Mięso na hamburgery

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mięso na hamburgery podane na desce z warzywami.
Mięso na hamburgery
Mięso na hamburgery wymaga specjalnego traktowania, by mogły z niego powstać wspaniałe kotlety, o intensywnym aromacie i wspaniałym smaku. Sprawdzi się na co dzień.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
292 kcal
Kcal w porcji
118 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, praska do czosnku

Przepis na mięso na hamburgery krok po kroku

Mięso mielone dodaj do miski, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce do mięsa.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do mięsa.

Ręką wymieszaj masę i uformuj płaskie kotlety.

Na patelni rozgrzej oliwę i układaj na niej uformowane kotlety.

Smaż po 4 - 5 minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Jeśli lubisz mięso, bardziej dopieczone, możesz zostawić je nieco dłużej.

Jak oceniasz przepis na mięso na hamburgery
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat mięsa na hamburgery

Mięso na hamburgery wymaga specjalnego traktowania, by mogły z niego powstać wspaniałe kotlety, o intensywnym aromacie i wspaniałym smaku. Sprawdzi się na co dzień.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mięso na hamburgery, które będzie smaczne, a przy okazji w pełni domowe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałą opcją. Ten kotlet smakuje najlepiej ze świeżego mięsa, najlepiej wołowego. Oczywiście można również użyć innego rodzaju mięsa. W wersji bardziej fit można je zrobić z kurczaka lub indyka, wtedy będą mniej kaloryczne, choć nie tak smaczne. Ten burger wołowy na patelni jest bardzo soczysty w środku. Ze względu na grillowanie mięso nie robi się suche ani zbyt przypieczone. Dlatego będzie świetnym wyborem dla osób, które lubią dobrze zgrillowane mięso, jednak takie, które nie traci swojego smaku, aromatu i faktury. Przepis jest naprawdę łatwy, a danie można przygotować bardzo szybko, dzięki temu będzie idealny dla osób zapracowanych. Pokazuje on jak grillować burgery w sposób bardzo łatwy i szybki. Idealna kompozycja świeżego mielonego mięsa wołowego, ostrej cebuli, a także aromatycznego czosnku sprawiają, że ten kotlet, choć prosty smakuje wybornie. Pasuje do wielu różnych dodatków i można z niego stworzyć pełnowartościowy posiłek, który smakiem i wyglądem przypomina te z najlepszych restauracji. To prawdziwe amerykańskie burgery, które zasmakują każdemu miłośnikowi mięsnych dań.

Przepis na mięso na hamburgery to najlepsze rozwiązanie dla miłośników mięsnych dań. Tak przyprawione, jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle aromatyczne. Wszystkie potrzebne przyprawy znajdziesz w swojej szafce. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących osób. Kotlety są naprawdę pyszne i pięknie się prezentują, a najlepsze w nich jest to, że mięso nie jest suche. Jeśli szukasz inspiracji na to, jak smażyć burger wołowy, by był soczysty, pyszny i dobrze przygotowany, to ten przepis będzie idealny. Mięso świetnie łączy się z jajkiem i smażoną cebulką. Tak przygotowana wołowina do burgerów sprawia, że kotlet rozpływa się w ustach. To najlepiej przygotowany burger.

Alergeny w mięsie na hamburgery

Lista alergenów dla mięsa na hamburgery przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze mięsa na hamburgery

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kcal)
248.08
292.74
Białko (g)
13.45
15.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany (g)
2.06
2.43
Węglowodany przyswajalne (g)
1.77
2.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz (g)
20.39
24.05
Tłuszcze nasycone (g)
8.41
9.92
Tłuszcze nienasycone (g)
11.98
14.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.81
12.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
1.38
Cholesterol (mg)
78.27
92.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina A (µg (mcg))
15.10
17.82
Witamina B6 (mg)
0.29
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
1.57
1.85
Witamina C (mg)
1.69
1.99
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.26
Witamina E (mg)
1.11
1.31
Retinol (µg (mcg))
15.10
17.82
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.15
0.17
Niacyna (mg)
3.05
3.60
Foliany (µg (mcg))
11.23
13.25
Beta karoten (µg (mcg))
0.24
0.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód (mg)
58.12
68.58
Potas (mg)
231.12
272.72
Wapń (mg)
23.27
27.46
Fosfor (mg)
134.38
158.57
Magnez (mg)
14.73
17.39
Żelazo (mg)
1.61
1.90
Cynk (mg)
3.11
3.66
Miedź (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa na hamburgery 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mięsa na hamburgery

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
54.00