Hamburgery

Opublikowano: 17.02.2024 r., 17:23 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
hamburgery
Hamburgery
Nie ma nic lepszego niż domowy hamburger, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przygotuj je dla całej swojej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
661 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wołowe (600 g)
  • Bułka pszenna 3 sztuki (180 g)
  • Majonez 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Pomidor 1 sztuka (120 g)
  • Ser cheddar 3 plastry (30 g)
  • Ogórek 2 sztuki (120 g)
  • Sałata 6 liści (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na hamburgery krok po kroku

Mięso dopraw do smaku i podziel na 3 równe części.

Bułki przekrój na pół i posmaruj majonezem.

Na bułkę dodaj liście sałaty.

Mięso usmaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż zbrązowieje.

Ułóż mięso na bułce, dodaj ser i plastry warzyw.

Złóż bułkę i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na hamburgery
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,3% osób

Więcej informacji na temat hamburgerów

Hamburgery zazwyczaj kojarzą nam się z fast foodami, jednak wcale tak nie musi być. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na domowe hamburgery z wołowiny.

Moje dzisiejsze domowe hamburgery powstaną z takich składników jak mięso mielone, bułka do hamburgerów, majonez, pomidor, ogórek, sałata, przyda się również ser cheddar.

Zamiast majonezu idealnie sprawdzi się sos hamburgerowy.

Zatem, jak zrobić domowe hamburgery?

Mięso dopraw do smaku i podziel na 3 równe części. Bułki przekrój na pół i posmaruj majonezem. Na bułkę dodaj liście sałaty. Mięso usmaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż zbrązowieje. Ułóż mięso na bułce, dodaj ser i plastry warzyw. Złóż bułę i podawaj z ulubionymi dodatkami. Burgery możesz podawać także z cebulą, idealnie sprawdzi się tutaj cebula czerwona.

Nasze domowe hamburgery z pomidorem i ogórkiem kiszonym są gotowe do podania.

Pamiętaj, że bułki hamburgerowe zazwyczaj są przygotowywane z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.

Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.

Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.

Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.

Alergeny w hamburgerach

Lista alergenów dla hamburgerów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar

Wartości odżywcze hamburgerów

na 100g gotowej potrawy

Do burgerów nie zapominaj podać porcji świeżych warzyw, idealnie sprawdzi się tutaj sałatka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
220.45
661.34
Białko (g)
11.23
33.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.13
24.40
Węglowodany przyswajalne (g)
7.30
21.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
2.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
15.42
46.25
Tłuszcze nasycone (g)
6.64
19.92
Tłuszcze nienasycone (g)
8.77
26.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.66
19.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.11
6.33
Cholesterol (mg)
40.37
121.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
33.28
99.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.14
3.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.18
6.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.25
Witamina E (mg)
0.31
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.26
27.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.95
8.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.00
54.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
284.25
852.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
150.70
452.09
Potas (mg)
211.81
635.43
Wapń (mg)
59.25
177.75
Fosfor (mg)
117.80
353.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.26
54.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.68
5.04
Cynk (mg)
2.48
7.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny hamburgerów 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hamburgerów

Koszt składników
50.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
600 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.50
Za 600 g
Bułka pszenna
180 g
3 sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
1.35
Za 180 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pomidor
120 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Ser cheddar
30 g
3 plastry
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 30 g
Ogórek
120 g
2 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Sałata
60 g
6 liści
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
50.30