Mięso na hamburgery
- Mięso mielone wołowe (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na mięso na hamburgery krok po kroku
Mięso mielone dodaj do miski, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce do mięsa.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do mięsa.
Ręką wymieszaj masę i uformuj płaskie kotlety.
Na patelni rozgrzej oliwę i układaj na niej uformowane kotlety.
Smaż po 4 - 5 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Jeśli lubisz mięso, bardziej dopieczone, możesz zostawić je nieco dłużej.
- Hamburgery
- Burgery
- Burger drwala
- Wołowina po burgundzku
- Mięso na burgery
- Burger z buraków
- Sos do burgera
- Mini hamburgery
- Vege burger
- Burger domowy
- Sos hamburgerowy
- Burgery z kurczaka
- Burger wegetariański
- Burger z kurczakiem
- Burger wegański
- Burger wieprzowy
- Burger z indyka
- Burgery z ciecierzycy
- Burgery
Więcej informacji na temat mięsa na hamburgery
Mięso na hamburgery wymaga specjalnego traktowania, by mogły z niego powstać wspaniałe kotlety, o intensywnym aromacie i wspaniałym smaku. Sprawdzi się na co dzień.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mięso na hamburgery, które będzie smaczne, a przy okazji w pełni domowe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałą opcją. Ten kotlet smakuje najlepiej ze świeżego mięsa, najlepiej wołowego. Oczywiście można również użyć innego rodzaju mięsa. W wersji bardziej fit można je zrobić z kurczaka lub indyka, wtedy będą mniej kaloryczne, choć nie tak smaczne. Ten burger wołowy na patelni jest bardzo soczysty w środku. Ze względu na grillowanie mięso nie robi się suche ani zbyt przypieczone. Dlatego będzie świetnym wyborem dla osób, które lubią dobrze zgrillowane mięso, jednak takie, które nie traci swojego smaku, aromatu i faktury. Przepis jest naprawdę łatwy, a danie można przygotować bardzo szybko, dzięki temu będzie idealny dla osób zapracowanych. Pokazuje on jak grillować burgery w sposób bardzo łatwy i szybki. Idealna kompozycja świeżego mielonego mięsa wołowego, ostrej cebuli, a także aromatycznego czosnku sprawiają, że ten kotlet, choć prosty smakuje wybornie. Pasuje do wielu różnych dodatków i można z niego stworzyć pełnowartościowy posiłek, który smakiem i wyglądem przypomina te z najlepszych restauracji. To prawdziwe amerykańskie burgery, które zasmakują każdemu miłośnikowi mięsnych dań.
Przepis na mięso na hamburgery to najlepsze rozwiązanie dla miłośników mięsnych dań. Tak przyprawione, jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle aromatyczne. Wszystkie potrzebne przyprawy znajdziesz w swojej szafce. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących osób. Kotlety są naprawdę pyszne i pięknie się prezentują, a najlepsze w nich jest to, że mięso nie jest suche. Jeśli szukasz inspiracji na to, jak smażyć burger wołowy, by był soczysty, pyszny i dobrze przygotowany, to ten przepis będzie idealny. Mięso świetnie łączy się z jajkiem i smażoną cebulką. Tak przygotowana wołowina do burgerów sprawia, że kotlet rozpływa się w ustach. To najlepiej przygotowany burger.
Alergeny w mięsie na hamburgery
Lista alergenów dla mięsa na hamburgery przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze mięsa na hamburgery
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(118g)
Węglowodany
(118g)
Tłuszcze
(118g)
Witaminy
(118g)
Składniki mineralne
(118g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.