Carpaccio z buraków

Opublikowano: 15.04.2021 r., 18:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Carpaccio z buraków ułożonych na dużym talerzu udekorowanych rukolą i serem.
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków to świetny pomysł na genialną przystawkę. Ta wersja jest dużo zdrowsza i mniej kaloryczna, niż mięsny wariant. Buraki smakują w nim świetnie.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 60 min
462 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Burak 2 buraki (210 g)
  • Ser Feta około połowa 1 opakowania (100 g)
  • Rukola 2 garści (4 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Musztarda 1 łyżeczka (10 g)
  • Orzechy włoskie 1 garść (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet balsamiczny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, miseczka

Przepis na carpaccio z buraków krok po kroku

Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości ok.1 godzinę. Następnie ostudź je i obierz.

Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż je na talerzu.

Ser feta pokrój w małą kostkę i rozrzuć na buraki.

Rukolę opłucz i ułóż na środku talerza z burakami.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą olej, ocet balsamiczny i musztardę. Sosem polej carpaccio. Na koniec obficie przypraw pieprzem.

Orzechy włoskie drobno posiekaj i poukładaj na wierzchu potrawy.

Jak oceniasz przepis na carpaccio z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat carpaccia z buraków

Carpaccio z buraków to przepyszna i bardzo szybka przystawka, którą przygotuje się w kwadrans. Zaskakuje wszystkich pięknymi barwami i cudownym aromatem. Wszystkiego dopełnia cudowny sos na bazie oliwy i octu balsamicznego. Buraki w takiej wersji smakują naprawdę wybornie. Przyciągają wzrok wszystkich gości i udowadniają, że dania na bazie warzyw wcale nie muszą być nudne i niesmaczne.

Carpaccio z buraka z fetą to gwarancja wspaniałego smaku. Za wszystko odpowiada połączenie słodkich buraków, słonego sera i ostrego pieprzu. Ciężko przejść obok tej przystawki obojętnie. To zapewne najlepsza i najszybsza warzywna sałatka, o cudownym smaku i wspaniałym, niebanalnym sposobie podania. Idealnie nadaje się na wykwintne przyjęcia, czy imprezy rodzinne. Wygląda bardzo elegancko i dekoracyjnie.

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą, może też stanowić pyszną propozycję na lekką i fit kolację. Jest bardzo niskokaloryczna, dlatego będą nią zachwycone osoby na diecie redukcyjnej. Ta przystawka pozwala na włączenie do swojego zdrowego menu dania jak z prawdziwej, drogiej restauracji.

Ta wersja przygotowana jest ze słonego sera fety, który idealnie komponuje się ze smakiem słodkawego buraka. Jednak można wykorzystać również inne typy. Carpaccio można też podać z mozzarellą, czy z kozim serem. Każda wersja nada burakom innego smaku i aromatu. Wszystkie są naprawdę pyszne.

Ta przystawka najlepiej smakuje z orzechami włoskimi, które nie dość, że są pyszne, to jeszcze bardzo zdrowe. Są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tych z rodziny Omega 3, które chronią układ nerwowy i krwionośny. Są też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, dlatego warto zadbać o ich podaż w diecie. Dobre tłuszcze zawiera także oliwa z oliwek, która jest głównym składnikiem sosu.

Ten przepis na carpaccio z buraka jest bardzo łatwy, całe danie można przygotować w ekspresowym tempie. Najlepiej korzystać z buraka gotowanego, jednak gdy chce się przyspieszyć cały proces dobrze jest użyć już ugotowanych warzyw, które można dostać w każdym markecie. Całość pięknie dopełnia aromatyczny sos, który podkreśla wszystkie nuty smakowe tego dania.

Alergeny w carpaccio z buraków

Lista alergenów dla carpaccia z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze carpaccia z buraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
231.05
462.11
Białko (g)
6.25
12.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.72
15.44
Węglowodany przyswajalne (g)
5.37
10.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.35
4.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
20.44
40.88
Tłuszcze nasycone (g)
6.48
12.95
Tłuszcze nienasycone (g)
13.97
27.93
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.67
15.34
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.30
12.59
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.31
44.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
33.79
67.57
Witamina B6 (mg)
0.21
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.89
5.77
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.09
Witamina E (mg)
1.30
2.59
Retinol (µg (mcg))
31.33
62.66
Tiamina (mg)
0.10
0.19
Ryboflawina (mg)
0.25
0.50
Niacyna (mg)
0.57
1.13
Foliany (µg (mcg))
77.59
155.18
Beta karoten (µg (mcg))
27.68
55.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
354.98
709.96
Potas (mg)
243.86
487.72
Wapń (mg)
146.29
292.58
Fosfor (mg)
147.76
295.53
Magnez (mg)
36.36
72.72
Żelazo (mg)
1.01
2.02
Cynk (mg)
1.28
2.55
Miedź (mg)
0.23
0.46
Mangan (mg)
0.57
1.14
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccia z buraków 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carpaccia z buraków

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
210 g
2 buraki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Ser Feta
100 g
około połowa 1 opakowania
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Rukola
4 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 4 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Orzechy włoskie
45 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 45 g
Koszt składników
52.00