Przepis na burger wieprzowy krok po kroku
- Mięso mielone wieprzowe 1200 g
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Bułka tarta 100 g
- Woda gazowana 200 ml
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
- Olej rzepakowy 120 ml pół szklanki
W misce umieść mięso wieprzowe.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Dodaj do mięsa.
Wlej wodę gazowaną, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą oraz bułkę tartą i skórkę z cytryny.
Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do mięsa i wymieszaj bardzo dokładnie.
Formuj burgery.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż burgery przez 4-5 minut z jednej strony.
Burgery podawaj z dodatkiem purée ziemniaczanego lub bułki typu brioszka.
Często zadawane pytania
-
Burgery
-
Burger drwala
-
Wołowina po burgundzku
-
Mięso na burgery
-
Burger z buraków
-
Sos do burgera
-
Mini hamburgery
-
Vege burger
-
Mięso na hamburgery
-
Burger domowy
-
Sos hamburgerowy
-
Burgery z kurczaka
-
Burger wegetariański
-
Burger z kurczakiem
-
Burger wegański
-
Burgery z ciecierzycy
-
Halloumi burger
-
Burger z indyka
-
Burgery

(liczba kalorii)
Burger wieprzowy - cechy przepisu
Więcej o burger wieprzowy
Burger wieprzowy to doskonały pomysł na pyszny obiad. Pyszne burgery wieprzowe przygotujesz bez większego problemu, nie wymaga on kontroli wysmażenia jak burger z mięsa wołowego. Przepis na burgery wieprzowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia burgerów potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mięso mielone z łopatki, cebula, czosnek, koper, natka pietruszki, żółtko jaja, woda gazowana, bułka tarta, papryka ostra, skórka z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić burgery wieprzowe? W misce umieść mięso wieprzowe. Obierz cebulę i czosnek z łupiny. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa. Wlej wodę gazowaną, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą oraz bułkę tartą i skórkę z cytryny. Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do mięsa i wymieszaj bardzo dokładnie. Formuj burgery. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż burgery przez 4-5 minut z jednej strony. Burgery podawaj z dodatkiem purée ziemniaczanego lub bułki typu brioszka.
Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując dobre burgery z mięsa wieprzowego doskonale sprawdzą się na obiad lub podane na imprezę. Prosty przepis przygotować można także z mięsa drobiowego lub wołowego. Łatwe i szybkie do zrobienia burgery możesz przygotować także z pomocą dzieci. Domowe burgery sprawdzą się także jako obiad do pracy.
Wartości odżywcze burger wieprzowy
Energia i białka
(390g)
Węglowodany w burger wieprzowy
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy w przepisie na burger wieprzowy
(390g)
Składniki mineralne w przepisie na burger wieprzowy
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w burger wieprzowy
Lista alergenów dla burger wieprzowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta