Przepis na mięso na burgery krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, kumin, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Posiekaj natkę pietruszki.

Zimne mięso umieść w misce, dodaj do niego wodę gazowaną, cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.

Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Podziel mięso na 6 równych porcji i za pomocą rantu cukierniczego formuj kotlety.

Rozgrzej patelnię grillową i smaż partiami kotlety po około 2-3 minuty z każdej strony, zależy to od preferowanego stopnia wysmażenia.

Mięso na burgery grillowane jest na ruszcie grilla.
Mięso na burgery
Koszt przygotowania dania
30.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
500 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Mięso na burgery - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mięsie na burgery

Mięso na burgery to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Domowe burgery są dobre do podania podczas spotkań z rodziną jako własnoręcznie przygotowany fast food. Pyszne burgery zrobione w domu są zdrowe i pozostawiają daleko w tyle kanapki z popularnych sieci typu fast food. Kiedy raz spróbujesz przygotować burgery w domu, już nigdy więcej nie skusisz się na jedzenie na mieście. Przepis na mięso na burgery jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące przyprawy i produkty spożywcze: wołowina mielona, cebula, imbir, woda gazowana, kumin, papryka ostra, papryka słodka, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić mięso na burgery? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Posiekaj natkę pietruszki. Zimne mięso umieść w misce, dodaj do niego wodę gazowaną, cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Podziel mięso na 6 równych porcji i za pomocą rantu cukierniczego formuj kotlety. Rozgrzej patelnię grillową i smaż partiami kotlety po około 2-3 minuty z każdej strony, zależy to od preferowanego stopnia wysmażenia. Patelnia powinna być bardzo gorąca. Nie używaj do smażenia tłuszczu. Kup mięso o dość dużej zawartości tłuszczu, aby burgery były soczyste.

Wołowina to mięso zawierające dużą ilość składników mineralnych i witamin. Mięso wołowe zawiera bardzo duża ilość białka. Żelazo zawarte w mięsie jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzić mogą do anemii, dlatego powinniśmy dbać o jego prawidłową podaż w naszej diecie. Pamiętajmy, aby zawsze kupować mięso dobrej jakości, najlepiej w sprawdzonym sklepie mięsnym, gdzie mamy pewność co do świeżości i jakości kupionego mięsa.

Podsumowując najlepsze mięso na kotlety to wysokiej jakości tłuste mięso mielone wołowe. Dobre burgery domowe są gwarancją pysznego i zdrowego posiłku. Przyprawy, którymi doprawisz swój kotlet, stanowią dowolność, więc możesz je zmieniać.

Wartości odżywcze mięsa na burgery

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
166.68 kcal
500.03 kcal
Białko
11.40 g
34.21 g

Węglowodany w mięsie na burgery

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
2.14 g
6.43 g
Węglowodany przyswajalne
1.71 g
5.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.43 g
1.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
12.18 g
36.55 g
Tłuszcze nasycone
6.44 g
19.33 g
Tłuszcze nienasycone
5.74 g
17.22 g
Tłuszcze jednonasycone
5.41 g
16.23 g
Tłuszcze wielonasycone
0.33 g
0.99 g
Cholesterol
45.22 mg
135.67 mg

Witaminy w przepisie na mięso na burgery

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
10.59 µg (mcg)
31.78 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.71 mg
Witamina B12
1.37 µg (mcg)
4.11 µg (mcg)
Witamina C
4.14 mg
12.43 mg
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina E
0.11 mg
0.34 mg
Retinol
2.55 µg (mcg)
7.64 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.31 mg
Niacyna
2.80 mg
8.39 mg
Foliany
11.48 µg (mcg)
34.43 µg (mcg)
Beta karoten
96.71 µg (mcg)
290.14 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mięso na burgery

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
44.23 mg
132.69 mg
Potas
216.73 mg
650.18 mg
Wapń
19.72 mg
59.16 mg
Fosfor
109.30 mg
327.90 mg
Magnez
14.20 mg
42.61 mg
Żelazo
1.42 mg
4.26 mg
Cynk
2.75 mg
8.25 mg
Miedź
0.05 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa na burgery 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mięsie na burgery

Lista alergenów dla mięsa na burgery przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso na burgery

Cena przygotowania mięsa na burgery

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
1000 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
27.50
Za 1000 g
Cebula
340 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 340 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Woda gazowana
200 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 200 ml
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na mięso na burgery
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób