Przepis na sałatkę z arbuzem krok po kroku

Składniki
  • Arbuz 250 g
  • pomidory koktajlowe 200 g 2 garści
  • Ogórek 45 g 1/4 sztuki
  • Rukola 75 g
  • Oliwki czarne 30 mg
  • Cebula czerwona 40 g
  • Ser Feta 35 g
Przyprawy
mięta świeża
To będzie niezbędne
duża miska

Arbuza pokrój w trójkąty lub w kostkę, ogórka i cebulę w półplasterki, oliwki w plasterki a pomidorki przekrój na pół.

Fetę pokrój w kostkę lub pokrusz.

Posiekaj kilka listków mięty.

Wymieszaj rukolę z pozostałymi składnikami

Biały talerz z sałatką z arbuzem stojący na drewnianym stole. Obok leży czerwono-biała ściereczka oraz talerz z kawałkami arbuza
Sałatka z arbuzem
Koszt przygotowania dania
13.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
81 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Sałatka z arbuzem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z arbuzem

Sałatka z arbuzem zaskoczy Twoich gości połączeniem smaków i wyglądem. Przygotowywana jest na słodko ze słonymi dodatkami. Po wydrążeniu owocu możesz podać ją w arbuzie. Świetnie sprawdzi się ona na grilla i w upalny dzień, ze względu na dużą ilość wody, jaką zawiera arbuz.

Ta letnia sałatka będzie przygotowana z serem feta, czarnymi oliwkami, ogórkiem, z rukolą, cebulą i dodatkiem mięty. Cebula i oliwki są opcjonalnymi dodatkami, których nie musisz dodawać, jeżeli ich nie lubisz.

Dla wielu osób przepis na sałatkę z arbuzem i fetą może wydawać się dziwny, ponieważ na co dzień rzadko łączymy ze sobą smak słodki ze słonym, ale zaufaj mi, że warto jej spróbować.

Arbuz jest idealnym owocem na lato, ponieważ aż w 90% składa się z wody, pomagając w nawodnieniu organizmu w trakcie upału. To też wpływa na jego kaloryczność, która wynosi jedynie 36 kcal na 100 g. Dodatkowo zawiera on antyoksydanty, które pomagają chronić organizm przed rozwojem wielu chorób. Najwięcej znajdziesz ich w dojrzałym owocu, czyli takim o intensywnie czerwonym miąższu. Zawiera on 7,2 mg likopenu w 100 g, czyli więcej niż pomidor, i charakteryzuje się dobrą biodostępnością z surowego owocu.

Kupując arbuza, możesz zwrócić uwagę na jego kształt, wielkość, kolor, masę, strukturę oraz dźwięk. Owoc powinien mieć symetryczny kształt, bez pęknięć, deformacji i innych śladów uszkodzeń. Małe arbuzy mogą być niedojrzałe, a duże owoce o nieproporcjonalnie małej masie mogą mieć duże puste przestrzenie. Kolor skóry powinien być równomierny, jasnozielony z ciemniejszymi paskami. Jasna plama jest miejscem przylegania arbuza do ziemi i w dojrzałym owocu powinna mieć barwę lekko żółtą. Skórka powinna być jędrna i gładka. Jeżeli zapukasz w dojrzały owoc, odgłos powinien przypominać bębenek.

Rozkrojonego arbuza najlepiej zjeść jak najszybciej, a jeżeli kupiłaś większą ilość, to przechowuj go w lodówce maksymalnie 7-10 dni.

Wiele osób boi się kupować arbuza ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 72, lecz często nie są oni świadomi, że jego ładunek glikemiczny jest niski. Jeżeli dobrze zbilansujesz posiłek z arbuzem, to śmiało możesz go jeść.

Wartości odżywcze sałatki z arbuzem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
40.90 kcal
81.79 kcal
Białko
1.63 g
3.26 g

Węglowodany w sałatce z arbuzem

Na 100g
Na porcję (200g)
Węglowodany
5.47 g
10.93 g
Węglowodany przyswajalne
4.60 g
9.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.87 g
1.74 g
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
1.79 g
3.59 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.05 g
2.09 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.75 g
1.50 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.61 g
1.22 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.14 g
0.28 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z arbuzem

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina A
43.61 µg (mcg)
87.21 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
9.20 mg
18.39 mg
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: oliwki czarne, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: oliwki czarne, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.34 mg
0.67 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
18.46 µg (mcg)
36.92 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwki czarne, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
416.17 µg (mcg)
832.34 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z arbuzem

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
96.76 mg
193.53 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
166.07 mg
332.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
54.70 mg
109.41 mg
Fosfor
36.17 mg
72.34 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
14.21 mg
28.43 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.66 mg
1.33 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.31 mg
0.62 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z arbuzem 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z arbuzem

Lista alergenów dla sałatki z arbuzem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. mięta świeża.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania sałatki z arbuzem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arbuz
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
pomidory koktajlowe
200 g
2 garści
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ogórek
45 g
1/4 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Rukola
75 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
4.69
Za 75 g
Oliwki czarne
30 mg
5.00
Za 250,0 mg
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 mg
Cebula czerwona
40 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Ser Feta
35 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 35 g
Liczba porcji:
Razem
36.00
Łączny koszt
13.29
Jak oceniasz przepis na sałatkę z arbuzem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób