Przepis na sałatkę z rukolą i gruszką krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
rózga, miska, miseczka

Rukolę przełóż do miski.

Na patelni delikatnie podpraż orzechy włoskie. Praż do momentu aż zaczną uwalniać swój aromat i posyp nimi rukolę.

Gruszkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.

W miseczce połącz oliwę z oliwek z octem balsamicznym, sokiem z cytryny, miodem oraz szczyptą soli i pieprzu.

Sałatkę polewaj sosem przed podaniem.

Sałatka z rukolą i gruszką podana w niebieskiej miseczce, na ciemnym  blacie, obok połówki orzechów, gruszki i słoiczek z olejem
Sałatka z rukolą i gruszką
Koszt przygotowania dania
13.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
421 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
35

Sałatka z rukolą i gruszką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z rukolą i gruszką

Sałatka z rukolą i gruszką to klasyczne i ponadczasowe połączenie rukoli, gruszki, orzechów włoskich oraz sosu na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Sałatkę możesz podać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako imprezową przystawkę. Sprawdzi się również jako lunch lub kolacja.

Przepis na sałatkę z rukolą i gruszką jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Dzięki temu sałatkę możesz przygotować na wizytę niezapowiedzianych gości, jako szybką przekąskę na spontaniczne spotkanie lub szybką kolację po ciężkim dniu. Sos do sałatki jest równie szybki i łatwy jak sałatka. Składa się z paru składników a nadaje smak i łączy w jedną całość wszystkie składniki.

Sałatka z rukolą, orzechami i gruszką jest zdrową propozycją zawierającą sporo wartości odżywczych. Spożywając 100 gramów rukoli, która jest podstawą dania, dostarczysz 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, pokrywa 50% zapotrzebowania na witaminę A oraz po 25% na witaminę C oraz foliany. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Jest produktem niskokalorycznym ale przy tym bogatym w błonnik, dzięki temu polecana jest w trakcie procesu odchudzania. Wysoka zawartość witaminy K wspiera układ kostny a w połączeniu z witaminą C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i detoksykujące, wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i skóry. Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Gruszka jest niskokaloryczna, jedna, średniej wielkości dostarcza około 60 kcal. Jest bogata w potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź, a także bor i jod. Spożywając gruszkę dostarczysz takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, PP i C. Niedojrzała gruszka jest źródłem pektyn, są to składniki błonnika, które mają właściwości żelujące. Z tego powodu pektyny dodawane są do produktów spożywczych, na przykład do dżemu. Wykazują właściwości antynowotworowe, przeciwdziałają rozwojowi insulinooporności, pomagają obniżyć stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, usuwają metale ciężkie z organizmu, są pomocne w leczeniu otyłości, zapobiegają zaparciom oraz odżywiają florę bakteryjną.

Sałatka z rukolą i gruszką jest nie tylko smacznym i wyjątkowym daniem, ale również pełnym wartości odżywczych. Sałatka z rukolą, serem pleśniowym i gruszką to kolejna wyjątkowa propozycja na sałatkę z gruszką, na którą przepis znajdziesz na stronie.

Wartości odżywcze sałatki z rukolą i gruszką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
241.03 kcal
421.81 kcal
Białko
3.46 g
6.05 g

Węglowodany w sałatce z rukolą i gruszką

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
12.31 g
21.55 g
Węglowodany przyswajalne
9.54 g
16.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.77 g
4.85 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
21.42 g
37.49 g
Tłuszcze nasycone
3.30 g
5.77 g
Tłuszcze nienasycone
18.12 g
31.72 g
Tłuszcze jednonasycone
8.96 g
15.67 g
Tłuszcze wielonasycone
9.17 g
16.04 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z rukolą i gruszką

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
34.07 µg (mcg)
59.62 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C
6.75 mg
11.81 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E
1.70 mg
2.97 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna
0.34 mg
0.60 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany
46.95 µg (mcg)
82.17 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten
408.50 µg (mcg)
714.87 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z rukolą i gruszką

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
9.07 mg
15.87 mg
Potas
228.08 mg
399.15 mg
Wapń
65.92 mg
115.36 mg
Fosfor
78.28 mg
136.99 mg
Magnez
42.98 mg
75.21 mg
Żelazo
1.06 mg
1.85 mg
Cynk
0.70 mg
1.23 mg
Miedź
0.32 mg
0.57 mg
Mangan
0.69 mg
1.20 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z rukolą i gruszką 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z rukolą i gruszką

Lista alergenów dla sałatki z rukolą i gruszką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania sałatki z rukolą i gruszką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
100 g
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 100 g
Gruszka
135 g
1.20
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 135 g
Orzechy włoskie
60 g
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Oliwa z oliwek
36 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Ocet balsamiczny
6 ml
1 łyżeczka
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 6 ml
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Miód
12 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 12 g
Koszt składników
64.20
Jak oceniasz przepis na sałatkę z rukolą i gruszką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób