Sałatka z kurczakiem i mozzarellą
- Piersi kurczaka bez skóry - jedna mała pierś lub pół dużej (100 g)
- Rukola (100 g)
- Ser Mozzarella - 1/4 kulki (35 g)
- Pomidory koktajlowe - garść (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
- Sok z cytryny - łyżka (6 ml)
- Olej rzepakowy (12 ml)
Przepis na sałatkę z kurczakiem i mozzarellą krok po kroku
W miseczce wymieszaj olej rzepakowy ze sporą szczyptą soli, pieprzu, cząbru, oregano i bazylii. W marynacie zanurz pierś z kurczaka i odstaw na 5 minut.
Patelnię grillową mocno rozgrzej, połóż na nią kurczaka. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij i połóż na desce. Pozostaw na około 5-10 minut aby ostygł.
Do miski lub na talerz przełóż rukolę.
Pomidory umyj i osusz. Pokrój w połówki i przełóż do naczynia z sałatą.
Odlej zalewę z mozzarelli, oddziel 1/4 i rozdrobnij palcami wprost na rukolę. Jeśli używasz mini mozzarelli, odsącz 1/4 kuleczek i połóż na sałatę.
Oliwę z oliwek wymieszaj rózgą z sokiem z cytryny, szczyptą solą oraz pieprzu.
Pierś z kurczaka pokrój w plasterki, połóż na sałacie i dodatkach.
Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka meksykańska
-
Sałatka z kurczakiem i ananasem
-
Sałatka z kurczaka i ananasem
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z kurczaka wędzonego
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z ryżem i kurczakiem
-
Sałatka big mac
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem i ryżem
-
Sałatka z piersią kurczaka
-
Sałatki z kurczakiem
Więcej informacji na temat sałatki z kurczakiem i mozzarellą
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą to idealna lekka kolacja lub szybki lunch. Może stanowić również przekąskę w ciągu dnia. Przepis na sałatkę z mozzarellą jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Sałatkę wykonasz z łatwo dostępnych składników. Aby zaoszczędzić czas, sałatkę możesz wykonać z mini mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi. Sos do sałatki jest równie szybki i prosty w przygotowaniu jak sałatka. Wystarczy, że zmieszasz oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeśli nie lubisz rukoli, dobrym zamiennikiem będzie sałata, możesz również wykorzystać miks sałat z rukolą lub samemu pomieszać sałatę i rukolę.
Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami dzięki użyciu świeżych warzyw jest bardzo zdrowa i komponuje się z dietą fit. Spożywając 100 gramów rukoli, która jest podstawą dania, dostarczysz 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, pokrywa 50% zapotrzebowania na witaminę A oraz po 25% na witaminę C oraz foliany. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Jest produktem niskokalorycznym ale przy tym bogatym w błonnik, dzięki temu polecana jest w trakcie procesu odchudzania. Wysoka zawartość witaminy K wspiera układ kostny a w połączeniu z witaminą C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i detoksykujące, wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i skóry. Ser mozzarella, ta niepozorna, biała kuleczka jest źródłem wielu składników pokarmowych. Mimo iż zawiera sporo tłuszczu, w jego skład wchodzi kwas linolowy, inaczej nazywany CLA. Należy on do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jego główną cechą jest nasilanie procesu lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga budować tkankę mięśniową. Mozzarella zawiera bardzo dużo wapnia oraz dostarcza sporo cynku, magnezu, selenu, fosforu i potasu. Spożywanie tego sera dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D oraz witaminę E. . Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopenu i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Filet z kurczaka jest łatwostrawną skarbnicą łatwo przyswajalnego białka przy niskiej zawartości cholesterolu i tłuszczu. Jest także źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B3 oraz B6, a także składników mineralnych takich jak cynk, selen, magnez i fosfor.
Sałatka z rukolą, mozzarellą i kurczakiem to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Przy okazji jest lekka, dietetyczna i możesz ją dowolnie modyfikować. Rukola
z pomidorami i mozzarellą to klasyczne połączenie, które może stać się Twoim uniwersalnym przepisem.
Alergeny w sałatce z kurczakiem i mozzarellą
Lista alergenów dla sałatki z kurczakiem i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze sałatki z kurczakiem i mozzarellą
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą jest to bardzo zdrowy posiłek, który może być wykorzystany jako lunch lub kolacja. Aby była bardziej sycąca możesz podać ją z dobrym, pełnoziarnistym pieczywem.
Energia i białka
(316g)
Węglowodany
(316g)
Tłuszcze
(316g)
Witaminy
(316g)
Składniki mineralne
(316g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.