Burgery z ciecierzycy

Opublikowano: 12.01.2022 r., 8:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Burgery z ciecierzycy podane na drewnianej desce do krojenia.
Burgery z ciecierzycy
Burgery z ciecierzycy to świetny pomysł na wegetariański obiad. Burgery bez dodatku mięsa są bardzo proste do zrobienia i smaczne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
564 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (500 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Płatki owsiane (130 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Bułka tarta (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska, malakser

Przepis na burgery z ciecierzycy krok po kroku

Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w malakserze, dodaj płatki owsiane, czosnek i rozdrobnij.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój bardzo drobno.

Posiekaj natkę pietruszki.

Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jajko, sól, pieprz, oregano i wymieszaj.

Kotlety obtocz w bułce tartej.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i smaż, aż będą rumiane z obydwu stron.

Kotlety podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

Jak oceniasz przepis na burgery z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat burgerów z ciecierzycy

Burgery z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na wegetariańskie danie bez mięsa. Przepis na burgery z ciecierzycy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania bezmięsnych kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca, cebula, czosnek, bułka tarta, płatki owsiane, natka pietruszki, papryka czerwona, sól, pieprz, oregano, olej rzepakowy.

Jak zrobić burgery z ciecierzycy? Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w malakserze, dodaj płatki owsiane, czosnek i rozdrobnij. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój bardzo drobno. Posiekaj natkę pietruszki. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jajko, sól, pieprz, oregano i wymieszaj. Kotlety obtocz w bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i smaż, aż będą rumiane z obydwu stron. Kotlety podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Ciecierzyca jest warzywem strączkowym, które zawiera bardzo dużą ilość białka roślinnego. Białko roślinne nie jest białkiem pełnowartościowym, aby poprawić jego wchłanianie należy je łączyć z dodatkiem skrobiowym takim jak ziemniaki, chleb czy kasze.

Podsumowując smaczne kotlety w wersji wege to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety można użyć jako dodatek do wegańskich hamburgerów, wystarczy dodać sos i warzywa. Pamiętaj, aby do hamburgerów wybrać żytnie pieczywo. Burgery są dobre także jako posiłek dla dzieci.

Alergeny w burgerach z ciecierzycy

Lista alergenów dla burgerów z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze burgerów z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Burgery z ciecierzycy to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Warzywa strączkowe są także bogatym źródłem białka zwierzęcego. Roślinne źródła białka powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
250.77
564.24
Białko (g)
6.48
14.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
20.98
47.21
Węglowodany przyswajalne (g)
18.41
41.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.57
5.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
15.82
35.59
Tłuszcze nasycone (g)
2.24
5.04
Tłuszcze nienasycone (g)
13.57
30.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.22
20.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.36
9.80
Cholesterol (mg)
51.47
115.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
42.20
94.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.03
38.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.62
Witamina E (mg)
0.51
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.14
49.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.87
1.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.81
94.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
208.81
469.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
162.96
366.65
Potas (mg)
150.48
338.58
Wapń (mg)
46.04
103.58
Fosfor (mg)
109.09
245.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.67
62.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.43
3.22
Cynk (mg)
0.68
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgerów z ciecierzycy 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burgerów z ciecierzycy

Koszt składników
32.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Płatki owsiane
130 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 130 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka tarta
140 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 140 g
Koszt składników
32.30