołowina, przyprawy jak sól i pieprz oraz warzywa jako dodatki, jak również specjalna bułka. Prócz typowo mięsnych burgerów powstały również burgery z serem, burgery z mięsa kurczaka lub ryby oraz burgery wegetariańskie robione z warzyw, roślin strączkowych lub kasz.

Najciekawsze przepisy w temacie burgery

Przepisy w temacie burgery

Burgery - przepisy na pyszne burgery z różnego rodzaju mięsem oraz wegetariańskie

Pyszna kanapka z miękkiej bułki i wołowego kotleta z siekanego mięsa stała się flagowym daniem kuchni amerykańskiej. Burgery weszły na stałe do kanonu fast food i kojarzą się jako tanie jedzenie słabej jakości, które można nabyć prawie wszędzie. Obecnie jednak hamburger przeżywa drugą młodość jako wykwintne danie w drogich restauracjach i serwowane na domowych przyjęciach. Słynna wołowa kanapka nie musi być tanim, niezdrowym fast foodem marnej jakości, jeśli tylko wiemy jak zrobić to pyszne danie prawidłowo. Dowiedz się, jak usmażyć pyszny i zdrowy wołowy kotlet, jakie użyć przyprawy i dodatki, tak aby zachwycić rodzinę i gości na imprezie.

Jak zrobić dobre burgery

Jak powstały przepisy na burgery

Wszystkim znany jest hamburger, słynna, amerykańska kanapka z mięsem wołowym. Istnieją różne legendy na temat tego jak ten słynny kotlet dotarł do USA, gdzie zrobił oszałamiającą karierę. Burger czy hamburger to w zasadzie ta sama potrawa, która wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny. Jada się go w kanapce z dodatkiem sałaty lub innych warzyw. “Hamburger steak” przywieźli do USA w XIX wieku imigranci z Niemiec, prawdopodobnie z Hamburga. Nie wiadomo, kto był wynalazcą słynnej kanapki, gdyż do patentu rości sobie prawo wielu Amerykanów.

Słynny kotlet wołowy wszedł na stałe do kanonu fast food. Idea fast food rozwinęła się w USA w XIX wieku wraz z rozwojem przemysłu i wzrostem ilości robotników i pracowników biurowych. Problemem stało się wtedy zjedzenie czegoś pożywnego podczas krótkiej przerwy w pracy, bez czekania w restauracji. Zaczęły wówczas powstawać stragany i automaty z kanapkami, później zaś bary szybkiej obsługi typu McDonalds. Fast food obecnie kojarzy się z tłustym i tuczącym jedzeniem niskiej jakości. Jednak burger w renomowanej restauracji, usmażony z wysokiej klasy mięsa to coś zupełnie innego. Nic także nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać przepisy na hamburgera samodzielnie i przyrządzić pyszny domowy kotlet wołowy wysokiej jakości i zdrowy.

Domowy hamburger - jakie mięso i składniki przygotować

Hamburger przeszedł długą drogę od tradycyjnego, taniego fast food. Obecnie najlepsze restauracje prześcigają się w przepisach na najlepsze burgery, które stały się wykwintnym daniem. Również w domu warto nauczyć się jak smażyć burgery, aby zachwycić rodzinę lub gości na imprezie pysznym daniem. Burgery szczególnie sprawdzają się latem, na imprezach plenerowych, czy wakacyjnych, szczególnie, że można je upiec na grillu.

Do burgera potrzebne będzie przede wszystkim wysokiej jakości mięso, jak również przyprawy oraz warzywa jako dodatki. W renomowanych restauracjach wołowina do burgera pochodzi od specjalnych ras krów, których mięso jest wyjątkowo soczyste. Ważne jest, aby mięso zawierało około 20 - 25% tłuszczu. Najlepszym rozwiązaniem jest zmielenie mięsa samodzielnie na maszynce o grubym sicie.

Do burgera bierzemy mięso grubo mielone. Drobno zmielone mięso nie sprawdzi się, gdyż kotlet wychodzi wysuszony i niesmaczny. Do burgera najlepiej nadaje się karkówka, rumsztyk lub antrykot. Pozostałe składniki do hamburgera to po prostu świeżo zmielony pieprz, sól i czasami drobno posiekana cebula lub pietruszka. Jeśli przygotowujemy hamburgera jako kanapkę potrzebna będzie specjalna bułka hamburgerowa oraz różne warzywa jako dodatki.

Klasyczny hamburger składa się z kotleta wołowego włożonego między dwie połowy bułki i przełożonego warzywami. Powstały także przepisy na różne rodzaje burgerów. Cheeseburger powstaje wtedy, gdy na wołowinie położymy plaster sera. Najczęściej wybiera się półmiękkie cheddar. Ser częściowo topi się pod wpływem temperatury mięsa i dodaje kanapce smaku. Hamburgery robimy również z mięsa z kurczaka lub ryby, wówczas noszą nazwę chickenburgerów lub fishburgerów. Wraz z rozwojem popularności diety wegetariańskiej i wegańskiej powstały również bezmięsne wersje burgerów, które można tworzyć z kasz, roślin strączkowych i warzyw.

Czy burgery są zdrowe

Burgery są daniem mocno kontrowersyjnym jeśli chodzi o ich działanie na organizm. Przyjęła się opinia, że jest to danie wybitnie niezdrowe i szkodliwe. Czy jest to prawda? Otóż zależy z jakim hamburgerem mamy do czynienia. Dietetycy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem pożywienia typu “fast food”, które nie rzadko robione jest z produktów tanich, niskiej jakości, zaś proces produkcji pozostawia wiele do życzenia. Ponadto dania fast food zawierają dużo tłuszczu, węglowodanów, cukru, a także sztucznych dodatków i uzdatniaczy. Nie mamy również pewności na jakim tłuszczu smażone są hamburgery w restauracjach fast food.

Inaczej ma się sprawa, jeśli zamawiamy hamburgera w renomowanej restauracji lub przygotowujemy pyszne kotlety wołowe w domu. Korzystamy wówczas z mięsa dobrej jakości z dobrego źródła. Oczywiście jeszcze zdrowszą opcją są hamburgery z indyka, ryby lub wersje wegetariańskie lub wegańskie.

W przypadku burgera mówimy o steku wołowym, który posiada pełnowartościowe białko, witaminy C, B, PP i E oraz mikroelementy ważne dla zdrowia. Steki robione są z wołowiny, która uchodzi za najzdrowszy rodzaj mięsa. Mięso wołowe jest szczególnie zalecane osobom z niedoborem żelaza oraz witamin z grupy B. W mięsie wołowym znajdują się tłuszcze nasycone, które są obwiniane o przyczynianie się do wielu groźnych chorób. Jednak tłuszcze nasycone są niezbędne dla organizmu jako źródło energii. Znacznie większym niebezpieczeństwem są tłuszcze nasycone trans. Wołowina jest mięsem z nie dużą zawartością tłuszczu i sprawdza się w diecie dla osób odchudzających się, którym dostarcza pełnowartościowego białka i zapobiega utracie masy mięśniowej. Dobrej jakości wołowina nie jest mięsem niezdrowym, lecz warto zachować umiar i ograniczyć się do 3 kotletów tygodniowo.

Zwolennicy diety wegetariańskich i wegańskiej z reguły także zwracają uwagę na zdrową dietę, dlatego też zalecają pieczenie burgerów warzywnych w piekarniku bez dodatku tłuszczu. W procesie smażenia tracimy część witamin i składników mineralnych. Ponadto stosowanie niewłaściwych tłuszczy może powodować powstawanie substancji rakotwórczych. Dlatego też zdrowszym sposobem jest pieczenie kotletów bez tłuszczu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jak zrobić pyszny pysznego domowego hamburgera w wersji mięsnej i wege

Najlepsze przepisy na słynny kotlet wołowy

Tajemnica zrobienia dobrego burgera polega na wyborze dobrej jakości wołowiny, którą należy grubo zmielić. Kotlety formujemy dość luźno, gdyż mocno zbite mięso może się usmażyć zbyt suche. Mielone mięso mieszamy z solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem lub pietruszką. Następnie dolewamy wodę i ugniatamy masę mięsną. Formujemy kotlety i smażymy krótko na rozgrzanej patelni.

