Przepis na burgera z indyka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj sól, pieprz, 1/3 łyżeczki czosnek, 1 łyżeczkę papryki, 2 łyżeczki ziół i szczyptę kminku.

Wbij do mięsa jajko i dokładnie wymieszaj, najlepiej za pomocą rąk. Z mięsa uformuj sporej wielkości 4 kotlety. Każdy spłaszcz nieco.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim burgery.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 35 minut.

Burgery połącz z bułką, świeżymi warzywami, np.: pomidorem, ogórkiem lub papryką i ulubionym sosem np. ketchupem.

Burger z indyka podany w bułce z warzywami.
burger z indyka
Koszt przygotowania dania
11.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
269 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
67

Burger z indyka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o burgerze z indyka

Burger z indyka to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Mięso, które jest jego podstawą, jest delikatne, ale bardzo aromatyczne, co wzbogaca danie.

Przepis na burgery z indyka to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Burgery są miękkie i wspaniale doprawione. Będą idealnym dodatkiem do chrupiącej bułki wypełnionej warzywami. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom fast foodów, jednak w tym przypadku nie mają one nic wspólnego z ociekającymi tłuszczem i przepełnionymi solą produktami sprzedawanymi w popularnych sieciowych restauracjach. Burgery z indyka są jednak równie smaczne, a znacznie bezpieczniejsze dla zdrowia. Zawierają również sporo warzyw, więc są dobrym sposobem na włączenie ich do codziennego menu. Sprawdzą się wspaniale zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Można przygotowywać je jako przekąski na imprezę, czy spotkania z przyjaciółmi. A ich stworzenie zajmuje tylko kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić burgery z indyka, by były smaczne, łatwe i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Te domowe burgery smakują wspaniale. To najlepsze rozwiązanie dla miłośników fast foodów, którzy szukają nieco zdrowszego zamiennika. Burgery robi się z mięsa mielonego, choć można do środka włożyć również fileta. Najzdrowsze są te z piekarnika. To pyszne danie zarówno na kolację, jak i obiad. Głównym składnikiem jest oczywiście mięso z indyka. To lepszy wybór niż tradycyjny burger wołowy. W porównaniu z czerwonym mięsem drób ma znacznie mniej kalorii, a także zawiera dużo mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze działają negatywnie na układ krwionośny. Domowe burgery są dobre również dla dzieci, gdyż są znacznie bezpieczniejsze dla zdrowia, a w dodatku bardzo pyszne. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha smaczne rozwiązania i soczyste mięsne kotlety, które w tym wypadku ukryte są w bułce. Wspaniale smakują zarówno z ketchupem, jak i sosem majonezowym.

Wartości odżywcze burgera z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kalorie)
195.25 kcal
269.45 kcal
Białko
25.70 g
35.46 g

Węglowodany w burgerze z indyka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany
0.07 g
0.10 g
Węglowodany przyswajalne
0.07 g
0.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz
10.23 g
14.12 g
Tłuszcze nasycone
3.99 g
5.50 g
Tłuszcze nienasycone
6.25 g
8.62 g
Tłuszcze jednonasycone
3.45 g
4.76 g
Tłuszcze wielonasycone
2.79 g
3.85 g
Cholesterol
119.75 mg
165.25 mg

Witaminy w przepisie na burgera z indyka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A
37.48 µg (mcg)
51.72 µg (mcg)
Witamina B6
0.58 mg
0.81 mg
Witamina B12
1.29 µg (mcg)
1.78 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Witamina E
0.20 mg
0.28 mg
Retinol
37.48 µg (mcg)
51.72 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.32 mg
Niacyna
7.80 mg
10.76 mg
Foliany
10.96 µg (mcg)
15.13 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na burgera z indyka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód
374.43 mg
516.72 mg
Potas
276.74 mg
381.90 mg
Wapń
30.77 mg
42.47 mg
Fosfor
246.65 mg
340.38 mg
Magnez
28.22 mg
38.94 mg
Żelazo
1.53 mg
2.12 mg
Cynk
2.90 mg
4.01 mg
Miedź
0.14 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny burgera z indyka 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burgerze z indyka

Lista alergenów dla burgera z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania burgera z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na burgera z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób