Przepis na carpaccio z buraków krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet balsamiczny
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, miseczka

Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości ok.1 godzinę. Następnie ostudź je i obierz.

Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż je na talerzu.

Ser feta pokrój w małą kostkę i rozrzuć na buraki.

Rukolę opłucz i ułóż na środku talerza z burakami.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą olej, ocet balsamiczny i musztardę. Sosem polej carpaccio. Na koniec obficie przypraw pieprzem.

Orzechy włoskie drobno posiekaj i poukładaj na wierzchu potrawy.

Carpaccio z buraków ułożonych na dużym talerzu udekorowanych rukolą i serem.
carpaccio z buraków
Koszt przygotowania dania
11.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
462 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
61

Carpaccio z buraków - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków to przepyszna i bardzo szybka przystawka, którą przygotuje się w kwadrans. Zaskakuje wszystkich pięknymi barwami i cudownym aromatem. Wszystkiego dopełnia cudowny sos na bazie oliwy i octu balsamicznego. Buraki w takiej wersji smakują naprawdę wybornie. Przyciągają wzrok wszystkich gości i udowadniają, że dania na bazie warzyw wcale nie muszą być nudne i niesmaczne.

Carpaccio z buraka z fetą to gwarancja wspaniałego smaku. Za wszystko odpowiada połączenie słodkich buraków, słonego sera i ostrego pieprzu. Ciężko przejść obok tej przystawki obojętnie. To zapewne najlepsza i najszybsza warzywna sałatka, o cudownym smaku i wspaniałym, niebanalnym sposobie podania. Idealnie nadaje się na wykwintne przyjęcia, czy imprezy rodzinne. Wygląda bardzo elegancko i dekoracyjnie.

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą, może też stanowić pyszną propozycję na lekką i fit kolację. Jest bardzo niskokaloryczna, dlatego będą nią zachwycone osoby na diecie redukcyjnej. Ta przystawka pozwala na włączenie do swojego zdrowego menu dania jak z prawdziwej, drogiej restauracji.

Ta wersja przygotowana jest ze słonego sera fety, który idealnie komponuje się ze smakiem słodkawego buraka. Jednak można wykorzystać również inne typy. Carpaccio można też podać z mozzarellą, czy z kozim serem. Każda wersja nada burakom innego smaku i aromatu. Wszystkie są naprawdę pyszne.

Ta przystawka najlepiej smakuje z orzechami włoskimi, które nie dość, że są pyszne, to jeszcze bardzo zdrowe. Są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tych z rodziny Omega 3, które chronią układ nerwowy i krwionośny. Są też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, dlatego warto zadbać o ich podaż w diecie. Dobre tłuszcze zawiera także oliwa z oliwek, która jest głównym składnikiem sosu.

Ten przepis na carpaccio z buraka jest bardzo łatwy, całe danie można przygotować w ekspresowym tempie. Najlepiej korzystać z buraka gotowanego, jednak gdy chce się przyspieszyć cały proces dobrze jest użyć już ugotowanych warzyw, które można dostać w każdym markecie. Całość pięknie dopełnia aromatyczny sos, który podkreśla wszystkie nuty smakowe tego dania.

Wartości odżywcze carpaccia z buraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
231.05 kcal
462.11 kcal
Białko
6.25 g
12.51 g

Węglowodany w carpaccio z buraków

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
7.72 g
15.44 g
Węglowodany przyswajalne
5.37 g
10.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.35 g
4.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
20.44 g
40.88 g
Tłuszcze nasycone
6.48 g
12.95 g
Tłuszcze nienasycone
13.97 g
27.93 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.67 g
15.34 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
6.30 g
12.59 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
22.31 mg
44.61 mg

Witaminy w przepisie na carpaccio z buraków

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
33.79 µg (mcg)
67.57 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.41 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
2.89 mg
5.77 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Witamina E
1.30 mg
2.59 mg
Retinol
31.33 µg (mcg)
62.66 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.50 mg
Niacyna
0.57 mg
1.13 mg
Foliany
77.59 µg (mcg)
155.18 µg (mcg)
Beta karoten
27.68 µg (mcg)
55.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na carpaccio z buraków

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
354.98 mg
709.96 mg
Potas
243.86 mg
487.72 mg
Wapń
146.29 mg
292.58 mg
Fosfor
147.76 mg
295.53 mg
Magnez
36.36 mg
72.72 mg
Żelazo
1.01 mg
2.02 mg
Cynk
1.28 mg
2.55 mg
Miedź
0.23 mg
0.46 mg
Mangan
0.57 mg
1.14 mg
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccia z buraków 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w carpaccio z buraków

Lista alergenów dla carpaccia z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania carpaccia z buraków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
210 g
2 buraki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Ser Feta
100 g
około połowa 1 opakowania
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Rukola
4 g
2 garści
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 4 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Orzechy włoskie
45 g
1 garść
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 45 g
Koszt składników
52.00
Jak oceniasz przepis na carpaccio z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób