Przepis na sałatkę z pieczoną dynią krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Dynię przekrój na pół, usuń pestki i obierz ze skórki.

Pokrój dynię w równą kostkę, przełóż ma blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Dynię polej olejem rzepakowym, posyp szczyptą soli, pieprzu i imbiru.

Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Dynię pozostaw do wystudzenia.

Do miski lub na talerz przełóż rukolę.

Fetę pokrój w kostkę i przełóż do rukoli.

Na sałatkę połóż upieczoną dynię.

Olej lniany wymieszaj ze szczyptą pieprzu oraz soli i polej sałatkę.

Sałatkę posyp nasionami słonecznika.

Sałatka z pieczoną dynią podana w białym głęboki talerzu z zielonymi paseczkami, obok zielona ściereczka, szklanka z wodą, widelec, słoik z sosem, młynki do przypraw, całość na drewnianym stole.
Sałatka z pieczoną dynią
Koszt przygotowania dania
7.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
556 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Sałatka z pieczoną dynią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią to jedno z najlepszych dań w sezonie jesiennym. Mało kto wyobraża sobie ten okres bez zupy krem z dyni, sernika dyniowego czy kawy dyniowej. Jednak do tej listy każdy fan dyni powinien dołączyć tą sałatkę. Słodkość i kremowość dyni została połączona

z ostrością rukoli, chrupkością nasion słonecznika i lekko słonym oraz kremowym smakiem sera feta. Pieczona dynia z fetą to połączenie sprawdzone i wyjątkowe w smaku. Sałatka wręcz idealna, łącząca wiele smaków, tekstur i konsystencji.

Dzięki różnorodności składników, sałatka jest nie tylko fajnie smakuje ale dostarcza wiele składników odżywczych. Spożywając 100 gramów rukoli, która jest podstawą dania, dostarczysz 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, pokrywa 50% zapotrzebowania na witaminę A oraz po 25% na witaminę C oraz foliany. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Jest produktem niskokalorycznym ale przy tym bogatym w błonnik, dzięki temu polecana jest w trakcie procesu odchudzania. Wysoka zawartość witaminy K wspiera układ kostny a w połączeniu z witaminą C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i detoksykujące, wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i skóry. Dynia jest ogromnym źródłem beta-karotenu, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, nawet po obróbce termicznej, a także cynku pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Wysoka zawartość witaminy A oraz duża witaminy E wpływa na poprawę wyglądu skóry. Dzięki sporej zawartości błonnika i niskiej kaloryczności, dynia wspomaga proces redukcji masy ciała. Dynia zawiera związek o nazwie kukurbityna, który ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Najwięcej zawierają go pestki, jednak pamiętaj aby wybierać te surowe, w prażonych ilość jest znikoma. Dynia pomimo, że ma wysoki indeks glikemiczny, posiada niski ładunek glikemiczny dlatego może być spożywana w rozsądnych ilościach przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dodatek tłuszczu, w postaci oleju lnianego i pestek słonecznika oraz sera fety, który zawiera białko obniża wyrzut insuliny po spożyciu dyni. Jak już wspomniałam ser feta jest doskonałym źródłem białka ale również wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek.

Przepis na sałatkę z dynią jest bardzo łatwy. Wszystko można przygotować w czasie pieczenia się dyni i podać z jeszcze lekko ciepłą. Sałatka z pieczoną dynią hokkaido to świetna propozycja jako przystawka, lekka sałatka w trakcie spotkana z rodziną i przyjaciółmi. Sprawdzi się również jako posiłek do pracy czy lekka kolacja.

Wartości odżywcze sałatki z pieczoną dynią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
241.97 kcal
556.54 kcal
Białko
5.25 g
12.09 g

Węglowodany w sałatce z pieczoną dynią

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
5.05 g
11.62 g
Węglowodany przyswajalne
4.27 g
9.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.78 g
1.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
23.03 g
52.96 g
Tłuszcze nasycone
6.38 g
14.67 g
Tłuszcze nienasycone
16.65 g
38.29 g
Tłuszcze jednonasycone
7.20 g
16.56 g
Tłuszcze wielonasycone
9.45 g
21.73 g
Cholesterol
22.63 mg
52.04 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z pieczoną dynią

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
227.54 µg (mcg)
523.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.78 mg
13.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Witamina E
0.20 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
31.78 µg (mcg)
73.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.90 mg
2.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
36.86 µg (mcg)
84.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1496.61 µg (mcg)
3442.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z pieczoną dynią

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
294.07 mg
676.36 mg
Potas
234.07 mg
538.36 mg
Wapń
157.98 mg
363.36 mg
Fosfor
139.00 mg
319.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
29.66 mg
68.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
2.10 mg
Cynk
1.15 mg
2.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pieczoną dynią 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z pieczoną dynią

Lista alergenów dla sałatki z pieczoną dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania sałatki z pieczoną dynią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
100 g
10.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ser Feta
60 g
4 plasterki
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 60 g
Rukola
30 g
Garść
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 30 g
Nasiona słonecznika
10 g
1 łyżka
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Olej lniany
24 ml
2 łyżki
10.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z pieczoną dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób