Przepis na burgera wegetariańskiego krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, duża miska, papier do pieczenia

Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź.

Posiekaj cebulę i czosnek. W rondelku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na złoty kolor.

Dodaj liście szpinaku i smaż przez 5 min.

Ziemniaki, szpinak, fasolkę, bułkę tartą i przyprawy włóż do blendera i blenduj.

Zwilż dłonie i uformuj małe kulki, dociśnij je i postaraj się uzyskać kształt przypominający burgera.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

Ułóż burgery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz mniej więcej 25 minut.

Burger wegetariański podany na miseczce.
burger wegetariański
Koszt przygotowania dania
9.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
231 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Burger wegetariański - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o burgerze wegetariańskim

Burger wegetariański to wspaniała opcja na naprawdę ciekawy posiłek, który sprawdzi się nawet na diecie roślinnej. Jest świetną alternatywą dla mięsnego klasyka. Całość z dodatkiem warzyw i naprawdę fantastycznego sosu sprawdzi się wyśmienicie na letnie posiłki.

Przepis na burgery wegetariańskie, W tym wypadku potrzebna będzie patelnia grillowa lub grill elektryczny, które pozwolą na właściwą obróbkę wege kotleta, w naprawdę szybkim czasie. Zgrillowanie jest również naprawdę doskonałą opcją, gdyż dzięki niemu serki nie nasiąkają tłuszczem, nie są więc ciężkostrawne. To wspaniała opcja dla osób nawet na diecie redukcyjnej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić burgery wegetariańskie, które będą pyszne, a przy okazji dobre dla zdrowia to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Robi się je bez mięsa, jednak wciąż są naprawdę wartościowe i bardzo sycące. Te warzywne domowe kotlety są tak smaczne, a przy tym uniwersalne, że świetnie sprawdzą się na co dzień. Do przygotowania tego dania przyda się dobry blender ręczny lub robot kuchenny, który umożliwi odpowiednie zblendowanie masy i otrzymanie właściwej konsystencji, która gwarantuje prosty sposób na uformowanie kotletów. Można wykorzystać ten przepis również do zrobienia naprawdę smacznych pulpecików, wystarczy tylko uformować masę w mniejsze kawałki. Kotlety z fasoli czerwonej stanowią idealne źródło białka dla osób na diecie roślinnej. Poza tym zawierają także sporo żelaza i wapnia. Wszystko to dzięki czerwonej fasoli, która jest idealnym dodatkiem do diety i pysznym warzywem, które powinno jak najczęściej gościć w codziennym menu. W tej wersji korzysta się z czerwonej fasoli z puszki, która nie dość, że jest pyszna, to jeszcze nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki termicznej. Jest miękka dlatego po zblendowaniu będzie idealną bazą do wszelkiego rodzaju kotlecików. Fasola ma łagodny smak, który idealnie komponuje się z przyprawami. Najlepiej skorzystać z wędzonej papryki w proszku, która nada całemu daniu pyszny, dymny, lekko mięsny posmak, dzięki czemu będą bardziej przypominały tradycyjne kotlety. Do całości dodaje się również sporo szpinaku, by uzyskać piękny zielony kolor.

Wartości odżywcze burgera wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kalorie)
167.72 kcal
231.46 kcal
Białko
6.64 g
9.16 g
Fenyloalanina
0.33 mg
0.46 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w burgerze wegetariańskim

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany
29.08 g
40.13 g
Węglowodany przyswajalne
25.02 g
34.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.06 g
5.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz
3.02 g
4.16 g
Tłuszcze nasycone
2.17 g
3.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.84 g
1.16 g
Tłuszcze jednonasycone
0.31 g
0.43 g
Tłuszcze wielonasycone
0.53 g
0.73 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na burgera wegetariańskiego

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A
85.27 µg (mcg)
117.68 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
0.34 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Witamina C
14.09 mg
19.45 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.25 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.30 mg
0.42 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.21 mg
Niacyna
2.00 mg
2.76 mg
Foliany
110.28 µg (mcg)
152.18 µg (mcg)
Beta karoten
1024.18 µg (mcg)
1413.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na burgera wegetariańskiego

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód
151.78 mg
209.46 mg
Potas
479.04 mg
661.08 mg
Wapń
70.70 mg
97.56 mg
Fosfor
114.22 mg
157.62 mg
Magnez
48.79 mg
67.33 mg
Żelazo
2.52 mg
3.48 mg
Cynk
0.84 mg
1.16 mg
Miedź
0.20 mg
0.28 mg
Mangan
0.54 mg
0.75 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgera wegetariańskiego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burgerze wegetariańskim

Lista alergenów dla burgera wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania burgera wegetariańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Szpinak
150 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej kokosowy
15 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.27
Za 15 ml
Fasola czerwona
100 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Koszt składników
31.80
Jak oceniasz przepis na burgera wegetariańskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób