Przepis na burger z kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, głęboki talerz

Filet z kurczaka podzielna dwa cienkie kotlety i rozbij je.

Mięso z kurczaka dopraw solą oraz pieprzem.

Do jednego talerza wybij jajko i roztrzep je z dodatkiem soli. Do drugiego talerza wlej mleko, do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą. Do czwartego talerza wsyp mąkę.

Na patelni rozgrzej olej.

Filety drobiowe namocz w mleku, następnie obtocz je w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.

Tak przygotowane kotlety smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru).

Liście sałaty umyj, pomidory umyj i pokrój w plastry.

Cebulę obierz i pokrój w talarki. Awokado obierz, usuń z niego pestkę i miąższ rozgnieć widelcem.

Bułki przekrój na pół i podpiecz na rozgrzanej patelni.

Dolną połówkę bułki posmaruj ketchupem, połóż na nim sałatę, kotleta, plastry pomidora, plastry cebuli oraz guacamole.

Na wierzch guacamole ułóż górną część bułki.

Gotowe burgery z kurczakiem podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Burger z kurczakiem podany na blacie.
Burger z kurczakiem
Koszt przygotowania dania
14.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
771 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Burger z kurczakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o burgerze z kurczakiem

Burger z kurczakiem to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Zdrowy burger stanowi dobre rozwiązanie do przygotowania fast-foodów w wersji domowej. Przepis na burgery z kurczakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania fit burgerów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bułki pszenne, pierś z kurczaka, mleko, mąka pszenna, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, sałata, pomidor, cebula czerwona, awokado, ketchup, sól, pieprz. Kotlety do burgerów możesz przygotować również z mięsa mielonego.

Jak zrobić burgery z kurczakiem? Filet z kurczaka podzielna dwa cienkie kotlety i rozbij je. Mięso z kurczaka dopraw solą oraz pieprzem. Do jednego talerza wybij jajko i roztrzep je z dodatkiem soli. Do drugiego talerza wlej mleko, do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą. Do czwartego talerza wsyp mąkę. Na patelni rozgrzej olej. Filety drobiowe namocz w mleku, następnie obtocz je w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru). Liście sałaty umyj, pomidory umyj i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Awokado obierz, usuń z niego pestkę i miąższ rozgnieć widelcem. Bułki przekrój na pół i podpiecz na rozgrzanej patelni. Dolną połówkę bułki posmaruj ketchupem, połóż na nim sałatę, kotleta, plastry pomidora, plastry cebuli oraz guacamole. Na wierzch guacamole ułóż górną część bułki. Gotowe burgery z kurczakiem podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Awokado jest owocem, które dostarcza do organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Awokado jest także źródłem magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując domowe burgery z kurczakiem stanowią doskonałą propozycję na smaczny obiad dla całej rodziny. Wykorzystanie mięsa z piersi kurczaka sprawia, że danie jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Dodatkowo wykorzystanie świeżych warzyw dostarczy składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wartości odżywcze burgera z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
171.50 kcal
771.75 kcal
Białko
8.35 g
37.56 g

Węglowodany w burgerze z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
14.08 g
63.35 g
Węglowodany przyswajalne
12.51 g
56.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
7.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
9.02 g
40.61 g
Tłuszcze nasycone
1.73 g
7.80 g
Tłuszcze nienasycone
7.29 g
32.81 g
Tłuszcze jednonasycone
5.20 g
23.38 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.09 g
9.42 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
39.19 mg
176.34 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na burger z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
34.48 µg (mcg)
155.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
1.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
4.44 mg
19.97 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.82 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.39 mg
1.76 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
13.35 µg (mcg)
60.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
3.42 mg
15.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
31.45 µg (mcg)
141.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
239.70 µg (mcg)
1078.66 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na burger z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
160.70 mg
723.16 mg
Potas
223.26 mg
1004.69 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
46.59 mg
209.67 mg
Fosfor
98.76 mg
444.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
20.22 mg
91.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.11 mg
4.97 mg
Cynk
0.55 mg
2.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgera z kurczakiem 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burgerze z kurczakiem

Lista alergenów dla burgera z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania burgera z kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka pszenna
100 g
2 sztuki
0.60
Za 80.0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Mleko 3,2%
50 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Sałata
25 g
4 iście
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 25 g
Pomidor
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Awokado
70 g
pół małej sztuki
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Ketchup
40 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Koszt składników
58.50
Jak oceniasz przepis na burger z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób