Przepis na mięso na burgery krok po kroku
- Mięso mielone wołowe 1000 g
- Cebula 340 g 3 duże sztuki
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
- Woda gazowana 200 ml
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Posiekaj natkę pietruszki.
Zimne mięso umieść w misce, dodaj do niego wodę gazowaną, cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.
Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Podziel mięso na 6 równych porcji i za pomocą rantu cukierniczego formuj kotlety.
Rozgrzej patelnię grillową i smaż partiami kotlety po około 2-3 minuty z każdej strony, zależy to od preferowanego stopnia wysmażenia.
Często zadawane pytania
-
Burgery
-
Burger drwala
-
Wołowina po burgundzku
-
Burger z buraków
-
Sos do burgera
-
Mini hamburgery
-
Vege burger
-
Mięso na hamburgery
-
Burger domowy
-
Sos hamburgerowy
-
Burgery z kurczaka
-
Burger wegetariański
-
Burger z kurczakiem
-
Burger wegański
-
Burgery z ciecierzycy
-
Halloumi burger
-
Burger wieprzowy
-
Burger z indyka
-
Burgery

(liczba kalorii)
Mięso na burgery - cechy przepisu
Więcej o mięsie na burgery
Mięso na burgery to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Domowe burgery są dobre do podania podczas spotkań z rodziną jako własnoręcznie przygotowany fast food. Pyszne burgery zrobione w domu są zdrowe i pozostawiają daleko w tyle kanapki z popularnych sieci typu fast food. Kiedy raz spróbujesz przygotować burgery w domu, już nigdy więcej nie skusisz się na jedzenie na mieście. Przepis na mięso na burgery jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące przyprawy i produkty spożywcze: wołowina mielona, cebula, imbir, woda gazowana, kumin, papryka ostra, papryka słodka, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak zrobić mięso na burgery? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Posiekaj natkę pietruszki. Zimne mięso umieść w misce, dodaj do niego wodę gazowaną, cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Podziel mięso na 6 równych porcji i za pomocą rantu cukierniczego formuj kotlety. Rozgrzej patelnię grillową i smaż partiami kotlety po około 2-3 minuty z każdej strony, zależy to od preferowanego stopnia wysmażenia. Patelnia powinna być bardzo gorąca. Nie używaj do smażenia tłuszczu. Kup mięso o dość dużej zawartości tłuszczu, aby burgery były soczyste.
Wołowina to mięso zawierające dużą ilość składników mineralnych i witamin. Mięso wołowe zawiera bardzo duża ilość białka. Żelazo zawarte w mięsie jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzić mogą do anemii, dlatego powinniśmy dbać o jego prawidłową podaż w naszej diecie. Pamiętajmy, aby zawsze kupować mięso dobrej jakości, najlepiej w sprawdzonym sklepie mięsnym, gdzie mamy pewność co do świeżości i jakości kupionego mięsa.
Podsumowując najlepsze mięso na kotlety to wysokiej jakości tłuste mięso mielone wołowe. Dobre burgery domowe są gwarancją pysznego i zdrowego posiłku. Przyprawy, którymi doprawisz swój kotlet, stanowią dowolność, więc możesz je zmieniać.
Wartości odżywcze mięsa na burgery
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w mięsie na burgery
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na mięso na burgery
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na mięso na burgery
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w mięsie na burgery
Lista alergenów dla mięsa na burgery przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso na burgery