Również bułka do hamburgera musi być lekko podpieczona na patelni. Przygotowujemy również odpowiedni sos, którym smarujemy bułkę. Do środka bułki wkładamy kotlet. Jeśli ma to być cheeseburger, jeszcze na patelni na każdym kotlecie układamy plaster sera, aby się odrobinę roztopił. Bułkę z hamburgerem uzupełniamy warzywami, jak sałata, cebula, pomidor itp. Do burgera świetnie pasują pikle. Dodajemy również różne dodatki, które sprawiają, że jest on jeszcze bardziej pożywny i sycący, na przykład jajko smażone lub bekon.

Jak zrobić pyszny sos do burgera

Ważnym elementem całości jest sos do hamburgera, który sprawia, że kanapka jest jeszcze bardziej soczysta i pyszna. Najprostszym sposobem doprawienia hamburgera jest majonez, musztarda dijon, sos tatarski lub ketchup. W różnych kuchniach do burgera dodaje się sos barbecue, salsę lub sos guacamole. Do burgera pasuje również gruziński sos adżyka.

Jednak najlepszym pomysłem na pysznego burgera jest własnoręcznie zrobiony sos, który podkreśli smak mięsa i bułki. Do burgera najbardziej pasują sosy mocno lub lekko pikantne, kwaskowe z dodatkiem octu. Wykonanie sosu jest bardzo łatwe, gdyż wystarczy wszystkie składniki wymieszać. Sos robimy z majonezu, z dodatkiem ketchupu, musztardy, śmietany i przypraw. Najważniejszą przyprawą do tego sosu jest mielona papryka. Aby sos był bardziej pikantny i kwaskowy dodajemy kilka łyżek zalewy z pikli.

Jak zrobić hamburgera w formie wegetariańskiej

Obecnie dieta wegetariańska i wegańska stają się coraz bardziej modne i coraz więcej ludzi szuka dań bezmięsnych. Dlatego też wymyślono przepisy również na hamburgera wege. Jako wegetariański hamburger może posłużyć każdy kotlet warzywny. Ważne jednak, aby doprawić go przyprawami typowymi dla burgera, jak na przykład papryka i podać w bułce z sałatą.

Kotlet warzywny możemy zrobić z cukinii i ugotowanej fasoli, które blendujemy. Aby masa na kotlety odpowiednio się skleiła do całości dodajemy jajko. Na koniec dodajemy przyprawy, koniecznie z papryką. Idealną masę na wegetariańskie burgery zapewniają rośliny strączkowe, na przykład fasola, ciecierzyca, soczewica, bób czy groch. Co ciekawe kotlety wegetariańskie udadzą się także z łupin bobu, dzięki czemu nie musimy ich wyrzucać. Do wyrobu wegetariańskich kotletów nadają się także kasze, jak kuskus, kasza jaglana, jęczmienna, gryczana, amarantus i inne. Ugotowaną kaszę lub strączkowe blendujemy z dodatkiem najróżniejszych gotowanych warzyw i przypraw. Kotlety smażymy i podajemy w bułce z sosem do hamburgerów i warzywami.

Typowym spoiwem dla kotletów wegetariańskich jest jajko, które sprawia, że masa na kotlety trzyma się i ładnie smaży. Jednak również weganie, którzy nie stosują produktów zwierzęcych, mogą robić pyszne burgery. Jako spoiwo do kotletów stosują oleje roślinne, fasolę, płatki owsiane, czy też daktyle.

Aby kotlety wegetariańskie były bardziej treściwe i smaczne, możemy dodać ser, na przykład mozzarellę. Co ważne, kotlety wegetariańskie nie są trudne do zrobienia. Właściwie wymagają tylko zmieszania i zblendowania składników, uformowania kotletów i usmażenie lub upieczenia.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto