Przepis na burger wieprzowy krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

W misce umieść mięso wieprzowe.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Dodaj do mięsa.

Wlej wodę gazowaną, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą oraz bułkę tartą i skórkę z cytryny.

Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do mięsa i wymieszaj bardzo dokładnie.

Formuj burgery.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż burgery przez 4-5 minut z jednej strony.

Burgery podawaj z dodatkiem purée ziemniaczanego lub bułki typu brioszka.

Usmażony burger wieprzowy podany na drewnianej desce do krojenia.
Burger wieprzowy
Koszt przygotowania dania
31.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
940 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
66

Burger wieprzowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o burger wieprzowy

Burger wieprzowy to doskonały pomysł na pyszny obiad. Pyszne burgery wieprzowe przygotujesz bez większego problemu, nie wymaga on kontroli wysmażenia jak burger z mięsa wołowego. Przepis na burgery wieprzowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia burgerów potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mięso mielone z łopatki, cebula, czosnek, koper, natka pietruszki, żółtko jaja, woda gazowana, bułka tarta, papryka ostra, skórka z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić burgery wieprzowe? W misce umieść mięso wieprzowe. Obierz cebulę i czosnek z łupiny. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa. Wlej wodę gazowaną, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą oraz bułkę tartą i skórkę z cytryny. Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do mięsa i wymieszaj bardzo dokładnie. Formuj burgery. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż burgery przez 4-5 minut z jednej strony. Burgery podawaj z dodatkiem purée ziemniaczanego lub bułki typu brioszka.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując dobre burgery z mięsa wieprzowego doskonale sprawdzą się na obiad lub podane na imprezę. Prosty przepis przygotować można także z mięsa drobiowego lub wołowego. Łatwe i szybkie do zrobienia burgery możesz przygotować także z pomocą dzieci. Domowe burgery sprawdzą się także jako obiad do pracy.

Wartości odżywcze burger wieprzowy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kalorie)
241.15 kcal
940.47 kcal
Białko
11.18 g
43.61 g
Fenyloalanina
0.44 mg
1.73 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w burger wieprzowy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany
5.25 g
20.49 g
Węglowodany przyswajalne
4.69 g
18.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
2.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz
19.22 g
74.96 g
Tłuszcze nasycone
6.53 g
25.45 g
Tłuszcze nienasycone
12.70 g
49.51 g
Tłuszcze jednonasycone
9.79 g
38.18 g
Tłuszcze wielonasycone
2.90 g
11.33 g
Cholesterol
43.64 mg
170.18 mg

Witaminy w przepisie na burger wieprzowy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A
13.44 µg (mcg)
52.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
1.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.85 mg
18.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.21 µg (mcg)
4.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.50 mg
1.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.03 mg
11.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.89 µg (mcg)
61.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
80.91 µg (mcg)
315.55 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na burger wieprzowy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód
73.49 mg
286.61 mg
Potas
225.54 mg
879.59 mg
Wapń
27.46 mg
107.11 mg
Fosfor
120.67 mg
470.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.99 mg
66.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.00 mg
3.91 mg
Cynk
1.46 mg
5.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burger wieprzowy 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burger wieprzowy

Lista alergenów dla burger wieprzowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania burger wieprzowy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1200 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Woda gazowana
200 ml
1.50
Za 1500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 200 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
45.30
Jak oceniasz przepis na burger wieprzowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób