Przepis na pizzę z rukolą krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, stolnica

Zacznij od przygotowania rozczynu.

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (ok. 75 ml), dodaj łyżkę mąki, cukier, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.

Pozostałą ilość mąki wsyp do miski, dodaj sól i wyrośnięty rozczyn.

Zagniataj całość rękami, ok. 5 min.

Dodaj oliwę i zagniataj ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, dokładnie przez kolejne 15-20 min, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na placek.

Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartą mozzarellą i ułóż plastry szynki.

Piecz w piekarniku ok. 15 min.

Po wyjęciu z piekarnika posyp rukolą i dodaj pokrojone pomidorki.

Pizza z rukolą, pomidorkami i tartym parmezanem.
Pizza z rukolą
Koszt przygotowania dania
14.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
840 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Pizza z rukolą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pizzy z rukolą

Pizza to wszystkim dobrze znane danie wywodzące się z kuchni włoskiej, na punkcie którego oszalał cały świat. Cieszy się ogromną popularnością w każdym kraju, chyba nie ma już osoby, która by jej nie znała, trudno znaleźć też kogoś kto by za nią nie przepadał. Na przestrzeni lat powstało jej wiele odmian i wariacji i tak naprawdę wciąż powstają nowe, ponieważ jedynym co nas ogranicza w kwestii dodatków do pizzy jest nasza własna wyobraźnia i preferencje kulinarne. Jedną z najpopularniejszych wersji pizzy jest pizza z szynką parmeńską i rukolą. To klasyka, którą można spotkać w praktycznie każdej włoskiej restauracji, jak również z powodzeniem samodzielnie przygotować w domu, uzyskując równie smaczny efekt. Przepis na włoską pizzę z rukolą musi obejmować oczywiście odpowiednie przygotowania ciasta, które jest podstawą dania i gwarantuje jego sukces. Domowa pizza z rukolą wymaga takiego samego ciasta jak inne rodzaje pizzy, to znaczy cienkiego, elastycznego, o chrupiących, lekko wyrośniętych bokach. Podstawowy przepis na ciasto do pizzy wymaga przygotowania składników takich jak - mąka pszenna, świeże drożdże, ciepła woda, odrobina cukru, soli i dobrej jakości oliwy z oliwek. W całym procesie przyrządzania pizzy bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie rozczynu oraz ręczne, długie i dokładne wyrabianie ciasta. Wymaga ono cierpliwości i odrobiny wprawy, dlatego nie warto się zrażać jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealne, praktyka czyni mistrza. Pizza z rukolą idealnie komponuje się z mozzarellą, świeżymi pomidorkami koktajlowymi i szynką szwarcwaldzką lub parmeńską, długo dojrzewającą. To idealne składniki do przygotowania przepysznej pizzy na obiad lub kolację. Pizza z rukolą świetnie smakuje też w wersji wegetariańskiej, z pominięciem dodatku mięsa Dla urozmaicenia oprócz świeżych pomidorków można dodać takie suszone pomidory lub zjeść pizzę z dodatkowym, domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Pizza z rukolą to danie, które polecamy każdemu, jeśli jeszcze jej nie próbowałaś/eś koniecznie poznaj ten prosty przepis.

Wartości odżywcze pizzy z rukolą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
186.82 kcal
840.70 kcal
Białko
9.66 g
43.48 g

Węglowodany w pizzy z rukolą

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
24.55 g
110.46 g
Węglowodany przyswajalne
23.68 g
106.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.87 g
3.92 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
5.85 g
26.33 g
Tłuszcze nasycone
3.83 g
17.25 g
Tłuszcze nienasycone
2.02 g
9.08 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol
16.07 mg
72.30 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pizzę z rukolą

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
51.96 µg (mcg)
233.80 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.36 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C
6.22 mg
28.01 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
23.20 µg (mcg)
104.40 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
1.52 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.97 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna
2.52 mg
11.33 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany
77.76 µg (mcg)
349.90 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten
331.24 µg (mcg)
1490.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę z rukolą

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
455.05 mg
2047.72 mg
Potas
210.90 mg
949.03 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń
98.98 mg
445.39 mg
Fosfor
107.20 mg
482.40 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez
22.64 mg
101.90 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo
2.20 mg
9.88 mg
Cynk
1.06 mg
4.76 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.52 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Mangan
0.31 mg
1.40 mg
Brak danych dla: cukier, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z rukolą 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy z rukolą

Lista alergenów dla pizzy z rukolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania pizzy z rukolą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Cukier
2 g
dwie szczypty
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Sól
3 g
pół łyżeczki
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5 łyżek
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Szynka parmeńska
30 g
2 plastry
14.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 30 g
Pomidory koktajlowe
100 g
1 garść
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Rukola
60 g
2 garście
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Ser Mozzarella
60 g
2 plastry
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Koszt składników
61.00
Jak oceniasz przepis na pizzę z rukolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób