Rukola - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w rukoli oraz jakie alergie mogą powodować.
Rukola - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
rukola321
rukola321
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego rukoli

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak rukola indeks glikemiczny wynosi 32, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak rukola indeks glikemiczny wynosi 32, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z rukolą
Pietruszka, Rzodkiewka, Sałata, Szpinak, Jarmuż, Kabaczek

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla rukoli

Rukolarukola
Kategoria produktuWarzywaWarzywa
Alergie*b/db/d
Dieta wegańskaTakTak
Dieta wegetariańskaTakTak
Indeks glikemiczny32
(niski)
32
(niski)

Przepisy z rukolą

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z rukolą

tortilla kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto