Mini hamburgery

Opublikowano: 21.07.2021 r., 12:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mini hamburgery podane na drewnianej desce.
Mini hamburgery
Mini hamburgery to świetny pomysł na pyszną i pomysłową przekąskę imprezową. Robi się je niezwykle łatwo, a smakują wspaniale. Będą idealne nawet dla dzieci.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie i Grillowanie 20 min
280 kcal
Kcal w porcji
171 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 szklanka (250 g)
  • Mleko 2% pół szklanki (125 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło (60 g)
  • Drożdże świeże (12 g)
  • Mięso mielone z kurczaka pół opakowania (250 g)
  • Majonez light (75 g)
  • Ketchup (75 g)
  • Ogórki kiszone 3 szt (180 g)
  • Sałata lodowa 16 liści (80 g)
  • Pomidor 1 sztuka (160 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, gorczyca
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, papier do pieczenia, patyczki do szaszłyków, miseczka, rondelek

Przepis na mini hamburgery krok po kroku

Mleko podgrzej w rondelku by było ciepłe, ale nie gorące. Wymieszaj je z drożdżami i odrobiną cukru, by nie było grudek. Odstaw na 10 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, wbij 1 jajko, dodaj odrobinę soli i wlej rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj roztopione w rondelku masło i całość wyrób rękami na gładkie ciasto. Całość odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Z podanego ciasta ulep 8 kulek. Każdą ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Do dużej miski włóż całe mięso i wbij 1 jajko. Dodaj sól, pieprz, gorczycę i gałkę muszkatołową. Całość wyrób ręką i uformuj 8 kotlecików. Następnie każdy kotlecik spłaszcz w dłoni.

Patelnię grillową porządnie rozgrzej i smaż na niej kotleciki z obu stron, by były rumiane.

Sałatę opłucz, a ogórki i pomidory pokrój w plasterki.

W miseczce zmieszaj ze sobą majonez i ketchup, by powstał jednolity sos.

Bułki rozkrój na połówki. Jedną część posmaruj sosem, na to ułóż 2 listki sałaty i mięso, ogórka i pomidora.

Całość przykryj drugą częścią bułki i zabezpiecz długą wykałaczką.

Jak oceniasz przepis na mini hamburgery
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat mini hamburgerów

Mini hamburgery to danie idealne na pyszne przekąski czy imprezę. To świetna alternatywa dla klasycznych burgerów. Te w wersji mini mają mniej kalorii, dlatego nie wpływają negatywnie na dietę. To świetna opcja dla wszystkich osób, które poszukują pomysłu na ciekawe i niebanalne przystawki na wszelkiego rodzaju uroczystości. Burgery smakują świetnie i pięknie się prezentują, przyciągając wzrok każdego gościa.

Przepis na mini hamburgery jest niezwykle prosty i można go przygotować w naprawdę szybkim czasie. Pozwala na stworzenie naprawdę świetnej i pomysłowej przekąski, która nie tylko wspaniale wygląda, ale również doskonale smakuje. To danie urzeka swoja prostotą i wspaniałym aromatem. To idealne zastępstwo dla nudnych kanapek. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mini hamburgery, by były naprawdę smaczne, a całość nie była zbyt skomplikowana, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. W kilka chwil można przygotować zupełnie samemu całą, pyszną przekąskę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom fast foodów.

Te domowe burgery smakują zdecydowanie lepiej niż gotowe, które można znaleźć w sklepie. To dlatego, że wszystkie dodatki są wykonywane samodzielnie. Kotlety w takiej wersji są dużo zdrowsze, gdyż zawierają mniej tłuszczów nasyconych, a także mniej soli, dzięki czemu są zdrowszym wyborem dla układu krwionośnego. W tej wersji nie trzeba również korzystać z gotowych sklepowych bułek, które zwykle zawierają mnóstwo dodatków do żywności i są bardzo słodkie. Bułki do mini hamburgerów można zrobić samodzielnie w bardzo łatwy i szybki sposób. Z podanego przepisu wyjdą również bułki do większych burgerów, wystarczy tylko uformować większy kształt. Te bułki są smaczne i bardzo lekkie, a przy tym dzięki dodatkowi mąki pełnoziarnistej mają niższy indeks glikemiczny i więcej błonnika.

To danie idealne na imprezę, gdyż tak przygotowane przekąski są pyszne i piękne. Te smaczne kanapki świetnie sprawdzą się również dla dzieci. Można je podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Alergeny w mini hamburgerach

Lista alergenów dla mini hamburgerów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
    • gorczyca

Wartości odżywcze mini hamburgerów

na 100g gotowej potrawy

To pomysł na zdrowszą alternatywę dla typowych burgerów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(171g)
Energia (kcal)
164.06
280.55
Białko (g)
7.59
12.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(171g)
Węglowodany (g)
16.51
28.24
Węglowodany przyswajalne (g)
14.14
24.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.38
4.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(171g)
Tłuszcz (g)
7.72
13.20
Tłuszcze nasycone (g)
4.13
7.07
Tłuszcze nienasycone (g)
3.59
6.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.29
3.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.30
2.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.30
96.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(171g)
Witamina A (µg (mcg))
59.61
101.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.13
3.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.83
85.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.25
Ryboflawina (mg)
0.14
0.24
Niacyna (mg)
2.30
3.93
Foliany (µg (mcg))
22.44
38.37
Beta karoten (µg (mcg))
106.13
181.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(171g)
Sód (mg)
280.84
480.23
Potas (mg)
250.51
428.37
Wapń (mg)
28.46
48.67
Fosfor (mg)
133.38
228.08
Magnez (mg)
34.01
58.16
Żelazo (mg)
1.15
1.97
Cynk (mg)
1.13
1.94
Miedź (mg)
0.13
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny mini hamburgerów 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mini hamburgerów

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
250 g
szklanka
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Drożdże świeże
12 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 12 g
Mięso mielone z kurczaka
250 g
pół opakowania
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 250 g
Majonez light
75 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.39
Za 75 g
Ketchup
75 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Ogórki kiszone
180 g
3 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Sałata lodowa
80 g
16 liści
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 80 g
Pomidor
160 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.13
Za 160 g
Koszt składników
49.50