Sos hamburgerowy

Opublikowano: 19.06.2021 r., 20:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos hamburgerowy podany w małej miseczce.
Sos hamburgerowy
Sos hamburgerowy to idealny dodatek, który zmieni każdą kanapkę w coś naprawdę fantastycznego. Choć to sos do hamburgerów można go również dodawać do mięsa.
Przygotowanie 10 min
190 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Majonez 2 łyżki (50 g)
  • Ketchup 1 duża łyżka (25 g)
  • Musztarda 1 duża łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, curry
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sos hamburgerowy krok po kroku

W małej miseczce zmieszaj ze sobą ketchup, majonez i musztardę.

Sos dopraw szczyptą soli, pieprzu, curry i słodkiej papryki.

Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Wstaw do lodówki na 20 minut.

Jak oceniasz przepis na sos hamburgerowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat sosu hamburgerowego

Sos hamburgerowy jest idealnym dodatkiem, który odmieni każdą nawet najnudniejszą kanapkę. Świetnie sprawdzi się też do potraw z grilla. Robi się go łatwo, a idealna kompozycja przypraw sprawia, że smakuje obłędnie. Idealnie łączy się z mięsem, a także warzywami. Będzie wspaniałym dodatkiem również do sałatki i sprawi że będzie ona smakować jeszcze lepiej.

Przepis na sos hamburgerowy jest niezwykle łatwy. Można go przygotować w 10 minut i poradzi z nim sobie każdy, nawet osoba początkująca. Nie jest ani skomplikowany ani pracochłonny, więc można go zrobić w kilka minut. Najlepiej smakuje schłodzony.

Jeśli szukasz pomysłu jak zrobić sos hamburgerowy, który będzie naprawdę smaczny i łatwy, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Można z niego zrobić najlepszy dressing, który świetnie pasuje do burgerów, nie tylko mięsnych, również tych wegetariańskich. Sam sos jest w pełni wegetariański, jednak można go zamienić bardzo łatwo na wersję wegańską. Wystarczy tylko zamiast zwykłego majonezu użyć roślinnego zamiennika, który jest łatwo dostępny w większych supermarketach.

To dobry pomysł na domowy sos, który smakuje wyśmienicie. To ze względu na idealne połączenie smakowe. Majonez wspaniale łączy się ze słodkim ketchupem i ostrą musztardą. Całość dopełnia dodatek słodkiej papryki i curry. Curry, choć wydaje się nie pasować do całego zestawu, komponuje się w nim idealnie i dodaje całości lepszego charakteru. Orientalne przyprawy zawarte w curry ulepszają całość i sprawiają, że sos nie jest nudny czy przewidywalny. To dodatek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niecodziennych połączeń smakowych.

Ten amerykański sos to kwintesencja pysznych burgerów. Bez tego dodatku żadne nie smakują już tak pysznie i wyjątkowo. To sos sprawia, że mięso i warzywa nie smakują nudno czy jałowo. Dressing dopełnia nie tylko burgery, ale również inne dania, szczególnie te z grilla.

Ten szybki sos bez problemu można zrobić w swoim domu. To wszystko ze względu na proste składniki, które są łatwo dostępne i zwykle znajdują się w kuchennej spiżarni. Ten domowej roboty sos jest tak super, że przypadnie do gustu nawet największym krytykom.

Alergeny w sosie hamburgerowym

Lista alergenów dla sosu hamburgerowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze sosu hamburgerowego

na 100g gotowej potrawy

Ten sos nie jest zdrowym dodatkiem, dlatego lepiej by nie gościł w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
380.50
190.25
Białko (g)
1.80
0.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
8.46
4.23
Węglowodany przyswajalne (g)
7.31
3.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
0.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
38.29
19.15
Tłuszcze nasycone (g)
7.51
3.76
Cholesterol (mg)
21.00
10.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
15.50
7.75
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.03
Witamina C (mg)
1.12
0.56
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.05
Witamina E (mg)
1.73
0.86
Retinol (µg (mcg))
7.50
3.75
Tiamina (mg)
0.06
0.03
Ryboflawina (mg)
0.07
0.04
Niacyna (mg)
0.50
0.25
Foliany (µg (mcg))
6.50
3.25
Beta karoten (µg (mcg))
89.75
44.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
819.25
409.62
Potas (mg)
117.75
58.88
Wapń (mg)
23.50
11.75
Fosfor (mg)
44.00
22.00
Magnez (mg)
15.75
7.88
Żelazo (mg)
0.59
0.30
Cynk (mg)
0.28
0.14
Miedź (mg)
0.05
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu hamburgerowego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu hamburgerowego

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Ketchup
25 g
1 duża łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Musztarda
25 g
1 duża łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
11.00