Sałatka z arbuzem

Opublikowano: 29.04.2021 r., 16:39 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biały talerz z sałatką z arbuzem stojący na drewnianym stole. Obok leży czerwono-biała ściereczka oraz talerz z kawałkami arbuza
Sałatka z arbuzem
Sałatka z arbuzem to letnia sałatka na słodko ze słonymi dodatkami, która idealnie sprawdzi się na grilla. Najlepiej wygląda podana w arbuzie, z którego wyjęto miąższ.
Przygotowanie 15 min
81 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Arbuz (250 g)
  • Pomidory koktajlowe 2 garści (200 g)
  • Ogórek 1/4 sztuki (45 g)
  • Rukola (75 g)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Cebula czerwona (40 g)
  • Ser Feta (35 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
mięta świeża
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę z arbuzem krok po kroku

Arbuza pokrój w trójkąty lub w kostkę, ogórka i cebulę w półplasterki, oliwki w plasterki a pomidorki przekrój na pół.

Fetę pokrój w kostkę lub pokrusz.

Posiekaj kilka listków mięty.

Wymieszaj rukolę z pozostałymi składnikami

Jak oceniasz przepis na sałatkę z arbuzem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z arbuzem

Sałatka z arbuzem zaskoczy Twoich gości połączeniem smaków i wyglądem. Przygotowywana jest na słodko ze słonymi dodatkami. Po wydrążeniu owocu możesz podać ją w arbuzie. Świetnie sprawdzi się ona na grilla i w upalny dzień, ze względu na dużą ilość wody, jaką zawiera arbuz.

Ta letnia sałatka będzie przygotowana z serem feta, czarnymi oliwkami, ogórkiem, z rukolą, cebulą i dodatkiem mięty. Cebula i oliwki są opcjonalnymi dodatkami, których nie musisz dodawać, jeżeli ich nie lubisz.

Dla wielu osób przepis na sałatkę z arbuzem i fetą może wydawać się dziwny, ponieważ na co dzień rzadko łączymy ze sobą smak słodki ze słonym, ale zaufaj mi, że warto jej spróbować.

Arbuz jest idealnym owocem na lato, ponieważ aż w 90% składa się z wody, pomagając w nawodnieniu organizmu w trakcie upału. To też wpływa na jego kaloryczność, która wynosi jedynie 36 kcal na 100 g. Dodatkowo zawiera on antyoksydanty, które pomagają chronić organizm przed rozwojem wielu chorób. Najwięcej znajdziesz ich w dojrzałym owocu, czyli takim o intensywnie czerwonym miąższu. Zawiera on 7,2 mg likopenu w 100 g, czyli więcej niż pomidor, i charakteryzuje się dobrą biodostępnością z surowego owocu.

Kupując arbuza, możesz zwrócić uwagę na jego kształt, wielkość, kolor, masę, strukturę oraz dźwięk. Owoc powinien mieć symetryczny kształt, bez pęknięć, deformacji i innych śladów uszkodzeń. Małe arbuzy mogą być niedojrzałe, a duże owoce o nieproporcjonalnie małej masie mogą mieć duże puste przestrzenie. Kolor skóry powinien być równomierny, jasnozielony z ciemniejszymi paskami. Jasna plama jest miejscem przylegania arbuza do ziemi i w dojrzałym owocu powinna mieć barwę lekko żółtą. Skórka powinna być jędrna i gładka. Jeżeli zapukasz w dojrzały owoc, odgłos powinien przypominać bębenek.

Rozkrojonego arbuza najlepiej zjeść jak najszybciej, a jeżeli kupiłaś większą ilość, to przechowuj go w lodówce maksymalnie 7-10 dni.

Wiele osób boi się kupować arbuza ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 72, lecz często nie są oni świadomi, że jego ładunek glikemiczny jest niski. Jeżeli dobrze zbilansujesz posiłek z arbuzem, to śmiało możesz go jeść.

Alergeny w sałatce z arbuzem

Lista alergenów dla sałatki z arbuzem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z arbuzem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z arbuzem może być spożywana przez zdrowe osoby, jak i osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, laktowegetarian i osoby stosujące dietę bezglutenową (ser feta nie powinien zawierać glutenu, ale dla pewności sprawdź to na opakowaniu).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
40.90
81.79
Białko (g)
1.63
3.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.47
10.93
Węglowodany przyswajalne (g)
4.60
9.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
1.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.79
3.59
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
2.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.75
1.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.61
1.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.28
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwki czarne, ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.61
9.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
43.61
87.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.20
18.39
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.48
12.96
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.34
0.67
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.46
36.92
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
416.17
832.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
96.76
193.53
Potas (mg)
166.07
332.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
54.70
109.41
Fosfor (mg)
36.17
72.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.21
28.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
1.33
Cynk (mg)
0.31
0.62
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z arbuzem 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z arbuzem

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arbuz
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Pomidory koktajlowe
200 g
2 garści
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ogórek
45 g
1/4 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Rukola
75 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
4.69
Za 75 g
Oliwki czarne
30 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Cebula czerwona
40 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Ser Feta
35 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 35 g
Koszt składników
36.00