Przepis na mięso na hamburgery krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, praska do czosnku

Mięso mielone dodaj do miski, dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce do mięsa.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do mięsa.

Ręką wymieszaj masę i uformuj płaskie kotlety.

Na patelni rozgrzej oliwę i układaj na niej uformowane kotlety.

Smaż po 4 - 5 minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Jeśli lubisz mięso, bardziej dopieczone, możesz zostawić je nieco dłużej.

Mięso na hamburgery podane na desce z warzywami.
mięso na hamburgery
Koszt przygotowania dania
17.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
292 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Mięso na hamburgery - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mięsie na hamburgery

Mięso na hamburgery wymaga specjalnego traktowania, by mogły z niego powstać wspaniałe kotlety, o intensywnym aromacie i wspaniałym smaku. Sprawdzi się na co dzień.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mięso na hamburgery, które będzie smaczne, a przy okazji w pełni domowe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałą opcją. Ten kotlet smakuje najlepiej ze świeżego mięsa, najlepiej wołowego. Oczywiście można również użyć innego rodzaju mięsa. W wersji bardziej fit można je zrobić z kurczaka lub indyka, wtedy będą mniej kaloryczne, choć nie tak smaczne. Ten burger wołowy na patelni jest bardzo soczysty w środku. Ze względu na grillowanie mięso nie robi się suche ani zbyt przypieczone. Dlatego będzie świetnym wyborem dla osób, które lubią dobrze zgrillowane mięso, jednak takie, które nie traci swojego smaku, aromatu i faktury. Przepis jest naprawdę łatwy, a danie można przygotować bardzo szybko, dzięki temu będzie idealny dla osób zapracowanych. Pokazuje on jak grillować burgery w sposób bardzo łatwy i szybki. Idealna kompozycja świeżego mielonego mięsa wołowego, ostrej cebuli, a także aromatycznego czosnku sprawiają, że ten kotlet, choć prosty smakuje wybornie. Pasuje do wielu różnych dodatków i można z niego stworzyć pełnowartościowy posiłek, który smakiem i wyglądem przypomina te z najlepszych restauracji. To prawdziwe amerykańskie burgery, które zasmakują każdemu miłośnikowi mięsnych dań.

Przepis na mięso na hamburgery to najlepsze rozwiązanie dla miłośników mięsnych dań. Tak przyprawione, jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle aromatyczne. Wszystkie potrzebne przyprawy znajdziesz w swojej szafce. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących osób. Kotlety są naprawdę pyszne i pięknie się prezentują, a najlepsze w nich jest to, że mięso nie jest suche. Jeśli szukasz inspiracji na to, jak smażyć burger wołowy, by był soczysty, pyszny i dobrze przygotowany, to ten przepis będzie idealny. Mięso świetnie łączy się z jajkiem i smażoną cebulką. Tak przygotowana wołowina do burgerów sprawia, że kotlet rozpływa się w ustach. To najlepiej przygotowany burger.

Wartości odżywcze mięsa na hamburgery

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kalorie)
248.08 kcal
292.74 kcal
Białko
13.45 g
15.87 g

Węglowodany w mięsie na hamburgery

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany
2.06 g
2.43 g
Węglowodany przyswajalne
1.77 g
2.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
0.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz
20.39 g
24.05 g
Tłuszcze nasycone
8.41 g
9.92 g
Tłuszcze nienasycone
11.98 g
14.14 g
Tłuszcze jednonasycone
10.81 g
12.75 g
Tłuszcze wielonasycone
1.17 g
1.38 g
Cholesterol
78.27 mg
92.35 mg

Witaminy w przepisie na mięso na hamburgery

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina A
15.10 µg (mcg)
17.82 µg (mcg)
Witamina B6
0.29 mg
0.34 mg
Witamina B12
1.57 µg (mcg)
1.85 µg (mcg)
Witamina C
1.69 mg
1.99 mg
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Witamina E
1.11 mg
1.31 mg
Retinol
15.10 µg (mcg)
17.82 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.17 mg
Niacyna
3.05 mg
3.60 mg
Foliany
11.23 µg (mcg)
13.25 µg (mcg)
Beta karoten
0.24 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mięso na hamburgery

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód
58.12 mg
68.58 mg
Potas
231.12 mg
272.72 mg
Wapń
23.27 mg
27.46 mg
Fosfor
134.38 mg
158.57 mg
Magnez
14.73 mg
17.39 mg
Żelazo
1.61 mg
1.90 mg
Cynk
3.11 mg
3.66 mg
Miedź
0.06 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa na hamburgery 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mięsie na hamburgery

Lista alergenów dla mięsa na hamburgery przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania mięsa na hamburgery

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
54.00
Jak oceniasz przepis na mięso na hamburgery
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób