Sałatka z pieczoną dynią

Opublikowano: 24.04.2021 r., 21:46 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z dynią w talerzu
Sałatka z pieczoną dynią
Najlepsza sałatka z pieczoną dynią, rukolą, fetą i nasionami słonecznika. Wypróbuj przepis i delektuj się niezapomnianym smakiem połączenia słodkiego, słonego, ostrego i gorzkiego.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
556 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Dynia (100 g)
  • Ser Feta - 4 plasterki (60 g)
  • Rukola - Garść (30 g)
  • Nasiona słonecznika - 1 łyżka (10 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
  • Olej lniany - 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na sałatkę z pieczoną dynią krok po kroku

Dynię przekrój na pół, usuń pestki i obierz ze skórki.

Pokrój dynię w równą kostkę, przełóż ma blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Dynię polej olejem rzepakowym, posyp szczyptą soli, pieprzu i imbiru.

Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Dynię pozostaw do wystudzenia.

Do miski lub na talerz przełóż rukolę.

Fetę pokrój w kostkę i przełóż do rukoli.

Na sałatkę połóż upieczoną dynię.

Olej lniany wymieszaj ze szczyptą pieprzu oraz soli i polej sałatkę.

Sałatkę posyp nasionami słonecznika.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pieczoną dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią to jedno z najlepszych dań w sezonie jesiennym. Mało kto wyobraża sobie ten okres bez zupy krem z dyni, sernika dyniowego czy kawy dyniowej. Jednak do tej listy każdy fan dyni powinien dołączyć tą sałatkę. Słodkość i kremowość dyni została połączona

z ostrością rukoli, chrupkością nasion słonecznika i lekko słonym oraz kremowym smakiem sera feta. Pieczona dynia z fetą to połączenie sprawdzone i wyjątkowe w smaku. Sałatka wręcz idealna, łącząca wiele smaków, tekstur i konsystencji.

Dzięki różnorodności składników, sałatka jest nie tylko fajnie smakuje ale dostarcza wiele składników odżywczych. Spożywając 100 gramów rukoli, która jest podstawą dania, dostarczysz 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, pokrywa 50% zapotrzebowania na witaminę A oraz po 25% na witaminę C oraz foliany. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Jest produktem niskokalorycznym ale przy tym bogatym w błonnik, dzięki temu polecana jest w trakcie procesu odchudzania. Wysoka zawartość witaminy K wspiera układ kostny a w połączeniu z witaminą C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i detoksykujące, wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i skóry. Dynia jest ogromnym źródłem beta-karotenu, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, nawet po obróbce termicznej, a także cynku pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Wysoka zawartość witaminy A oraz duża witaminy E wpływa na poprawę wyglądu skóry. Dzięki sporej zawartości błonnika i niskiej kaloryczności, dynia wspomaga proces redukcji masy ciała. Dynia zawiera związek o nazwie kukurbityna, który ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Najwięcej zawierają go pestki, jednak pamiętaj aby wybierać te surowe, w prażonych ilość jest znikoma. Dynia pomimo, że ma wysoki indeks glikemiczny, posiada niski ładunek glikemiczny dlatego może być spożywana w rozsądnych ilościach przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dodatek tłuszczu, w postaci oleju lnianego i pestek słonecznika oraz sera fety, który zawiera białko obniża wyrzut insuliny po spożyciu dyni. Jak już wspomniałam ser feta jest doskonałym źródłem białka ale również wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek.

Przepis na sałatkę z dynią jest bardzo łatwy. Wszystko można przygotować w czasie pieczenia się dyni i podać z jeszcze lekko ciepłą. Sałatka z pieczoną dynią hokkaido to świetna propozycja jako przystawka, lekka sałatka w trakcie spotkana z rodziną i przyjaciółmi. Sprawdzi się również jako posiłek do pracy czy lekka kolacja.

Alergeny w sałatce z pieczoną dynią

Lista alergenów dla sałatki z pieczoną dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z pieczoną dynią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
241.97
556.54
Białko (g)
5.25
12.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
5.05
11.62
Węglowodany przyswajalne (g)
4.27
9.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
23.03
52.96
Tłuszcze nasycone (g)
6.38
14.67
Tłuszcze nienasycone (g)
16.65
38.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.20
16.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
9.45
21.73
Cholesterol (mg)
22.63
52.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
227.54
523.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.78
13.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.11
Witamina E (mg)
0.20
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.78
73.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.90
2.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.86
84.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1496.61
3442.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
294.07
676.36
Potas (mg)
234.07
538.36
Wapń (mg)
157.98
363.36
Fosfor (mg)
139.00
319.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.66
68.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
2.10
Cynk (mg)
1.15
2.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pieczoną dynią 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pieczoną dynią

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
100 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ser Feta
60 g
4 plasterki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 60 g
Rukola
30 g
Garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 30 g
Nasiona słonecznika
10 g
1 łyżka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Olej lniany
24 ml
2 łyżki
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Koszt składników
47.00