Vege burger

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Burger roślinny na białym talerzu
Vege burger
Vege burger to doskonała propozycja na pyszne danie bez dodatku mięsa. Burgery mogą być bardzo dobrym daniem jarskim, które zastąpi mięso w obiedzie. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Grillowanie 40 min
1196 kcal
Kcal w porcji
475 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Bułka grahamka (400 g)
  • Soczewica zielona (300 g)
  • Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Rukola (80 g)
  • Pomidor - 2 małe sztuki (200 g)
  • Majonez (200 g)
  • Miód (40 g)
  • Ser Feta (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, grill elektryczny, malakser

Przepis na vege burger krok po kroku

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku.

Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Posiekaj drobno koper i dodaj do masy na kotlety.

Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą rumiane.

Podpiecz na grillu bułkę żytnią.

Majonez wymieszaj z miodem.

Bułkę posmaruj majonezem, ułóż na spodzie bułki rukole i kotlet z soczewicy.

Połóż plaster pomidora i pokruszoną fetę.

Przykryj całość drugą połówką bułki.

Burgery podawaj na talerzu.

Jak oceniasz przepis na vege burger
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat vege burgera

Vege burger to bardzo dobry pomysł na domowe i łatwe do zrobienia burgery. Smaczne burgery sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Można je także podać jako kolację podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na vege burgery jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia vege burgerów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, cebula, jajko, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, bułka grahamka, majonez, miód, pomidor, rukola, ser feta, sól, pieprz i kumin rzymski oraz olej rzepakowy i bułka tarta.

Jak zrobić vege burgery? Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku. Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Posiekaj drobno koper i dodaj do masy na kotlety. Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą rumiane. Podpiecz na grillu bułkę grahamkę. Majonez wymieszaj z miodem. Bułkę posmaruj majonezem, ułóż na spodzie bułki rukole i kotlet z soczewicy. Połóż plaster pomidora i pokruszoną fetę. Przykryj całość drugą połówką bułki. Burgery podawaj na talerzu. Możesz je podać z dodatkiem domowych frytek lub sałatki z białej kapusty i marchwi.

Soczewica jest warzywem strączkowym zawierającym dużą ilość białka roślinnego. Soczewica zawiera jednak niepełnowartościowe białko, które, aby wchłaniać się bardziej efektywnie musi być podane z dodatkiem skrobiowym takim jak ziemniaki lub chleb. Soczewica jest nisko kaloryczna i nie zawiera tłuszczu. Węglowodany zawarte w soczewicy, powoli podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego są bardzo dobrym pomysłem dla diabetyków.

Podsumowując smaczne i szybkie do zrobienia burgery bez mięsa świetnie sprawdzą się na obiad. Warzywne burgery są dobre od razu po przygotowaniu. Wegetariańskie burgery można przygotować także z soczewicy czerwonej lub z ciecierzycy. Prosty przepis jest gwarancją udanego posiłku.

Alergeny w vege burgerze

Lista alergenów dla vege burgera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bułka grahamka
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze vege burgera

na 100g gotowej potrawy

Vege burger to bardzo dobre źródło roślinnego białka. Burger zawiera także bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Burger jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Mogą go także spożywać diabetycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(475g)
Energia (kcal)
251.87
1196.36
Białko (g)
7.01
33.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(475g)
Węglowodany (g)
24.19
114.92
Węglowodany przyswajalne (g)
14.80
70.32
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
10.88
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(475g)
Tłuszcz (g)
14.22
67.55
Tłuszcze nasycone (g)
2.80
13.32
Tłuszcze nienasycone (g)
11.42
54.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.43
25.79
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.66
26.88
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.97
123.38
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(475g)
Witamina A (µg (mcg))
30.33
144.06
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.74
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.32
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.93
32.90
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.58
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.41
73.20
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.67
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.56
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.78
3.72
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.16
224.03
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
93.67
444.94
Brak danych dla: bułka grahamka, koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(475g)
Sód (mg)
240.47
1142.22
Potas (mg)
227.90
1082.51
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
57.78
274.47
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
90.34
429.10
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.02
90.35
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.63
7.75
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.87
4.11
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
1.03
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny vege burgera 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania vege burgera

Koszt składników
74.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka grahamka
400 g
0.80
Za 65,0 g
Liczba opakowań 7
4.92
Za 400 g
Soczewica zielona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Rukola
80 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 80 g
Pomidor
200 g
2 małe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Ser Feta
120 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 120 g
Koszt składników
74.90