Pieczona pierś z kurczaka z warzywną kaszą gryczaną oraz surówką z czerwonej cykorii
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Kasza gryczana (100 g)
- Papryka czerwona (100 g)
- Cykoria czerwona (250 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Rukola (50 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Pieczarki (100 g)
Przepis na pieczona pierś z kurczaka z warzywną kaszą gryczaną oraz surówką z czerwonej cykorii krok po kroku
Pierś z kurczaka przekrój na pół. 10 g oleju rzepakowego połącz z solą, pieprzem, kurkumą i chilli. W powstałej mieszance umieść kurczaka. Jeżeli chcesz możesz go zamarynować na minimum kilka godzin wcześniej.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
Pierś wyłóż na blachę i wstaw do pieczenia. Piecz około 30 minut.
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.
Na reszcie oleju rzepakowego usmaż umytą i pokrojoną drobno paprykę oraz pieczarki. Dodaj sól i podsmaż około 5 minut by warzywa zmiękły. Dodaj do usmażonych warzyw ugotowaną kaszę i wymieszaj.
Cykorię umyj i osusz. Pokrój cykorię w paski. Cebulę obierz i umyj. Pokrój w niewielką kostkę. Do cykorii i cebuli dodaj rukolę. Oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem, łyżką sosu sojowego oraz soku z cytryny. Dodaj sól, pieprz, lubczyk. Dressing dodaj do surówki. Dobrze wymieszaj.
Pierś z kurczaka podawaj z warzywną kaszą gryczaną oraz surówką. Posyp całość świeżo posiekaną natką pietruszki.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat pieczonej piersi z kurczaka z warzywną kaszą gryczaną oraz surówką z czerwonej cykorii
Zdrowy obiad wcale nie musi być nudny. Pierś z kurczaka, kasza gryczana w odmienionej wersji i pyszna surówka bogata w związki sirtuinowe. Pyszny, zdrowy i łatwy posiłek.
Ten obiad jest prosty i szybki do wykonania. Odpowiednie źródło białka, korzystnych tłuszczy oraz węglowodanów złożonych. Posiłek nie zawiera glutenu, nabiału i ma niski indeks glikemiczny. Pyszny obiad pełny odpowiednich wartości złożony z pieczonej piersi kurczaka i kaszy gryczanej z soczystymi warzywami. Surówka z czerwonej cykorii to moc zbawiennych dla organizmu witamin i substancji mineralnych. Pierś z kurczaka możesz zrobić przygotowując ją na parze. Dobrym sposobem na przygotowanie piersi z kurczaka jest też, oprócz pieczenia, grillowanie. Duszenie jest jak najbardziej zalecane. Mięso jest soczyste i lekkostrawne. Wybierz sam najlepszy dla Ciebie sposób obróbki termicznej. Pierś z kurczaka możesz zamarynować wcześniej w marynacie. Nie jest to jednak warunek konieczny. Śmiało można od razu piec. Marynowanie może wpłynąć na to, że mięso byłoby bardziej miękkie.
Kasza gryczana jest dobrym źródłem błonnika, który wspiera pracę układu trawiennego. Ponadto zapewnia uczucie długiej sytości po zjedzeniu. W tym przepisie kasza gryczana jest zrobiona z dodatkiem papryki oraz pieczarek. Dzięki temu wartość energetyczna pozostaje niewiele wyższa niż sama kasza. Poza tym jest większa objętościowo z warzywami. Po zjedzeniu takiej kaszy gryczanej dostarczasz stosunkowo niską kaloryczność przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniego poziomu sytości.
Surówka z cykorii to bogactwo związków wpływających na hamowanie procesów starzenia. Oliwę z oliwek najlepiej używać na zimno. W tym celu surówkę przygotuj z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Olej rzepakowy nadaje się świetnie do obróbki termicznej.
Dodając sok z cytryny do potrawy wpływasz na lepsze przyswajanie żelaza między innymi z cykorii czerwonej czy kaszy gryczanej. Dodatkowo wzbogaca smak.
Przyprawy takie jak lubczyk, chilli i natka pietruszki to są znakomite źródła związków sirtuinowych. Natkę pietruszki najlepiej posypać już na samym końcu, by jak najkrócej miała kontakt z ciepłem dania. Gdy potrzebujesz do surówki możesz dodać erytrytol do smaku.
Alergeny w pieczonej piersi z kurczaka z warzywną kaszą gryczaną oraz surówką z czerwonej cykorii
Lista alergenów dla pieczonej piersi z kurczaka z warzywną kaszą gryczaną oraz surówką z czerwonej cykorii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze pieczonej piersi z kurczaka z warzywną kaszą gryczaną oraz surówką z czerwonej cykorii
Ta propozycja obiadowa to odpowiednie zestawienie produktów na pełnowartościowy obiad. Posiłek zawiera zarówno korzystne dla zdrowia źródła jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jak i cenne węglowodany złożone i białko. Z tego przepisu mogą korzystać wszyscy.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.