Przepis na burger wegański krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.

Wystudzone ziemniaki, fasolę, mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i rozdrobnij.

Posiekaj koper i dodaj do masy, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem i wymieszaj.

Formuj kotlety i panieruj je w bułce tartej.

Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Bułkę podgrzej w piekarniku z włączoną funkcją grilla.

Obierz mango ze skórki i oddziel miąższ od pestki.

Na patelnie wlej ocet jabłkowy, 50 ml wody, wsyp cukier i dodaj mango oraz starty imbir, gotuj na mocnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Cebulę czerwoną pokrój w pióra.

Pokrój w plastry umytego ogórka.

Złóż burgera pamiętając, aby sosem posmarować dwie połówki bułki.

Pomidory koktajlowe podawaj obok pokrojone w połówki.

Burger wegański podany na ozdobnym talerzu, który stoi na drewnianym blacie.
Burger wegański
Koszt przygotowania dania
20.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
468 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
59

Burger wegański - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o burgerze wegańskim

Burger wegański to doskonała propozycja na pyszne danie warzywne bez dodatku mięsa. Hamburger w wersji wegańskiej jest smaczny i zawiera dużo warzyw. Przepis na wegańskiego burgera jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania wegańskiego burgera będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: bułka brioszka, cebula, ziemniaki, fasola czerwona, mąka ziemniaczana, mango, ocet jabłkowy, olej rzepakowy, cukier, ogórki w occie, pomidory koktajlowe, rukola, cebula czerwona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koper, imbir świeży.

Jak zrobić burgery wegańskie? Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki, fasolę, mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i rozdrobnij. Posiekaj koper i dodaj do masy, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem i wymieszaj. Formuj kotlety i panieruj je w bułce tartej. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju rzepakowym. Bułkę podgrzej w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Obierz mango ze skórki i oddziel miąższ od pestki. Na patelnie wlej ocet jabłkowy, wsyp cukier i dodaj mango oraz starty imbir, gotuj na mocnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cebulę czerwoną pokrój w pióra. Pokrój w plastry ogórka. Złóż burgera pamiętając, aby sosem posmarować dwie połówki bułki. Pomidory koktajlowe podawaj obok pokrojone w połówki.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Potas zawarty w ziemniakach jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, pomaga także obniżyć ciśnienie krwi. Fasola jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia.

Podsumowując hamburger wege jest doskonałą propozycja na fit obiad. Zdrowe i dobre wegeburgery są niskokaloryczne i mogą jest spożywać osoby dbające o linię. Ziemniaczany kotlet do burgera tworzy pyszne połączenie ze słodkim sosem mango i delikatną bułką brioszką.

Wartości odżywcze burgera wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
133.72 kcal
468.02 kcal
Białko
5.46 g
19.10 g

Węglowodany w burgerze wegańskim

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
26.65 g
93.29 g
Węglowodany przyswajalne
16.49 g
57.72 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.25 g
11.38 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
0.76 g
2.67 g
Tłuszcze nasycone
0.15 g
0.52 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.17 g
0.61 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: bułka brioszka, ogórek konserwowy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na burger wegański

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
17.24 µg (mcg)
60.35 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.55 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
12.73 mg
44.55 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.06 mg
0.20 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.42 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.73 mg
2.55 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
73.38 µg (mcg)
256.84 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
199.52 µg (mcg)
698.33 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na burger wegański

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
64.45 mg
225.57 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Potas
369.69 mg
1293.92 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
28.29 mg
99.00 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Fosfor
79.69 mg
278.92 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
30.51 mg
106.80 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.30 mg
4.54 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cynk
0.54 mg
1.88 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.55 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgera wegańskiego 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burgerze wegańskim

Lista alergenów dla burgera wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Cena przygotowania burgera wegańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka brioszka
200 g
4 sztuki
1.30
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Fasola czerwona
200 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Ogórek konserwowy
100 g
2 małe sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Mango
200 g
2 mała sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Ocet jabłkowy
60 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 ml
Cukier
50 g
5 łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
45.10
Jak oceniasz przepis na burger wegański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób