Burger z kurczakiem

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Burger z kurczakiem podany na blacie.
Burger z kurczakiem
Burger z kurczakiem to doskonała propozycja na domowy fast-food. Burger drobiowy warto podać na obiad lub kolację. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 45 min
771 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Bułka pszenna 2 sztuki (100 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Mleko 3,2% (50 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (50 ml)
  • Sałata 4 iście (25 g)
  • Pomidor 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g)
  • Awokado pół małej sztuki (70 g)
  • Ketchup (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, głęboki talerz

Przepis na burger z kurczakiem krok po kroku

Filet z kurczaka podzielna dwa cienkie kotlety i rozbij je.

Mięso z kurczaka dopraw solą oraz pieprzem.

Do jednego talerza wybij jajko i roztrzep je z dodatkiem soli. Do drugiego talerza wlej mleko, do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą. Do czwartego talerza wsyp mąkę.

Na patelni rozgrzej olej.

Filety drobiowe namocz w mleku, następnie obtocz je w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.

Tak przygotowane kotlety smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru).

Liście sałaty umyj, pomidory umyj i pokrój w plastry.

Cebulę obierz i pokrój w talarki. Awokado obierz, usuń z niego pestkę i miąższ rozgnieć widelcem.

Bułki przekrój na pół i podpiecz na rozgrzanej patelni.

Dolną połówkę bułki posmaruj ketchupem, połóż na nim sałatę, kotleta, plastry pomidora, plastry cebuli oraz guacamole.

Na wierzch guacamole ułóż górną część bułki.

Gotowe burgery z kurczakiem podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na burger z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat burgera z kurczakiem

Burger z kurczakiem to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Zdrowy burger stanowi dobre rozwiązanie do przygotowania fast-foodów w wersji domowej. Przepis na burgery z kurczakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania fit burgerów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bułki pszenne, pierś z kurczaka, mleko, mąka pszenna, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, sałata, pomidor, cebula czerwona, awokado, ketchup, sól, pieprz. Kotlety do burgerów możesz przygotować również z mięsa mielonego.

Jak zrobić burgery z kurczakiem? Filet z kurczaka podzielna dwa cienkie kotlety i rozbij je. Mięso z kurczaka dopraw solą oraz pieprzem. Do jednego talerza wybij jajko i roztrzep je z dodatkiem soli. Do drugiego talerza wlej mleko, do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą. Do czwartego talerza wsyp mąkę. Na patelni rozgrzej olej. Filety drobiowe namocz w mleku, następnie obtocz je w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru). Liście sałaty umyj, pomidory umyj i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Awokado obierz, usuń z niego pestkę i miąższ rozgnieć widelcem. Bułki przekrój na pół i podpiecz na rozgrzanej patelni. Dolną połówkę bułki posmaruj ketchupem, połóż na nim sałatę, kotleta, plastry pomidora, plastry cebuli oraz guacamole. Na wierzch guacamole ułóż górną część bułki. Gotowe burgery z kurczakiem podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Awokado jest owocem, które dostarcza do organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Awokado jest także źródłem magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując domowe burgery z kurczakiem stanowią doskonałą propozycję na smaczny obiad dla całej rodziny. Wykorzystanie mięsa z piersi kurczaka sprawia, że danie jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Dodatkowo wykorzystanie świeżych warzyw dostarczy składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Alergeny w burgerze z kurczakiem

Lista alergenów dla burgera z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze burgera z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Burgery z kurczakiem to doskonała propozycja na domowy Fast-Food. Burger świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacyjne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
171.50
771.75
Białko (g)
8.35
37.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
14.08
63.35
Węglowodany przyswajalne (g)
12.51
56.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
7.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
9.02
40.61
Tłuszcze nasycone (g)
1.73
7.80
Tłuszcze nienasycone (g)
7.29
32.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.20
23.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.09
9.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.19
176.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
34.48
155.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.44
19.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
1.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.35
60.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.42
15.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.45
141.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
239.70
1078.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
160.70
723.16
Potas (mg)
223.26
1004.69
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
46.59
209.67
Fosfor (mg)
98.76
444.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.22
91.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
4.97
Cynk (mg)
0.55
2.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgera z kurczakiem 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burgera z kurczakiem

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka pszenna
100 g
2 sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Mleko 3,2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Sałata
25 g
4 iście
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 25 g
Pomidor
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Awokado
70 g
pół małej sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Ketchup
40 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Koszt składników
58.50