Sałatka z pieczonym burakiem

Opublikowano: 16.04.2021 r., 9:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z pieczonym burakiem podana z jajkiem na eleganckim talerzu.
Sałatka z pieczonym burakiem
Sałatka z pieczonym burakiem to idealna propozycja na lekką kolację. Jest niesamowicie pyszna, sycąca i prezentuje się przepięknie. Będzie idealna na diecie redukcyjnej.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
350 kcal
Kcal w porcji
295 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Burak 2 szt (210 g)
  • Rukola 4 garści (80 g)
  • Gruszka 1 sztuka (130 g)
  • Ser Feta 4 plastry (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia

Przepis na sałatkę z pieczonym burakiem krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 200 stopni i wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę połóż 2 umyte buraki i piecz przez 60 minut, po tym czasie sprawdź, czy są już miękkie. Jeżeli buraki są gotowe, wyciągnij je, ostudź i obierz. Pokrój w drobną kostkę.

Rukolę umyj i ułóż na dnie naczynia.

Gruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę, umieść ją w misce na rukoli. Na gruszkę połóż pokrojone buraki.

Ser feta porwij drobno i porozrzucaj na buraki.

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz. Pokrój na cząstki i umieść na sałatce.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, chili i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotowym sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pieczonym burakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pieczonym burakiem

Sałatka z pieczonym burakiem to przepyszna i bardzo zdrowa, a przy tym naprawdę sycąca potrawa. Świetnie sprawdzi się jako przepyszna i szybka kolacja, szczególnie dla zabieganych osób. Pięknie i bardzo dekoracyjnie się prezentuje. Jest tak dobra, że znika z talerza w mgnieniu oka.

Sałatka z burakiem i kozim serem jest pysznym i bardzo zdrowym pomysłem na posiłek. Robi się ją w ekspresowym tempie. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza głównie połączeniu buraków z pysznym kozim serem. Najlepiej wybierać ser w formie delikatnych roladek, który można łatwo pokruszyć. Taka konsystencja świetnie prezentuje się w sałatce i jeszcze lepiej smakuje. Osoby, które nie przepadają za serem z mleka koziego mogą sałatkę podać z serem fetą lub mozzarellą, będą smakować równie wybornie, choć trochę inaczej.

Sałatka z burakiem i jajkiem jest bardzo lekką potrawą. Ma stosunkowo niewiele kalorii, za to obfituje w białko i zdrowe tłuszcze. Oliwa z oliwek, która stanowi bazę sosu do sałatki zawiera mnóstwo niezbędnych nienasyconych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na zdrowie układu krążenia i nerwowego. Dodatek tłuszczu pozwala też wchłonąć wszystkie witaminy, których dostarcza ta potrawa.

Ta sałatka z burakiem i gruszką zaskakuje niesamowitą głębią smaku. Współgrają w niej słodkie gruszki i buraki, słony ser i ostry sos. Wszystko to tworzy niesamowitą kompozycję smakową, obok której ciężko przejść obojętnie.

Sałatka podana jest na rukoli zmieszanej ze szpinakiem, co sprawia że smakuje nawet lepiej. Rukola znana jest ze swojego orzechowego smaku, który świetnie miesza się z neutralnym szpinakiem. Duża ilość zielonych liści pozwala dostarczyć z sałatką odpowiedniej ilości kwasu foliowego, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, zwłaszcza dla kobiet jest to istotny element diety.

Sałatka prezentuje się naprawdę oszałamiająco. Przyciąga wzrok mnogością barw, które się w niej znajdują. Czerwony burak pięknie kontrastuje z zielonymi liśćmi szpinaku i rukoli, a wszystko dopełnia biały ser kozi i jajka.

Alergeny w sałatce z pieczonym burakiem

Lista alergenów dla sałatki z pieczonym burakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z pieczonym burakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kcal)
118.82
350.51
Białko (g)
4.23
12.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany (g)
7.52
22.17
Węglowodany przyswajalne (g)
5.65
16.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
5.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz (g)
8.37
24.68
Tłuszcze nasycone (g)
2.70
7.98
Tłuszcze nienasycone (g)
5.66
16.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.66
13.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
2.94
Cholesterol (mg)
74.13
218.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A (µg (mcg))
54.45
160.63
Witamina B6 (mg)
0.10
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.48
Witamina C (mg)
4.65
13.71
Witamina D (µg (mcg))
0.38
1.12
Witamina E (mg)
1.01
2.98
Retinol (µg (mcg))
37.67
111.12
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.17
0.51
Niacyna (mg)
0.27
0.80
Foliany (µg (mcg))
63.35
186.88
Beta karoten (µg (mcg))
200.10
590.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód (mg)
133.25
393.09
Potas (mg)
217.57
641.82
Wapń (mg)
72.07
212.60
Fosfor (mg)
82.30
242.78
Magnez (mg)
19.30
56.93
Żelazo (mg)
0.91
2.67
Cynk (mg)
0.64
1.87
Miedź (mg)
0.07
0.21
Mangan (mg)
0.17
0.50
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pieczonym burakiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pieczonym burakiem

Koszt składników
47.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
210 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Rukola
80 g
4 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 80 g
Gruszka
130 g
1 sztuka
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 130 g
Ser Feta
40 g
4 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
47.20